LIVSVIKTIG: 234 mennesker har druknet bare de to siste årene. Svømmeopplæringen på skolen må bli bedre, men da må det også gis midler til en økt satsning. Foto:Sara Johannessen,VG

Kommentar

Svømmepolitikk på dypt vann

Det er fint med hårete svømmemål. Prat er gratis. Men det er ikke gratis å komme inn på en svømmehall i Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Jeg har lest forskrift til læreplan i kroppsøving. Og jeg må le litt. Ungene våre skal lære å svømme 100 meter på magen og 100 meter på rygg innen utgangen av fjerdeklasse. Klare mål er bra, men de er null verdt uten midlene som skal føre oss frem til målet.

Det er to veier dit – svømming på skolen og svømming på fritid. Førstnevnte koster penger, det gjør også sistnevnte. 50 prosent av norske tiåringer kan ikke svømme. Det er skolens ansvar og det er foreldrenes ansvar.

Men ikke alle foreldre, eller alle skoler har råd til svømmeopplæring av det omfanget denne nye læreplanen legger opp til.

Flerkulturelle barn

Oslo-skolen er særlig gjenstand for bekymring. Ikke fordi Oslo-skolen ikke gjør det de kan ut fra de midlene de har til rådighet, men fordi over en av tre elever i hovedstaden har flerkulturell bakgrunn.

Disse barna sliter med å lære seg å svømme. Det tror jeg skyldes at det ikke er en kultur blant mange flerkulturelle for svømming. Færre oppholder seg på stranden og er fortrolig med båtlivet. Svært mange foreldre kan ikke svømme selv.

Barn er rett og slett redde for vann, slik mange av dem er redde for hunder. De begynner på et helt annet nivå når de skal lære svømming på skolen. Det tar rett og slett mye lengre tid.

Har ikke råd

Derfor er det for lettvint når kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier at «Skolene har frihet til å gi denne typen ekstra støtte».

For det første har skolene bundet tiden på skolen til andre hårete kompetansemål. Og for det andre har mange Oslo-skoler rett og slett ikke råd. Skoler med mange flerkulturelle elever er mye dyrere i drift enn skoler med få. Og dette før de nye, ambisiøse svømmemålene.

Det er litt trist å høre kunnskapsministeren si: – Flerkulturelle elever har like gode forutsetninger som alle andre til å lære å svømme. Det har de ikke. Og det handler ikke bare om kultur. Det koster over 200 kroner å komme seg inn i en svømmehall for en familie på fire. Det er vanvittig mye penger for en ressurssvak familie. Mange flerkulturelle familier har dårlig økonomi.

443 personer har druknet de siste fem årene. Det er to ting som må gjøres om man mener alvor med svømmepolitikken: Gi skolene øremerkede midler til forsterket svømmeundervisning. Og senk prisene på offentlige svømmebassenger. (Og vær så snill, hold svømmebassengene i Oslo åpne i skoleferien).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder