FAMILIEBILDET: Lederne for verdens stormakter og internasjonale organisasjoner på G20 i Brisbane. Helt til venstre Vladimir Putin. Foto: AFP,

Leder

Mørke skyer over G20

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Verdens økonomiske stormakter innledet i går toppmøtet i Brisbane i Australia. Hovedsaken skulle være å få fart på en skrantende verdensøkonomi, men dette overskygges av den politiske spenningen som har oppstått mellom Russlands president Vladimir Putin og vestlige ledere. Russland er blitt isolert i G20 og kanskje er symptomatisk at Putin på det tradisjonelle familiebildet ble plassert helt ytterst til venstre.

De 20 stats- og regjeringssjefene på møtet representerer land som til sammen står for 85 prosent av verdens bruttonasjonalprodukt (BNP). For å unngå at G20 reduserer til en prateklubb, der lederne bare fremfører velkjente standpunkter, er det påkrevet med konkrete og effektive tiltak. Dette er desto viktigere i en situasjon der veksten avtar i Kina og Tyskland, land som lenge har vært ansett som lokomotiver i den globale økonomien. Det går riktignok bedre i USA, men president Barack Obama advarer mot å tro at Amerika alene har rygg til å bære den globale økonomien.

Australias statsminister Tony Abbott har i det lengste forsøkt å holde fokus på at toppmøtet skal brukes til å diskutere økt sysselsetting, kamp mot skatteunndragelser og styrket internasjonal handel. Vekststrategien inneholder tusen tiltak som skal gi flere millioner nye arbeidsplasser og forhåpentlig øke landenes samlede BNP med mer enn to prosent. Det avhenger av om de enkelte regjeringssjefer er i stand til å gjennomføre nødvendige reformer og prioriteringer hjemme, og om det virkelig er vilje til internasjonal samhandling. Det siste er det grunn til å tvile på

Det henger mørke skyer over toppmøtet. Økonomiske tema formørkes av det spente forholdet som har oppstått mellom Russland og vestlige land på grunn av konflikten i Ukraina. Vestlige ledere kritiserer skarpt president Putin for krisen som har oppstått og det trues med ytterligere sanksjoner mot Russland. Det har oppstått et foruroligende tillitsbrudd mellom Moskva og vestlige hovedsteder. Det snakkes ikke lenger om handelsavtaler og samarbeid, men om sanksjoner og konflikt. Det er ikke for sent for Putin å snu og velge et konstruktivt samarbeid for å løse krisen i Ukraina. Men forventningene til at det skjer i Brisbane er dessverre små.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder