BLODTEST: Titusener av nordmenn betaler alternative klinikker dyrt for å teste seg for matintoleranser. Foto: FREDRIK SOLSTAD

BLODTEST: Titusener av nordmenn betaler alternative klinikker dyrt for å teste seg for matintoleranser. Foto: FREDRIK SOLSTAD Foto: ,

Leder

Den nye folkesyken

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Over 1,2 millioner nordmenn tror de lider av en matintoleranse. Dette har ført til at titusener av oss drar til alternative klinikker eller aktører på nett for å ta kostbare blodprøver, som hevder å påvise intoleranser og allergier.

Med prøvesvarene får kunden ofte beskjed om at man er syk. Løsningen som foreslås er å kutte ut en lang rekke matvarer og kompensere med dyre kosttilskudd, tjenester og produkter som skal gjøre oss friske.

Bakgrunn:«Synd at en så ung jente som deg kan være så syk»

VGs gransking av matintoleranseindustrien denne uken viser at testene som tilbys av behandlere og klinikker i Norge, ikke kan dokumentere sykdom.

En sunn porsjon folkevett i kombinasjon med bedre regulering av matintoleranseindustrien, vil hindre at private aktører utnytter våre ambisjoner om å leve et sunt liv.

Produktene vi hamstrer i god tro er i beste fall ubrukelige, sier Legemiddelverket. Mange beskrives som unødvendige, og enkelte bruker udokumenterte, og i noen tilfeller ulovlige, påstander i markedsføringen.

At det ved 18 av de 117 matintoleranse-behandlerne VG kartla ble avdekket kommersielle bindinger mellom prøvesvar og behandlingstilbud, bidrar også til å svekke troverdigheten.

Klinikkene VG snakket med forkynner sin tro på matintoleransetestene. De anbefaler det de mener og tror hjelper sine pasienter. Men det er forskjell på tro og viten.

Folk skal selvsagt få bestemme hva de bruker tiden og pengene sine på. Enten det innebærer hvetegress-shots, frysetørkede bær eller meditasjonsklasser. Det finnes dessuten gode eksempler på tilfeller hvor alternativ behandling fungerer som supplement til helsevesenet.

Men skulle alternativ behandling og veiledning fra udokumenterte prøvesvar blir brukt som erstatning for kyndig helsehjelp, eller føre til at vi unnlater å oppsøke lege, kan det sette liv og helse i fare.

Markedsføring og merking av alternative tjenester og produkter må være tydelige for publikum.

Forbrukerombudet og loven om alternativ behandling ved sykdom skal bidra til pasientsikkerhet og regulere adgangen til å utøve slik behandling. Den er klar på at titler og reklame skal være nøktern og saklig, og tillater ikke at det skal gis inntrykk av at alternative behandlere har autorisasjon eller spesialistgodkjenning etter helsepersonellloven.

Flere i helsekomiteen på Stortinget ber nå om en gjennomgang av lovverket for å sikre at forbrukerne er sikret godt nok. Folk har rett til å vite at prøvesvarene til tester av typen BioTek regnes som udokumenterte, før de betaler flere tusen kroner for å ta dem.

En sunn porsjon folkevett i kombinasjon med bedre regulering av matintoleranseindustrien, vil hindre at private aktører utnytter våre ambisjoner om å leve et sunt liv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder