Vaksine mot ukultur
Der det nesten bare sitter menn på toppen, er det umulig å bli kvitt problemet med seksuell trakassering. Økt likestilling er svaret, også her.
Kampen mot overgrep og seksuell trakassering handler ikke om at kvinner må stå opp mot menn. Den handler om at skikkelige folk må stå opp mot dem som trakasserer og herjer med andre. Som regel er det menn som plager kvinner. Men de plagsomme mennene er i mindretall. Og ansvaret for å stanse dem hviler på både menn og kvinner – og særlig på dem som er i posisjon til å stanse det som foregår. Som sjefer på jobben, eller kollegaer som kan varsle.
I et miljø eller på en arbeidsplass der menn og kvinner er bredt representert på alle nivåer, er det vanskeligere for bøllete menn å sette en standard for språkbruk og oppførsel. Det blir lettere for de mange skikkelige mennene å bremse bøllene, samtidig som tilstedeværelsen av flere kvinner i seg selv bidrar til at tonen og omgangsformen blir en annen. Dette er en av grunnene til at det er så viktig at kvinner er godt representert, helt til topps.
Jevnere maktforhold
De siste ukene har det handlet mye om media. Vi i VG har hatt problemer med dette, vi er ikke bedre enn andre mediebedrifter. Vår ansvarlige redaktør, Gard Steiro, har offentlig bedt om unnskyldning for dårlig håndtering og feil begått hos oss. Det var på sin plass – det var helt nødvendig.
Les Gard Steiro: På vegne av VG: Unnskyld
Fortsatt skjer det overtramp, både i pressen og i andre bransjer. Men i takt med økende likestilling har maktforholdene mellom menn og kvinner blitt jevnere. Flere kvinner i lederjobber har skapt et annet klima på mange arbeidsplasser. Menn som henter i barnehage og deler husarbeid med kvinnene de lever sammen med, ser kvinner som likeverdige partnere, ikke som underdanige objekter.
Norge er et av verdens mest likestilte samfunn. Og jo mer likestilt vi blir, jo vanskeligere blir det å tråkke på andre, og å tråkke over andres grenser. Og ikke minst - jo dårligere tåler vi at noen gjør det. Kraften i #metoo-kampanjen viser at nå er det nok.
Umulig å slippe unna
#metoo-kampanjen har gitt debatten om seksuell trakassering en ny tone. Vi snakker om nulltoleranse og regelverk, om handlingsplaner og konsekvenser. Det er bra.
Etter denne runden tror jeg det vil bli nulltoleranse for seksuell trakassering i mange flere miljøer og arbeidsplasser i Norge. For alvor. Ikke nødvendigvis fordi alle ledere vil mene at det er så viktig. Fortsatt sitter det nok mange menn der ute, helt stille, og håper at alt dette snart skal gå over.
Men jeg tror det blir mindre trakassering fordi det etter #metoo vil bli umulig for sjefer å slippe unna dersom kritikkverdige forhold blir avslørt, uten at de har grepet inn. De som sitter på toppen, kan brått oppleve at «Vi vet hvem dere er», at de må svare i offentligheten på hvordan de har forebygget og hvilke konsekvenser det har fått dersom noen av deres folk har gått over grensen.
Åpenhet virker
For nå er vi i en ny fase. Oppropet fra 487 skuespillere i Aftenposten denne uken er enda et eksempel på at åpenhet virker. Vis meg den regissøren eller teatersjefen som etter dette våger å utnytte unge kvinner, med vissheten om at kvinnene kommer til å melde fra – og at mennene vil bli stilt til ansvar. For deres overordnede igjen vet at også de må svare på spørsmål, kanskje offentlig, dersom de ikke griper inn.
Les også: Aftenposten: 487 kvinnelige skuespillere tar en oppgjør
Mitt inntrykk er at vi også er i en ny fase når det gjelder menns deltagelse i debatten. Mange menn snakker om problemene på en annen måte enn før. De trenger ikke å understreke at ikke alle menn trakasserer. Tvert om fremstår norske menn mye tryggere denne gangen. De kjenner at #metoo ikke er et angrep på dem som gruppe. Kampanjen tar bøllene. Den tar ukultur, griseprat og omgangsformer som også mange menn reagerer på.
En god vaksine
Men kjønnsaspektet er der. Selvfølgelig. Jeg kjenner knapt noen kvinner som ikke har opplevd noe kjipt med menn. Samtidig kjenner jeg ikke mange menn som er kjipe med kvinner. Det er de få som ødelegger for de mange. Og disse få må tas, enten det er mektige filmregissører eller grenseoverskridende pressefolk.
Det er lettere å være slibrig mann i miljøer der det stort sett bare er menn, og særlig i miljøer der det bare er menn som har makten. Derfor handler dette også om kvinner i ledelse, om ledergrupper i balanse. Det holder ikke med en eller to kvinner og et stort flertall menn. All tilgjengelig forskning viser at det må være minst 30 prosent kvinner for at kulturer skal endre seg. En god miks er en vaksine mot ukultur.
Les også
Gard Steiro om seksuell trakassering: På vegne av VG: Unnskyld
TV 2-ledelsen får fortjent kritikk for ikke å ha grepet inn mot seksuell trakassering. De bør ikke stå alene i stormen.Den norske stillhetskulturen #metoo
Skal #metoo-revolusjonen bli noe annet enn en kampanje preget av gode hensikter, må skammen og ansvaret overføres fra…Aftenposten: 487 kvinnelige skuespillere tar et oppgjør mot sex-trakassering og overgrep
Norsk film -og teaterbransje tar til orde mot det de beskriver som en sexistisk ukultur, skriver Aftenposten.Ber kolleger fortelle om trakassering: – Naivt å anta at det ikke skjer i politikken
LØVEBAKKEN (VG) Anniken Huitfeldt (Ap) og Tina Bru (H) oppfordrer kvinner i politikken til å si ifra om de har opplevd…«Valgte å holde kjeft - det må få konsekvenser»
Hvis TV 2 virkelig mener alvor i sitt oppgjør med ukultur i kanalen, så må sportsredaktør Vegard Jansen Hagens…Skal undersøke uønsket seksuell oppmerksomhet i filmbransjen
Norske organisasjoner i filmbransjen går sammen om å kartlegge seksuell trakassering og overgrep.
Her kan du lese mer om
Flere artikler
Fra andre aviser
Norske menn og kvinner er enige: Nær to av tre mener #metoo har ført til mindre seksuell trakassering
Bergens Tidende
Det mange har trodd om #metoo er feil. Forskerne er overrasket.
Aftenposten
TV2-sjef lot ansatt fortsette etter påstått sextrakassering
Aftenposten
– Forhold deg til en kvinne som en kamerat, ikke som et sexobjekt
Fædrelandsvennen
#stilleforopptak: «Han trykker det harde kjønnet sitt mellom beina mine. Det føltes som å bli voldtatt kveld etter kveld»
Aftenposten
Marte Michelet: – Det er ikke nødvendig å navngi folk som trakasserer
Aftenposten