STØTTEDEMONSTRASJON: En menneskemengde i Paris uttrykker sin solidaritet med ofrene for terrorangrepet. Foto: AP,

Kommentar

Pressefrihet under angrep

Pressefriheten er under ild og utviklingen er nedslående. 2014 var et mørkt år. 2015 startet med en massakre i
en redaksjon.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Denne gang ikke i en krigssone, men i en hovedstad i hjertet av Europa.

Ved årsskiftet oppga Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) at 118 journalister og andre mediefolk var blitt drept på jobb i 2014. I sin årsrapport skrev organisasjonen Reportere uten grenser at «sjelden er reportere blitt myrdet i en slik barbarisk propagandahensikt». Blant hendelsene som sjokkerte verden var halshuggingen av amerikanske journalister begått i den såkalte Islamske stat (IS).

Å angripe en redaksjon i Paris med automatvåpen viser hvor langt ytringsfrihetens fiender er villige til å gå. De dreper mennesker på jobb i en redaksjon, men forsøker også å ta livet av en publikasjon og kneble enhver som bruker en frihet vi i demokratiske land har lett for å ta som en selvfølge.

119 journalister ble kidnappet i fjor, en økning på over 30 prosent i forhold til 2013. Mye av årsaken til økningen i drap og bortføringer finnes i fremveksten av den islamistiske terrorbevegelsen IS i Syria og Irak. Truslene fra IS mot vestlige land har vært uttrykt i utvetydige vendinger og i flere land ser vi hvordan al Qaida inspirerte grupper fortsatt sprer død og ødeleggelse. Men dette er ikke avgrenset til krigssonen i Midtøsten.

Pakistan hadde det høyeste antallet drap på mediefolk i 2014. Også krigen i Ukraina har krevd mange liv og et høyt antall bortføringer. IFJ viser til at i Latin-Amerika, særlig i Mexico og Honduras, betaler mange journalister med sine liv for å ha rapportert om saker som korrupsjon og narkotikahandel.

Journalister er blitt mål i det som også er propagandakriger. Ofte er angrepene målrettede angrep. Å bære et pressekort gir ingen beskyttelse i mange krigssoner, snarere det motsatte. Og når det blir livsfarlig å rapportere mister vi de uavhengige stemmene. Det utgjør også et angrep på, og en begrensing av, ytringsfriheten.

I Europa ble ni mediefolk drept på jobb i fjor. Det var det minst farlige kontinent for journalister. Det ser annerledes ut etter denne grufulle onsdagen. I løpet av noen minutter ble tolv mennesker i en Paris-redaksjon drept av terrorister.

Europa har det siste tiåret erfart sjokkerende terror mot tilfeldige ofre, åpenbart i det formål å spre frykt i våre åpne samfunn. Det var ingenting vilkårlig ved målet for terrorangrepet denne gang. Det var et målrettet angrep mot presse- og ytringsfriheten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder