Foto: Tegning:Roar Hagen,VG

Kommentar

Forover, bakover eller i fri?

Regjeringen ruller ut reform etter reform i offentlig sektor. Jonas Gahr Støre må finne ut hvordan hans Arbeiderparti skal være i opposisjon uten å mene at alt var bedre før.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Erna Solberg mener at Støre er feig. Høyre-nestleder Jan Tore Sanner mener han er utydelig, og lurer på hva han står for. De er inne på noe. Så langt er det enklere å skjønne hva Støre er mot, eller i hvert fall skeptisk til, enn å forstå hva han og Ap vil med Norge. Må på offensiven

Høyre må gjerne mene det er både feigt og utydelig. Men akkurat i denne fasen av norsk politisk historie, virker det også å være ganske klokt. Ap er på rekordhøye nivåer på meningsmålingen, mens den borgerlige blokken sliter tungt. Det er Erna Solberg som må på offensiven for å vinne tilbake velgere om hun skal klare å bli gjenvalgt.

En fersk partileder i Ap gjør klokt i å lytte til partiet en stund før han begynner å snakke. Spesielt en partileder som ikke er født inn i bevegelsen, men har sluttet seg til den etter en indre prosess som minner om den deler av Oslos kulturelite beskriver når de skal forklare hvorfor de har konvertert til katolisismen.

LES: STØRE TAR OPPGJØR MED NORSK DRIKKEKULTUR

Støre trenger en skikkelig forankring i partiet og fagbevegelsen før han kan begynne å virke. I et TV-intervju med Aftenposten innrømmet Støre at han la noen bånd på sine egne meninger fordi rollen som partileder krevet det. Slike forsakelser må man nok leve med på toppen av norsk politikk.

Ikke tydelige nok

Men på et eller annet tidspunkt må Støre fylle den rollen som Ap-ledere forventes å ha, som en klar politisk leder med en klar og lettfattelig grunnleggende idé om hvor Norge skal de neste årene. Hva som skal fornyes, og hva som skal bevares? Hvilke verdier som er grunnleggende og bør bestå, og hvilke politiske ideer som er modne for skraphaugen?

Arbeiderpartiet elsker sine partitradisjoner, men samtidig er det ingen store partier i Norge som har kastet så mye politikk på dynga etter hvert som samfunnet har utviklet seg.

LES: GERHARDSENS OPPGJØR MED APS ASYLPOLITIKK

Når Ap står stille, forsvinner velgere. En av grunnene til at Jens Stoltenberg tapte valget i 2013, var nok at han og Ap ikke klarte å komme med noe tydelig budskap om hvor han skulle ta Norge de neste fire årene. Stoltenberg og kretsen rundt ham virket som om de følte at de hadde fått til det meste, og at politikk fra nå av handlet om å beholde Norge akkurat slik det var

Men, det ville ikke velgerne. Høyre og Erna Solberg plugget seg rett inn folks ønske om en mer effektiv og handlekraftig offentlig sektor. En som bygget flere veier i større fart, som fjernet unødvendig byråkrati og som kanskje til og med fikk et og annet tog til å gå i rute.

Det store antallet reformer som rulles ut fra regjeringen, er det konkrete svaret på dette. Noen av reformene, som det planlagte nedsalget av Flytoget og andre statlige eierposter virker topptunge og ideologiske. Men andre, som det nye veiselskapet eller jernbanereformen, virker langt mer konkrete og er nok mer populære.

Norge har mange sektorer som kunne ha godt av «nye ideer og bedre løsninger», som er Høyres slagord. Det er nok en ganske bred oppfatning i folket.

Støres utfordring er hvordan han skal drive tydelig opposisjonspolitikk mot en regjering som kjører på med reformer, uten at han gjør Ap til et reaksjonært parti. Det er selvfølgelig tunge miljøer i arbeiderbevegelsen som ikke er så glad i endring, men en Ap-leder har alltid måttet håndtere dette.

Høyre forsøker nå systematisk å fremstille Støre som handlingslammelsens og tvilens mann, i motsetning til Erna Solberg som skal selges inn som handlekraftig og selvsikker. Vi kommer til å se dette mønsteret i flere dueller mellom de to fremover.

Mann i bevegelse

Så langt har Støre ikke klart å takle det veldig godt. Kanskje fordi Solberg treffer et ømt punkt. Støre har så langt i sin politiske karriere alltid vært klar for endringer og reformer. Han trives best «i bevegelse», som også hans siste bok heter.

LES: STØRE - ORDENES MESTER OG SLAVE

Talen til landsmøtet i dag vil gi et signal om hva Støre planlegger for Ap-skuta. Skal den bakke, for eksempel ut av EØS, slik de mer outrerte delene på venstresiden i partiet og LO vil? Skal den stå stille og ha som mål at Norge skal tilbake til Stoltenberg-æraen etter fire år med borgerlig reformorgie? Begge disse alternativene vil være ganske enkle, men de vil neppe gjøre ham til statsminister om to og et halvt år

Eller vil Støre utfordre Høyre og fremstille Ap som partiet med de beste ideene og løsningene for offentlig sektor i Norge i tiåret som kommer. Velger han det siste, så må han snart komme på offensiven.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder