Leder

Privatliv under angrep

Av VG Leder

OPPLEVDE AT PRIVAT BILDE BLE SPREDD PÅ NETT: Blogger og mediepersonlighet Sophie Elise Isachsen Foto: Odin Jæger/VG

Spredning av intime og private bilder på internett er et samfunnsproblem.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over tre år gammel

Bloggeren og mediepersonen Sophie Elise fortalte i VG i går om hvordan et intimt og privat bilde av henne hadde blitt spredd på internett. På tross av innsats både fra Sophie Elises management og politiet klarte hun ikke å hindre at bildet ble spredd med stor hastighet. Noen påberopte seg ytringsfriheten da de ble bedt om å fjerne bildet fra sosiale medier eller andre nettfora, fortalte kjendisbloggeren i går.

Sophie Elise er en svært kjent person og slike bilder av henne vil selvfølgelig gjøre mange nysgjerrige. Mange har nok også sterke meninger om den frittalende bloggeren. Men det er ikke nok til å frata henne retten til beskyttelse av sitt privatliv. At hun opplevde å stå maktesløs når et slikt bilde spres, er et klart tegn på at denne delen av offentligheten ikke klarer å beskytte menneskers rett til privatliv godt nok.

Les også: Det er aldri din skyld hvis intime bilder av deg havner på nett

For Sophie Elise er ikke alene om å ha opplevd dette. Det skjer med altfor mange hvert år. Unge mennesker, særlig jenter, forteller om liv som nærmest bryter sammen når de blir utsatt for slike digitale overgrep. For overgrep er det, det kan det ikke være tvil om.

Spredning av intime og private bilder på internett er et samfunnsproblem. Politi og nettselskaper bør samarbeide for å komme dette ondet til livs.

At nakenbilder, som kanskje er tatt og utvekslet mellom unge mennesker i en fortrolig sammenheng, spres på nettet er et samfunnsproblem. Noen ganger gjøres det som hevn etter at et kjæresteforhold tar slutt, andre ganger blir bildene stjålet av folk som lurer seg inn på nettprofiler eller driver med mer avansert hacking. Sikkerheten hos populære billeddelingstjenester er ikke alltid god nok.

Barn, ungdom og foreldre får mange råd om å ikke dele intime ting på sosiale medier eller internett. Nettvett er viktig. Men samtidig må ansvaret for trakassering og inngrep i menneskers privatliv plasseres der det faktisk hører hjemme, hos dem som offentliggjør og videreformidler slike bilder. Det ser ut til at både viljen og evnen til å gå etter disse med effektive sanksjoner ikke er god nok.

Politi og nettselskaper bør samarbeide for å komme dette ondet til livs. Retten til å slippe trakassering og få ha sitt privatliv i fred må gjelde også i den nye medievirkeligheten. Slik er det ikke i dag. Våre politikere og justismyndigheter bør se på hvordan vi kan få bukt med dette svært negative fenomenet i den nye medievirkeligheten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder