TEGNING: ROAR HAGEN, VG

En dødsdømt by

Fallujah er historien om Irak: En bastion for Saddam Hussein, åsted for USAs blodigste bykrig siden Vietnam og arnested for det som ble til Den islamske stat (IS).

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Nå skal byen befris fra de sunnimuslimske ekstremistenes grep. Men Fallujah er dødsdømt. For å kunne redde byen skal den først ødelegges.

Slaget startet sist søndag. Irakiske regjeringsstyrker, støttet av sjiamuslimske militssoldater og en amerikanskledet luftstyrke, angriper byen som den såkalte islamske stat (IS) har okkupert i to år.

Fallujah er i den sunnidominerte Anbar-provinsen, bare 65 km vest for hovedstaden Bagdad. Det som blir kalt «moskeenes by», på grunn av tettheten av bønnetårn, hadde 350.000 innbyggere. Nå er det om lag 50.000 igjen, og allerede før den siste offensiven var mer enn halvparten av husene mer eller mindre ødelagt i krigshandlinger. Freden kom aldri til Fallujah.

De gjenværende har lenge forsøkt å overleve under IS’ drakoniske regime. Som tilleggsstraff er de blitt utsultet på grunn av den langvarige beleiringen av regjeringsstyrker og sjiamilits. IS nekter befolkningen å reise. Irakiske myndigheter hindrer tilgang på forsyninger. Resultatet er sult og desperat nød.

Finnes ikke fluktruter

IS møter stor militær overmakt, men ekstremistene har hatt god tid til å legge miner og bygge barrikader. De har også titusener levende gisler. De befinner seg i kryssilden. Den siste tiden har bare noen få klart å flykte. For å redde sivile behøves trygge fluktruter ut av Fallujah. De finnes ikke i dag.

IS må bekjempes militært, men i dag er det Iraks sivile som betaler den høyeste prisen.

Irakiske styrker skyter mot en landsby utenfor Fallujah som ledd i offensiven mot IS. Foto: AFP

Innbitt kamp

Fallujah var regnet som en bastion for diktator Saddam Hussein og hans Baath-parti. Mange i den sunnimuslimske befolkningen har ikke anerkjent den sjialedede regjeringen i Bagdad som overtok etter diktatorens fall. Byen ble et symbol på det sunnimuslimske opprøret mot amerikansk okkupasjon og det nye regimet.

I 2004, lenge etter at president George W. Bush erklærte oppdraget i Irak for fullført, kjempet amerikanske styrker en innbitt kamp, hus for hus, gate for gate, mot opprørere i Fallujah. 95 amerikanske soldater falt det året i Fallujah, og 500 ble såret. Flere tusen opprørere og et ukjent antall sivile ble drept.

– Slaget om Fallujah var ikke et nederlag, men vi tåler ikke mange slike seire, skrev Jonathan F. Keiler i en militær analyse i 2005.

Slik blodige slag var med på å endre amerikanernes holdning til Vietnamkrigen, bidro bykrigen i Fallujah til at USA måtte stille ubehagelige og vanskelige spørsmål: Hvorfor er vi i Irak? Er det verd prisen?

Terrorens utspring

IS røtter går tilbake til Al Qaida i Irak (AQI), stiftet av Abu Musab al-Zarqawi. Etter den amerikanskledede invasjonen av Irak ledet han en terrorkampanje som var så brutal at Osama bin Ladens etterfølger, Ayman al-Zawahiri, i et brev i 2005 ba AQI slutte med å halshugge sivile. Al-Zarqawi var i ferd med å utløse full krig mellom landets sjia- og sunnimuslimer. Det lyktes han med, inntil han selv ble drept i 2006. AQI ble fordrevet i årene som fulgte, men ikke utslettet.

Krigen i Syria ga ekstremistene og gamle Saddam-lojale en mulighet til å omgruppere. Terrornettverket tok navnet Den islamske stat og erobret store landområder i Syria og Irak. For to år siden ble Fallujah den første by IS tok kontroll over i Irak og senere okkuperte de store deler av den vestlige provinsen.

Tidligere i år klarte irakiske regjeringsstyrker å gjenerobre byen Ramadi, men IS` bomber, irakisk granatild og allierte bombefly la mye av byen i ruiner. Slaget om Fallujah blir verre, men om noen uker kan antagelig irakiske styrker fire det svarte IS-flagget og heise det irakiske. De vil si at Fallujah er reddet, men da er allerede byen død.

Ramadi er fortsatt nærmest ubeboelig. 100 av dem som har forsøkt å vende hjem er blitt drept av etterlatte bomber. Flere tusen hus er i ruiner.

Ingen suksess

Iraks statsminister Haider al-Abadi iførte seg den svarte uniformen til en irakisk elitestyrke denne uken før å besøke fronten ved Fallujah. Han sa at offensiven allerede var en stor suksess og at de som hadde «kidnappet» byen ville miste den.

Men i Irak handler det mer om nederlag enn suksess, politisk og militært. Irak erklærte i mars at gjenerobringen av millionbyen Mosul var i gang, men de har bare tatt noen landsbyer i utkanten. Sunnimuslimer føler seg marginalisert. IS er på retrett, men trapper opp terroren. Krigen har etterlatt dype sår mellom folkegruppene som vanskelig lar seg lege og som IS ustanselig river opp.

Les mer: Et såret IS er enda farligere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder