Kommentar

Trump er bare begynnelsen

Av Andreas Christiansen Halse

LÆREMESTER: Trumps gamle sjefstrateg, Steve Bannon, er i Europa for å lage en høyrepopulistisk bevegelse. Foto: Carlos Barria / X90035

Fremtidens høyrepopulister vil være flinkere, smartere og mer velkledde.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over to år gammel

Det er en brokete forsamling som utgjør verdens høyrepopulister.

En ektefødt sønn av den urbane, økonomiske New York-eliten går hen og lanserer seg selv som det arbeidendes folks presidentkandidat i USA. I Italia er det et tidligere separatistparti som har tatt makten. I Sverige gjør et tidligere Naziparti det de kan for å bli stuerene nok for det gode selskap. I Tyskland var det motstand mot Eurosamarbeidet som beredte grunnen for det såkalte alternativet for Tyskland.

Trumps gamle sjefstrateg Steve Bannon er nå i Europa for å forsøke å samle denne sammenraskede gjengen til en slags bevegelse. Den tidligere styreformannen i den høyrepopulistiske mediekanalen Breitbart, har satt sitt preg på amerikansk politikk. Nå tar han sikte på å bli den høyrepopulistiske varianten av filantropen, George Soros, som er kjent for å bruke store beløp på å fronte liberale kampsaker.

les også

Angrepet på journalistikken

les også

Varsler hevder Bannon ønsket en kulturkrig

les også

Giuliani: Eventuelt Trump-samarbeid med Moskva i valgkampen ingen forbrytelse

Arbeideropphavet til foreldrene og omgangen med eliten gjennom prestisjeutdanningen på Harvard, ga gode kort på hånden for å snu Trumps valgkamp fra fiasko til suksess og dermed forandre amerikansk politikk for alltid.

Det høres kanskje absurd ut å løfte frem duoen Bannon-Trump som et tegn på modning på den populistiske høyresiden. Imidlertid representerer steget fra profiler som Sarah Palin til Steve Bannon et løft rett inn i den politiske eliteserien. Et løft som for første gang ga makt til en ytterkant som selv i det republikanske partiet bare har eksistert i den politiske skammekroken.

les også

Italias sterke mann

les også

USA-bråk om russisk oligark: Var det noe Putin ba Trump om på toppmøtet?

les også

Se dokumentar: Frankrikes unge fascister

Pluss content

Et lignende reformarbeid er synlig i partiet som nå kaller seg «Nasjonal samling» i Frankrike. Forgjengeren «Nasjonal front» oppnådde en viss suksess under ledelse av patriarken, Jean-Marie Le Pen, men når alt kom til alt var det en grense for hvor mange franskmenn som lot seg imponere av forkjærligheten for antisemittiske konspirasjonsteorier.

Den politiske arvingen Marine Le Pen, som for øvrig kastet ut faren, virker langt mer spiselig for de fleste. Ikke bare er hun yngre og mer veltalende. I stedet for å tviholde på de aller mest frastøtende sidene ved farens politiske prosjekt har hun prioritert kamp mot EU, innvandringsstopp, tilnærming til Putins Russland og økonomisk proteksjonisme.

les også

Donald Trump lokker amerikanske kvinner inn i politikken

les også

Slik lurte Cohen det politiske USA

Utviklingen fra Palin til Bannon i USA og far til datter i Frankrike er sannsynligvis bare starten på hva vi kan vente oss av fremtidens høyrepopulister. Til tross for forsøkene har ikke dagens høyrepopulister klart å fri seg fra fortidens spøkelser og dras fortsatt ned av ekstremisme og skandaler, tidvis i form av rasistisk hatvold. Fremtidens ledere vil lære av dette, de vil bli enda mer polerte, enda mer veltalende, mer velkledde og kanskje for alvor riste av seg de mest paranoide konspirasjonsteoriene.

De paranoide, ideologiske suppene trenger imidlertid ikke partiene lenger ta seg av. Som en del av den høyrepopulistiske bølgen vokser også utenomparlamentariske bevegelser som «Generasjon Identitet» frem. Den politiske fremtoningen er en parademarsj i høyreorientert identitetspolitikk og baserer seg på et lappeteppe av autoritære tenkere. Kjernen i det politiske programmet er at mennesker med ulik kultur ikke bør leve og bo sammen. På den internasjonale arenaen er gruppen mest kjent for å ha samlet inn penger for å hindre arbeidet med å plukke opp druknende flyktninger.

Poleringen av partiene kan gjøre dem farligere. Strømlinjeformede høyrepopulister kan bli en seriøs utfordring for det liberale demokratiet. Den naive tilnærmingen til Putins Russland, manglende respekt for demokratiske institusjoner og individets rettigheter blir ikke bedre bare fordi budskapet fremføres i Armani-dress.

Partiene kombinert med et omland av ekstreme, utenomparlamentariske bevegelser kan gi en eksplosiv miks.

Men høyrepopulismen forandrer også venstresiden. I USA begynner Demokratenes plan for å vinne tilbake makten å ta form. Der handler det om økonomi, helse og lønningene til vanlige folk. Som Bill Clinton ville sagt det «it’s the economy, stupid».

I land som Danmark, går samtidig venstresiden i front i immigrasjonspolitikken med mål om å bevare kontroll med grensene, holde forskjellene nede og skape varige løsninger.

På et tidspunkt vil disse tendensene modnes, møtes og utgjøre et alternativ på venstresiden som vil gi både populister og konservative en helt annen kamp enn de har blitt vant til de det siste tiåret.

Les også

 1. Sarah Sanders: Trumps tvitring er ingen ordre, det er en mening

  Pressetalsperson for Det hvite hus, Sarah Sanders, understreker at presidentens Twitter-melding om at justisministeren…

Mer om

 1. Politikk
 2. Amerikansk politikk
 3. Steve Bannon
 4. George Soros
 5. Marine Le Pen
 6. Donald Trump
 7. Vladimir Putin

Flere artikler

 1. Ytre høyre med brakvalg i Spania: - Vi bærer fascisme-betegnelsen som en medalje

 2. Populisten mot europeeren

 3. Har Vesten en fremtid?

 4. Bannon-debatten: – Demokratisk tvilsomt fra Snorre Valen

 5. Til venstre i Mexico

Fra andre aviser

 1. Bannon frykter kvinnenes frammarsj

  Fædrelandsvennen
 2. Steve Bannon er klar i Europa

  Bergens Tidende
 3. Fra Trump til Brussel. Steve Bannon vil hjelpe Europas høyrepopulister.

  Aftenposten
 4. Trumps eks-rådgiver til Bergen

  Bergens Tidende
 5. Åpen debatt? Nei, takk. Jeg er antirasist. | Kjetil Rolness

  Aftenposten
 6. – Når Steve Bannon vil samle nasjonalistar på tvers av nasjonane, handlar det om hudfarge.

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder