PRISENE FLATER UT: Eiendomsbransjen har publisert september-tallene for boligmarkedet. Trenden er klar. Boligmarkedet er i ferd med å roe seg ned. De regionale forskjellene er dog store. De som vil gjøre et kupp i Oslo, må fortsatt vente. Foto: Jarl Fr. Erichsen , SCANPIX

Kommentar

Nå kjølner boligmarkedet

Boligprisene flater ut over hele landet etter år med eksplosiv økning. Et usikkert boligmarked maner til moderasjon.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Endelig kan det se ut til at det kommer en etterlengtet korreks i boligmarkedet, etter år med boligpriser som har vokst inn i himmelen.

For første gang på langt tid melder eiendomsmeglerbransjen at boligprisene har stagnert, og vil falle fremover. Prisnedgangen på landsbasis er 0,9 prosent, noe som gir en sesongjustert økning på svake 0,1 prosent.

Grunnen til at eksperter kaller økningen moderat og trenden en utflatning av boligpriser, er at prisveksten har vært mye kraftigere på samme tid i fjor. Og fallet siden august i år blir betegnet som et «knekk» av Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge på mandagens pressekonferanse. Det er rekordantall boliger på markedet.

Les Tom Staavi: En tung høst

Ingen boligboble

Den moderate veksten til tross, vi ser neppe en boligboble. Til det er nordmenns disponible inntekt for høy og arbeidsledigheten forholdsvis lav i store deler av landet. Dessuten er aktivitetene i boligmarkedet også gjennomgående høy.

Oslo er fortsatt et sterkt marked med en 12-måneders prisvekst på 11,1 prosent. I hovedstaden er det fortsatt for få boliger til salgs.

Det er store regionale forskjeller i tallene. Verst står det til i oljebyene Stavanger og Sandnes, men boligeksperter mener både arbeidsledigheten og boligprisfallet vil med tiden forplante seg, også til storbyer som Oslo.

Ond sirkel

Hittil har vi sett at jo mer renten synker, dess mer øker boligprisene. Det er en naturlig, men uønsket konsekvens.

Når Norges Bank setter ned sentralbankrenten gang på gang, er ikke hensikten å få høyere gjeldsvekst, men å gi eksportindustrien en svak krone. Og i tillegg få fart på forbruket og for å motvirke det mange økonomer betegner som oljebremsen.

Men fremfor å øke forbruket, har mange nordmenn hittil valgt å investere de ekstra pengene i boliger. Dette har vært med på å presse boligprisene til historiske høyder. Historisk høyt er også de norske husholdningers bruttogjeld på svimlende 2835 milliarder kroner. Vi har altså sett en ond sirkel hvor blant annet lavere utlånsrente har ført til høyere boligpriser, som igjen har ført til høyere gjeld. Men nå ser det ut til at markedet har nådd en smerteterskel.

Ikke lån til over pipen

Det er nesten gratis å låne penger etter at Norges Bank satte ned renten til historisk lave 0,75 prosent for en uke siden, men det vil naturligvis snu i fremtiden. Og mange husholdninger kan da sitte i saksen, særlig dersom brorparten av lønnen går til boligutgifter og forbruket finansieres av svindyre kredittkort.

Stemningen er i ferd med å snu. Folk har ikke hatt lavere tiltro til norsk økonomi siden bankkrisen i 1991. Også tiltroen til egen økonomi er dalende for flere, viser en undersøkelse Finans Norge har gjennomført i august.

Det er dog ingen grunn til krisemaksimering. Vi har aldri hatt mer penger mellom hendene. Det viktige er hvordan vi bruker pengene.

Det er større usikkerhet rundt boligpriser, lønnsutvikling og økonomisk vekst. Særlig førstegangskjøpere bør derfor ha en edruelig tilnærming. Det er aldri lurt å låne til over pipen. Særlig ikke nå.

Les mer: Traust er helt all right

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder