REDDER LIV: Motstand mot vaksine gir sykdommer som meslinger nytt fotfeste. Foto:Eric Risberg,Ap

Leder

VG mener: Vaksinemotstand

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter et utbrudd av meslinger som startet i Disneyland i California, har sykdommen ifølge NTB spredd seg til 19 andre delstater i USA. Meslinger var i praksis utryddet i den vestlige verden, men vaksinemotstand synes å gi den skumle sykdommen nytt fotfeste. Meslinger er et kraftig virus som ifølge Folkehelseinstituttet har en dødelighetsrate på om lag 1 pr 3000 syke.

Giæver og Joffen uke 6: Hør podcasten om tiggerforbudet som falt, broen som falt, uroen i midtøsten som fortsetter, men fortsetter justisminister Anundsen?

President Barack Obama oppfordrer foreldre til å vaksinere barna sine. Også i Norge finnes vaksinemotstandere som potensielt kan bidra til ny oppblomstring av meslinger. De bør endre adferd.

De siste 15 årene før barnevaksinasjonsprogrammet ble introdusert i Norge i 1969, ble det årlig meldt 20 000-30 000 tilfeller av meslinger og 5-10 dødsfall. Fra 1983 brukes kombinert vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR-vaksine) ved 2 og 12 år i Norge. Vaksinasjonsdekningen for MMR-vaksine i 2013 var 93 prosent hos 2-åringer og 94 prosent hos 16-åringer ifølge Folkehelseinstituttet.

Etter at vaksinen ble tatt i bruk, har tilfellene av meslinger stadig sunket. Siste større landsomfattende utbrudd i Norge var i 1980-81. Men i enkelte områder av landet er vaksinemotstanden sterk. Helsedatabanken til Folkehelseinstituttet viser for eksempel at vaksinedekningen i Nesodden kommune kun er 85 prosent. Det siste lokale utbruddet man kjenner i Norge var nettopp på Nesodden i 1996 med 82 registrerte tilfeller.

Barnevaksinasjonsprogrammet er trygt. Vaksinasjonsmotstanderne henviser fortsatt til en artikkel i det velrennomerte medisinske tidsskriftet The Lancet i 1998. En studie viste angivelig en kobling mellom MMR-vaksinen og autisme. Studien var et falsum, og The Lancet har beklaget publiseringen og studien er tilbakevist en rekke ganger.

Sunn skepsis bør man ha, men å avfeie gjennomdokumenterte vaksineprogrammer med overtro og anekdotiske «bevis» er farlig både for ens egne barn og andres.

Uvaksinerte barn utsetter andre som ikke er vaksinert, som spedbarn, eller som ikke kan vaksineres av medisinske grunner, for stor risiko. Epidemien som oppsto i Disneyland er sporet tilbake til én smittet person som kom til USA fra utlandet og besøkte Disneyland i desember. Det understreker viktigheten av en høy vaksinegrad i befolkningen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder