Anthony Weiner og hans kone Huma Abedin under valgkampåen for tre år siden rett før skandale nummer to sprakk. Foto: Eric Thayer Reuters

Kommentar

Uten selfierespekt

Det er en av menneskehetens store gåter hvor mye mektige menn er villig til å sette på spill for å få utløp for sine mest pubertale drifter.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Anthony Weiner kastet bort sin karriere som kongressrepresentant ved å sende bilder av sin egen ereksjon til kvinner han ikke hadde møtt i 2011.

Han fikk en ny sjanse av kona Huma Abedin, og av New Yorks velgere da han stilte til ordførervalg i 2013. Han kastet bort muligheten da det ble kjent at han hadde sendt nye bilder av sin egen ereksjon til en kvinne han ikke hadde møtt.

Weiner hadde ikke flere politiske liv å kaste bort. Men han hadde en kone, Huma Abedin, som sto ved hans side gjennom begge ydmykelsene og ga ham nye sjanser. Nå har han kastet bort de også, ved å sende bilder av sin egen ereksjon til en kvinne han ikke har møtt.

For nærmest å toppe sine egen skrudde seksuelle tilbøyeligheter, var parets felles sønn sovende med på et av bildene.

Som sagt, Weiner var ferdig for godt i 2013, men Huma Abedin innehar en av USAs mest betrodde politiske roller, som den nærmeste medarbeideren til Hillary Clinton. Hun har allerede vært i hardt vær fordi hun har skrevet og håndtert mange av de famøse epostene som gikk via Clintons private epostserver den gang hun var utenriksminister.

Vil den nye skandalen skade henne og Clinton ytterligere?

Om ikke annet er den en uvelkommen påminnelse på hvilke ydmykelser Clinton selv måtte holde ut med ektemannen Bill under Lewinskyskandalen for 18 år siden. Og Trump har selvfølgelig vært frempå og antydet at Abedin representerer en sikkerhetsrisiko, fordi hun kan ha delt sikkerhetshemmeligheter med den upålitelige Weiner.

Men først og fremst er dette Weiners egen skandale som han skal få takle på egen hånd. Og den reiser igjen spørsmålet som Bill Clintons utenriksminister stilte da hun presidenten innrømmet Lewinskyforholdet i 1998:

– Jeg var sint på presidenten, som hadde risikert så mye for så lite. Men jeg hadde lært av egen erfaring ikke å la meg overraske når det gjaldt menn og sex.

Jeg intervjuet Weiener en gang på flyplassen i Washington rett før Kongressen vedtok Obamas helsereform i 2010. Han var en smart, energisk politiker. En favoritt blant den progressive fløyen i det demokratiske partiet. Han kjente godt til Norge og de skandinaviske helsemodellene og var på mange måter som en ung utgave av Bernie Sanders.

Han hadde et godt ekteskap med en tilgivende, forståelsesfull kone, og han hadde en stor fremtid i amerikansk politikk. Men han var og er styrt av drifter som har felt så mange mannlige politikere gjennom tidene.

Nå er han fri til å sende bilder av ereksjonen sin til hvem han vil, uten å kunne miste noe særlig mer. Man får håpe han syns det var verdt det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder