Leder

VG mener: Jødene må beskyttes bedre

MINNES: Plakater med navnene til de jødiske ofrene for terroren denne uken. Noen plakater har teksten «Je suis Juif», som betyr «Jeg er jøde». Foto:Kenzo Tribouillard,Afp

Terrorangrepet mot Charlie Hebdo har fått store deler av Europa til å mobilisere. For ytringsfrihet og til støtte for tegnere, redaktører og andre som lever av å ytre seg fritt. Det har vært en solid og massiv markering, som viser hvilken oppslutning sentrale demokratiske verdier har i vår del av verden. Reaksjonene denne gangen viser også at vi har kommet videre fra sist gang karikaturer utløste vold og terrortrusler. Det kan Ap-leder Jonas Gahr Støre spesielt merke seg.

Ytringsfrihet og pressefrihet er sentrale verdier i vestlige demokratier. Det er også religionsfrihet. Terrordøgnene i Paris inneholdt ikke bare dødelige angrep mot ytringsfriheten, men også mot jøder. Å være jøde i Europa i dag er vanskeligere enn på lenge. Jødene er en ganske liten religiøs gruppe, som utsettes for stadige trusler og angrep. Den franske terroristen Mohammed Merah angrep jøder i 2012. I Brussel ble det jødiske museet utsatt for dødelig terror i fjor. Og fredag gikk Amedy Coulibaly til angrep på et jødisk supermarked der han drepte fire mennesker. Alle var jøder. I Norge har synagogen i Oslo blitt beskutt, og Israels ambassade utsatt for voldelige demonstrasjoner. Jødehat florerer på nett og ordet jøde har blitt brukt som skjellsord på skoler og i offentligheten. Selv profilerte NRK-journalister har videreformidlet konspirasjonsteorier om skjult jødisk makt i USA.

Å være jøde i Europa i dag er vanskeligere enn på lenge

Dette skal vi ikke akseptere. På samme måte som terroren ikke skal rokke ved norske muslimers rett til å praktisere sin religion og bruke sin ytringsfrihet til å forsvare den, uten at det fører til trusler, så skal vi beskytte norske jøder. Like godt som vi skal beskytte pressen, offentlige institusjoner og andre som kan bli mål for terror. Terroristens jødehat er et faktum, vi som samfunn har ansvar for å beskytte denne gruppen mot truslene.

Jøder i Europa sier de ikke opplever at denne beskyttelsen er god nok. Det er et budskap vi skal ta på alvor. Jødene er gruppe som gjennom hele historien har vært utsatt for utallige overgrep og drap. En gruppe som virkelig har fått føle det destruktivt rasehat på kroppen. Et av de viktige tingene et samfunn skal måles på, er sin evne til å gjøre det trygt å praktisere den religionen man ønsker. Jødenes situasjon i Europa viser at vi har et stykke igjen før vi er i mål.

Les også

Mer om

  1. Terrorangrepet mot Charlie Hebdo
  2. Terrorisme
  3. Frankrike
  4. Diskriminering

Flere artikler

  1. Kringsatt av venner

  2. Kronikk: Et veiskille i karikaturstriden

  3. Det opplagte terrormålet

  4. Et angrep på oss alle

  5. Et angrep på ytringsfriheten

  6. VGs skivebom etter terroren

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder