Leder

VG mener: Trump truer NATO

Donald Trump er republikanernes presidentkandidat, noe som formelt ble slått fast i morgentimene natt til i går, norsk tid.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Og selv om han går til valg i spissen for et splittet parti, der han først og fremst synes å representere opposisjonsfraksjonen som har brutt med USAs Grand Old Party (GOP) slik vi kjenner det, er det Trumps linje som nå gjelder.

"Den tvil Donald Trump reiser om USAs engasjement i NATO-samarbeidet er ikke bare uheldig, den er farlig.

At Donald Trump av strategiske grunner har valgt en visepresidentkandidat fra det erkekonservative, kristne grunnfjellet i partiet, en tradisjonell politiker fra Midtvesten som i klassiske verdispørsmål står for det stikk motsatte av den New York-liberale Trump, betyr i praksis ingen ting.

Som vi i så i TV-intervjuet med de to på CBS' 60 Minutes forleden, ble visepresidentkandidat Mike Pence overkjørt og latterliggjort av Trump, som mente at makkeren «måtte ha lov til å ta feil» når han ble konfrontert med disse skillelinjene.

Følgelig er det liten beroligelse i forsikringene fra guvernør Pence om at amerikanernes NATO-doktrine står ved lag. Donald Trump uttalte tidlig i sin egen nominasjonskamp at NATO var foreldet og måtte belage seg på å klare seg selv. I et mye omtalt intervju med The New York Times denne uken, gjentok den republikanske presidentkandidaten at med ham som øverstkommanderende ville USA kun forsvare medlemsland mot angrep fra Russland, forutsatt at landet har «oppfylt sine forpliktelser overfor oss».

Slik Donald Trump ser det, er NATO en organisasjon som utnytter USA. Uttalelsene har skapt bølger i landene som utgjør den atlantiske forsvarsalliansen. En allianse tuftet på hovedprinsippet om umiddelbar gjengjeldelse; at et angrep på ett medlem er et angrep på alle (artikkel V).

Siden 1949, da NATO ble stiftet av 12 vestlige land i Washington, D.C. for å kunne stå imot den kommunistiske ekspansjonen i Europa, har organisasjonen vokst til å omfatte i alt 28 nasjoner. Ironisk nok, i lys av Trumps utfall mot NATO, er anslaget mot USA 11. september 2001, eneste gang artikkel V er blitt aktivert.

Den tvil Donald Trump reiser om USAs engasjement i NATO-samarbeidet er ikke bare uheldig, den er farlig. En potensiell president som indikerer at forsvarsalliansens grunnleggende forpliktelser ikke betyr så mye likevel, er nok en gavepakke til Vladimir Putin.

Den russiske presidenten kan lene seg tilbake og notere at populistiske krefter i vesten igjen arbeider for ham. Ikke bare truer de det europeiske samarbeidet i EU, men nå også selve grunnmuren i det vestlige samholdet. Brått står det amerikanske presidentvalget om mer enn abortmotstand og retten til å bære skytevåpen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder