Leder

Begrense tilgang til forbrukslån

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Stadig flere nordmenn finansierer livsstilen med svindyre forbrukslån. Tilgangen til raske penger har aldri vært lettere. Noen få personlige opplysninger, en kredittsjekk som tar et par minutter og kredittkortet er på vei.

Markedsføringen av dyre forbrukslån og kredittkort skjer i alle kanaler, og den er gjerne aggressiv. Det er ikke uvanlig at finansinstitusjoner sender reklame på SMS med kredittkorttilbud i begynnelsen eller slutten av ferier og i dagene før typiske lønningsdatoer. Selv dagligvaregiganter tilbyr kredittkort til kunder som skritter inn i nærbutikken for å kjøpe seg en liter melk. De tilbyr riktig nok en prosent eller to i bonus, men det er ingen tvil om hvem de store vinnerne i den handelen er.

Økonomieksperter har i lang tid ropt varsku. Nordmenn har aldri vært mer belånt. Særlig bekymringsfullt er det at forbruksgjelden øker. Samlet utgjør forbrukslån 90 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv denne uken. Det er en 25 prosent økning på to år. Også misligholdte forbrukslån øker kraftig, viser tall fra inkassoselskapet Lindorff. For mange er det det minste, men dyreste lånet som blir tuen som velter lasset.

I 2014 gjorde VG en granskning av inkassoskrisen. Den gang hadde 235 000 nordmenn betalingsanmerkninger. Til sammen skyldte de over 34 milliarder i svartelistet gjeld. 18 000 av disse var unge mellom 18 og 24 år. I enkelte kommuner i Norge var så mange som en av fem svartelistede unge under 25 år.

To år etter viser tall at den urovekkende utviklingen fortsetter. Særlig er økning stor hos de yngste. Og naturlig nok er det verst i fylker som er rammet av arbeidsledighet i kjølvannet av nedskjæringer i oljesektoren.

Finansinstitusjoner er lovpålagt å fraråde forbrukere låneopptak i visse tilfeller. For å gjøre det, må de ha mest mulig informasjon om forbrukerens økonomi. Det har de ikke i dag. Norge mangler et gjeldsregister, som gir oversikt over all usikret gjeld.

VG mener at det er svært viktig å få på plass gjeldsregisteret så fort som mulig. Tiltaket er blitt diskutert og utredet i fem år, og under to ulike regjeringer. I tillegg er VG på linje med Forbrukerombudet som i flere år har bedt om strengere regelverk for markedsføring av kreditt. Å oppta dyr forbruksgjeld er først og fremst et personlig ansvar. Men det kan og bør gjøres mer for at å begrense tilgangen til denne type lån.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder