Kommentar

Voldtekten av Indias datter

Av Shazia Sarwar

BANNLYSER VOLDTEKTSDOKUMENTAR: I desember 2012 ble Jyoti Singh (23) brutalt voldtatt og drept i Delhi. En britisk dokumentar om hendelsen er bannlyst i India. Skuffende, mener kommentator Shazia Sarwar Foto:Roar Hagen,VG

Voldtekter skjer hele tiden, i alle land, innen alle samfunnslag, alle etnisiteter og alle religioner. De fleste ofre føler skam. Men når skammen settes i system blir døtrene rettsløse.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fem år gammel

Jyoti Singh, 23 år gammel medisinstudent, gjengvoldtatt og drept på brutalt vis på en buss i Delhi i 2012. Denne setningen er ulovlig i India. Voldtektsofre kan ikke navngis. Årsak: skam. Voldtekten er et overgrep, men det største overgrepet er den livslange skammen som offeret påføres.

Voldtektsmenn soner straff, og slippes fri. Ofre får livstid uten mulighet for benådning. Politiet burer inn overgriperen, samfunnet burer inn offeret. Indiske lover er tilpasset det patriarkalske samfunnet. Døtre kan ikke beskyttes mot voldtektene, men de kan beskyttes fra samfunnets gapestokk. Derfor kan Jyoti Singh ikke navngis.

- Ikke rom for kvinner

I en ny, kontroversiell BBC-dokumentar, får vi møte Jyotis foreldre, vi får møte hennes gjerningsmann, vi får møte advokater og kvinnerettighetsforkjempere. De forteller om et overgrep som det er umulig å sette ord på. Det er brutalt. Men det mest brutale er holdningene. Det er noen harde slag rett i magen. Alle som ser dokumentaren ser patriarkatet i all dets uhyrlighet.

«En anstendig jente vil ikke streife omkring klokken ni på kvelden. En jente er langt mer ansvarlig for voldtekt enn en gutt», sier en av de dømte voldtektsmennene. Forsvarsadvokat legger skylden på offeret; «Vi har den beste kulturen. I vår kultur er det ikke rom for kvinner».

Dokumentaren har sendt sjokkbølger gjennom verdenssamfunnet, bortsett fra i India; verdens største demokrati. Der har den fått visningsforbud. Indiske regelryttere forsøker å rive dokumentaren i filler: De påsto at filmskaper Leslee Udwin ikke fikk opptaket godkjent av fengselssjefen. At hun hadde ikke de rette tillatelsene fra myndighetene, at hun navngir offeret – og de spør hvordan hun våger å intervju en overgriper.

Alt handler om fasade

En uke etter at de første snuttene av filmen ble sendt på indisk tv, gjør foreldrene retrett. Nå sier de at de ikke skrev under på riktig samtykkeskjema. Indisk parlamentarisk leder M Venkaiah Naidu mener filmen er en «Internasjonal konspirasjon for å svartmale India».

Alt handler om fasade

Påstandene er forbløffende. Indias fokus nedslående. Dokumentarfilmen avslører ikke noe nytt i saken. Innholdet kan neppe sjokkere den jevne inder.

Jyotis foreldre er intervjuet av medier en rekke ganger. Saken og detaljene rundt drapet er belyst inngående både i rettsapparatet og av journalister. Drapsmannens og advokatenes holdninger er rimelig utbredt i et land hvor brutale voldtekter er dagligdagse. Problemet ser ut til å være at hele verden nå får vite om de kvinnefiendtlige holdningene hos enkelte indere.

Det minner om behandlingen det pakistanske voldtektsofferet Mukhtar Mai fikk. Hennes historie ble førstesidestoff i landet, hun fikk massiv sympati etter å ha blitt voldtatt av landsbyens menn som straff for noe broren hadde gjort. Det var høye rop om rettferdighet. De ble hørt utover landegrensene.

Mai ble internasjonalt kjent. Så snart det skjedde, ble hun utfryst i hjemlandet. Hun satte Pakistan i et dårlig lys. Hennes motiver ble betvilt. Landets president mente hun var ute etter penger.

Alt handler om fasade. Om omdømme og ære. Skittentøyvasken skulle tas internt, ikke luftes foran en hel verden. For en skam!

Mørketallene

Den jevne inder hadde ikke helt innsett at de har et voldtektsproblem. Ute av syne, ute av sinn.

Voldtekt i ekteskap er ikke straffbart i India. Mørketallene er enorme. For hvem vil stå frem med skammen og risikere livstid i den offentlige gapestokken. Den registrerte forekomsten av voldtekt i India er den laveste i hele verden. 2 voldtekter per 100.000 innbyggere. Til sammenligning har erkemuslimske Bahrain 4,6 voldtekter per 100.000 og Sverige har 66,5 voldtekter per 100.000. Pakistan rapporterer nesten ikke voldtekter.

Mer enn noe annet viser tallene hvilke samfunn som legger til rette for å anmelde voldtekter. Lave tall viser hvor skammen er størst, ikke hvor det voldtas mest.

Kimen til håp

Det handler ikke bare om antall voldtekter, det handler om holdninger. Den bestialske voldtekten er ikke unik. Ikke i India, eller andre vestlige- eller ikke vestlige land. Slike overgrep har skjedd før, de vil skje igjen.

Men for Indias del ble den den siste dråpen som fikk det til å renne over. Kvinner og menn strømmet ut i gatene i titusener i dagene etter at Jyoti ble drept. Unikt, oppløftende og skjellsettende. For mange, det endelige oppgjøret med et mannsdominert samfunn, som på tross av eksepsjonell økonomisk fremgang – dreper titusener av jentefostre, fordi de er jenter.

Opprøret mot voldtektene i India er kimen til håp.

Derfor er det ekstra skuffende å se de absurde forsøkene på å kneble en film hvis historie allerede er godt kjent og etablert. Kvinnefiendtlige holdninger som fremkommer i filmen er ikke unntakene, det er regelen. Det skammelige er voldtektene, ikke å snakke om det.

På Twitter: @ShaziaSarwar

Les også

 1. VG mener: Det grenseløse barbariet

  At noen kan steine sin egen datter, søster og niese fordi hun mot familiens vilje har forelsket seg i en mann, forteller…
 2. Ny brutal buss-gruppevoldtekt ryster India

  (VG Nett) Én måned etter at en bestialsk gruppevoldtekt førte til opptøyer i landet, har seks menn blitt arrestert for…
 3. Malaysisk politi: Jenter (15) og (17) gjengvoldtatt

  Malaysisk politi arresterer her 13 menn mistenkt for å ha gjengvoldtatt to jenter på 15 og 17.
 4. Indisk minister: – Voldtekt kan være riktig

  En indisk delstatsminister får massiv kritikk etter uttalelsen om at voldtekt er en sosial forbrytelse som noen ganger…
 5. Tilstår gruppevoldtekt i India

  Tre menn har tilstått voldtekt og drap på de to tenåringsjentene i Uttar Pradesh-regionen i forrige uke.

Mer om

 1. India

Flere artikler

 1. Seksuelle overgrep mot innvandrerbarn

 2. Pluss content

  VG mener: Sexpress og overgrep

 3. Sexpress og overgrep blant unge

 4. Hurtig dødsdom etter barnevoldtekt i India

 5. Politiet: To- og femåring gjengvoldtatt i India: Raser etter nye barnevoldtekter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder