TRENGER FRED: Hvis ikke de kranglevorne lederne i Sør-Sudan nå griper muligheten, vil verdens yngste nasjon utslette seg selv innenfra. Her en gruppe flyktninger i utsatte Unity state tidligere i juli. Foto:Charles Lomodong,Afp

Leder

Krisen i Sør-Sudan

Den blodige borgerkrigen fortsetter i verdens yngste land.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

En ny graverende rapport fra organisasjonen Human Rights Watch (HRW) beskriver i detalj det som kan utgjøre grove forbrytelser mot menneskeheten i Unity-delstaten i Sør-Sudan i forbindelse med en militær offensiv.

Barn er brent levende, kvinner massevoldtatt og menn hengt avregjeringsstyrker og den allierte militsen fra den etniske gruppen Bul Nuer, ifølgerapporten.

Titusener er allerede drept som følge av konflikten. Den ble utløst desember 2013, av maktstriden mellom president Salva Kiir og den avsatte visepresident Riek Machar og deres to folkegrupper dinkaene og nuerne.

Lederne må «sette sitt land først» og signere en fredsavtale.

Overgrepene kan ikke lenger bortforklares med hva noen få individer har gjort, slik offisielle talsmenn pleier å si når slike rapporter kommer.

Titusener er drept, 2,2 millioner drevet på flukt og 5 millioner trenger akutt matvarebistand, ifølge FN. Både New York Times og Human Rights Watch melder om overfylte flyktningleirer.

Les også:Massarkerte barn og eldre i Sør-Sudan

Norge har i flere tiår jobbet tett med bistand og oppbygging av Sør-Sudan. Sammen med USA og Storbritannia, spilte vi en viktig rolle i på plass fredsavtalen som ga landet selvstendighet.

Norge har satset høyt, økonomisk og diplomatisk. Utenriksminister Børge Brende sier han er dypt opprørt over brutaliteten i overgrepene mot sivile som er beskrevet de siste rapportene fra FN og HRW.

Norge var raskt ute med humanitær bistand da krisen brøt ut, med ekstratildelinger. Under giverkonferansen for Sør-Sudan i Oslo i mai 2014sørget utenriksminister Børge Brende for ytterligere 372 millioner kroner fraNorge og kronerulling på over 3 milliarder fra det internasjonale samfunnet.

Norge må følge opp i dette viktige arbeidet, stille krav og bruke den innflytelsen vi har.

Sør-Sudan har et akutt behov for nødhjelp og mer langsiktig bistand. Men mest av alt trenger Sør-Sudan fred. President Barack Obama ba i går partene innstendig om å stanse den 19 måneder lange borgerkrigen.

Lederne må «sette sitt land først» og signere en fredsavtale.

Et utkast til en avtale ligger på bordet, støttet av nabolandene. USAs press gir fornyet kraft i det diplomatiske arbeidet. Hvis ikke lederne nå griper muligheten vil verdens yngste nasjon utslette seg selv innenfra. Først må våpnene stilne, deretter må de ansvarlige stilles til ansvar. De siste er en forutsetning for forsoning og varig fred.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder