I FARE: Koptiske kristne demonstrerer mot mot arrestasjoner av kristne i Egypt. Foto: AP

Kommentar

Kommentar om filmstriden: Kristne i fare

Hvis en kristen egypter henviser til en omstridt video på Facebook kastes han i fengsel. Det er helt i orden at en egyptisk islamist viser samme video på TV for å hisse opp massene.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Ingen rører heller ved den islamske predikanten som rev i stykker Bibelen i protest mot filmen «Muslimenes uskyld». Blasfemi er forbudt i Egypt, men bare når muslimer krenkes tas det ut tiltale.

Den koptiske kirke i Egypt er en av verdens eldste og etablert 600 år før islam. I dag utgjør de en liten minoritet på 5-10 prosent av befolkningen. De har lenge hatt det vanskelig og det er blitt verre med den islamistiske bølge som går over landet. Etter revolusjonen er flere kirker brent og kristne som våger å protestere er blitt angrepet i gatene. Noen måneder tidligere sto de hånd i hånd med muslimske brødre på Tahrir-plassen.

Den koptiske kirke i Egypt har tatt sterkt avstand fra den omstridte filmen. De er, klok av skade, bekymret for enhver slik hendelse. Den største islamistiske bevegelsen, Det muslimske brorskap, liker å fremstille seg som den kristne minoritetens forsvarere. Det ville være mer overbevisende hvis de demonstrerte det i praksis. Men hva skjer?

Programleder Sheikh Khaled Abdel Allah satte i gang en kjedereaksjon av voldsomme protester da han 8. september viste klipp fra den omstridte filmen på den islamistiske TV-kanalen al-Nas, som for øvrig forbyr både musikk og kvinner på skjermen. Aktivister har, uten resultat, anmeldt ham for oppvigleri.

Politiet handlet mer resolutt da det kom påstander om at en ung kristen mann hadde lagt ut en link til de samme videoklipp på Internett.

De foretok en razzia og satte ham i varetekt. Ifølge en menneskerettighetsorganisasjon blir han mishandlet i avhør.

Slik er forskjellsbehandlingen i Brorskapets Egypt. Kristne sier det er mye enklere å få tillatelse til å bygge en moské enn en kirke. Kristne opplever at de er 2.-klasses borgere og diskrimineres på arbeidsmarkedet.

Langt verre er det i flere muslimske land. I Saudi-Arabia finnes det ingen religionsfrihet, bibler er forbudt og ingen kirker tillatt. I Iran og Pakistan blir kristne dømt til døden for blasfemi eller for å ha konvertert fra islam. Og i stort antall forlater kristne Midtøsten, religionens fødested.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder