Kommentar

Olemics byggeskandale er Ernas problem

Av Hanne Skartveit

Statsminister Erna Solberg sikret Olemic Thommessen gjenvalg som stortingspresident. Nå er hans problemer i ferd med å bli Erna Solbergs problem. Og Høyres.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over to år gammel

Høyre ønsker å fremstå som et ansvarlig parti, som er forsiktig med skattebetalernes penger. Milliardsprekken i Stortingets byggeprosjekt representerer det motsatte. Høyre vil ha kontroll og styring. Det har det vært lite av i byggesaken. Og Høyre er opptatt av personlig ansvar. Det innebærer også at den som har ansvaret, må ta konsekvensene dersom ting går galt. Så langt har ikke det skjedd.

les også

Byggeskandalen: Dette er million-innsparingene Thommessen sa nei til

Tvert om, Høyre-mann og stortingspresident Olemic Thommessen har skjøvet ansvaret fra seg fra første stund. Han har lagt skylden på konsulenter, på administrasjonen, på direktøren - på alle andre enn seg selv.

Dagens stortingspresident ligger an til å bli tidenes dyreste. Milliardene forsvinner, inn i en lang tunnel, et postmottak og et kontorbygg. En av Thommessens store feil er at han ikke har innsett at Stortinget er ubrukelig som byggeansvarlig i store prosjekter som dette.

Tredoblet kostnadene

Stortingets byggeprosjekt var opprinnelig beregnet til 70 millioner kroner. Den gangen, i 2011, var det bare snakk om oppussing av et kontorbygg. Da Thommessen to år senere, i 2013, tok over vervet som stortingspresident, var prosjektet kraftig utvidet fra det som først var planlagt som en enkel oppussing. Nå var også tunnelen og postmottaket med, og det hele var beregnet til å koste 767 millioner kroner.

les også

Byggeskandalen: Høyre-topp åpner for ny gransking

Mye har gått galt siden den gang. Under Thommessens ledelse av byggeprosjektet har kostnadene tredoblet seg. Nå ligger det an til å koste 2,3 milliarder kroner. Kanskje enda mer.

Se tidslinjen her: Sluttregningen for Stortingets byggeprosjekt kan bli 1,3 milliarder kroner dyrere - varsler granskning

Stortingspresidentens lemfeldige omgang med skattebetalernes penger vitner om en ubegripelig arroganse. Det er ille nok at Thommessen ikke har klart å holde kontroll med kostnadene. Her er han dessverre i selskap med mange som har hatt ansvar for store byggeprosjekter. Men som amatør innen byggfaget burde han for lengst ha bedt Statsbygg om hjelp. Om å ta over det hele.

Thommessens arroganse

Her kommer arrogansen inn. Enda sterkere ser vi den i hans møte med kollegaene i Stortinget. Thommessen har ikke i tilstrekkelig grad orientert dem om de stadig større kostnadssprekkene. Han har ikke selv fulgt opp prosjektet med nødvendig årvåkenhet. Han avfeide i første omgang kritikk fra Riksrevisjonen og andre. Og han har lagt skylden på stortingsdirektøren, Ida Børresen, som trakk seg fra jobben tidligere denne måneden. De har begge ansvar for det som har skjedd. Men så langt er det bare hun som har måttet gå.

les også

Stortingsdirektør Ida Børresen går av etter byggesprekken

Thommessens arroganse bryter med det folkelige og brede Høyre som Erna Solberg ønsker å presentere. Tittelen på Erna Solbergs bok fra 2011 var “Mennesker, ikke milliarder”. I byggesaken er det så langt tydeligvis ett menneske, Thommessen, som har betydd mer enn milliardene som fyker ut.

Høyres problem

Det overrasket mange da Erna Solberg på sin halvårlige pressekonferanse før sommeren fredet Thommessen.

– Det er alltid stortingsgruppen som bestemmer hvem som skal være kandidat som stortingspresident, men jeg ser ingen grunn til at han ikke skal være det, sa Solberg den gangen.

Også i hennes eget parti var det mange som stilte seg uforstående til denne uttalelsen. Hun hadde ikke trengt å si noe. Det er Stortinget som velger president. Høyre kunne uten problemer ha valgt en annen kandidat enn Thommessen til det tunge og viktige vervet.

Men med Solbergs fredning av Thommessen var det ingen andre muligheter for Høyres stortingsgruppe. Med dette bandt Solberg også seg selv og Høyre tettere til Thommessen og hans skjebne. Nå kan den dramatiske budsjettsprekken og stortingspresidentens manglende kontroll og påfølgende ansvarsfraskrivelse i større grad legges på Høyre som parti, ikke bare på Thommessen og Stortingets administrasjon.

Thommessen var omstridt allerede da Solberg fredet ham. Ikke bare på grunn av byggesaken, der han allerede hadde fått kraftig kritikk av Stortinget - og av Riksrevisjonen. Han hadde også blitt kritisert for andre forhold. Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité mente blant annet at han på utilbørlig vis hadde blandet seg inn i komiteens arbeid med kontrollen av de hemmelige tjenestene.

Ønsker avstand

Denne uken var statsministeren mer forbeholden i sin støtte til Thommessen. Hun ville ikke svare Dagbladet direkte på om hun fortsatt mener at Thommessen er rett mann til jobben som stortingspresident. Hun sa at det ikke var naturlig at hun skulle kommentere dette spørsmålet hver gang det kom nye meldinger om at byggeprosjektet blir dyrere. Det er åpenbart at hun nå ønsker å skape avstand til Thommessen og hans byggeaktiviteter.

Neste uke må Thommessen forklare seg for Stortingets finanskomité. Det kan bli en ny gransking av saken. Det er vanskelig å se for seg at Thommessen kan bli sittende etter alt det som har skjedd. Dersom våre folkevalgte er seg sitt ansvar bevisst, bør de kaste ham. Med mindre han kommer dem i forkjøpet, og selv trer tilbake.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder