BEKYMRET: Utenriksminister Børge Brende ser svært alvorlig på situasjonen i Tyrkia. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Kommentar

Pressen ber Brende presse Tyrkia

Utenriksminister Børge Brende brukte store ord om Tyrkia da
han møtte norske presseorganisasjoner og akademikere. Det er det all grunn til.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Potensielt det største tilbakeslaget på menneskerettighetsområdet på lang tid i Europa, sa Brende, og fortsatte:

– Det er utrolig mye som står på spill i Tyrkia.

Etter det mislykkede kuppforsøket i midten av juli, er flere titalls tusen offentlig ansatte sparket, lærere har mistet lisensen til å undervise, dommere har mistet jobben, journalister er fengslet, og mer enn hundre medier er stengt, blant annet aviser og TV-stasjoner. I løpet av et par uker har tyrkiske myndigheter gjort det de kan for å knuse frie stemmer, selvstendige tenkere og uavhengige forvaltere av rettsstat og demokrati.

Dette er bakgrunnen for at norske presseorganisasjoner og andre som kjemper for ytrings- og tankefrihet, ba om et møte med utenriksministeren. De ønsker at Norge skal gjøre alt som er mulig for å presse Tyrkia til å respektere rettstatens grunnleggende prinsipper, og gi beskyttelse til dem som nå er forfulgt.

Les også: Ber utenriksministeren legge press på Tyrkia

Lydhør Brende

Mest av alt handler det om press og påvirkning. Presse på for åpne rettssaker, for gjenåpning av stengte medier, for akademisk frihet, og for at internasjonale organisasjoner skal presse på for de samme målene. Vise tyrkiske myndigheter at de melder seg ut av den demokratiske verden ved måten de oppfører seg på. At de oppfører seg i strid med alt vi forventer av medlemmer i Europarådet, av våre allierte i NATO, og av et søkerland til EU.

Brende var lydhør overfor kravene fra organisasjonene. Men han understreket at mye av dette må skje i samarbeid med andre land og internasjonale organisasjoner. Det er ikke stort Norge kan gjøre på egen hånd. Spørsmålet er hva det internasjonale samfunnet kan bidra med. Så langt ser tyrkiske myndigheter ut til å gi blaffen i hva omverdenen mener.

Følg VG Meninger på Facebook

«Europas syke mann»

Tyrkia var lenge håpet om at demokrati er mulig i Midtøsten. Nå vender landet ryggen til de verdiene og idealene Europa bygger på. Før den første verdenskrig ble Tyrkia, eller det som var det mer omfattende ottomanske riket, ofte omtalt som «Europas syke mann». Dessverre er det stadig mer som tyder på at denne betegnelsen er i ferd med å bli dekkende. Igjen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder