I BAGA: I dette bildet fra april 2013 patruljerer soldater byen Baga. Nå er byen angrepet av ekstremister og skal være utbrent. Innbyggerne er drept eller har flyktet. Foto: AFP,

Leder

Boko Harams blodige offensiv

Afrikanske land må i fellesskap konfrontere den alvorlige trusselen, samtidig som de trenger internasjonal hjelp for å håndtere en stadig større flyktningkatastrofe.
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

De siste dagene har den islamistiske opprørsbevegelsen Boko Haram massakrert sivilbefolkningen og rasert minst 16 byer i det nordøstlige Nigeria. Rapporter fra området vitner om overgrep så omfattende og uhyrlige at de er vanskelige å fatte. Det er uklart om antallet ofre er flere hundre eller om de kan telles i tusentall. Byen Baga, som hadde en befolkning på 10 000, har opphørt å eksistere, opplyser myndighetene. Byen er utbrent og beboerne er drept eller på flukt. De overlevende forteller om gater fylt av lik. Ingen har hatt tid til å begrave dem. De sivile er forsvarsløse stilt overfor den bestialitet Boko Haram utviser. Myndighetene og hæren er åpenbart ikke i stand til å beskytte folket i denne del av Afrikas mest folkerike stat. I fjor ble flere tusen drept og 1,5 millioner jaget på flukt.

Hendelsen som fikk størst oppmerksomhet internasjonalt var Boko Harams kidnapping av 273 skolejenter. En internasjonal kampanje har så langt ikke lykkes i sitt formål, å bringe jentene trygt hjem. De er i Boko Harams vold, slik terrorbevegelsen har tatt strupetak på en nasjon. Dette skjer i Afrikas største økonomi, i et land som skal avholde valg i februar.

Boko Haram forbyr deltagelse i valg, slik de med vold bekjemper alt de kaller sekulær utdanning. Målet er å innføre en islamsk stat styrt etter strenge sharialover. På veien etterlater de seg lange blodspor fra Nigeria til nabolandene Kamerun og Tsjad. Afrikanske land må i fellesskap konfrontere den alvorlige trusselen, samtidig som de trenger internasjonal hjelp for å håndtere en stadig større flyktningkatastrofe.

Baga var base for en flernasjonal styrke som skulle bistå Nigeria i å bekjempe terroristene. Men soldater fra Niger og Tsjad var trukket tilbake, angivelig fordi Nigeria selv ikke bidro med tilstrekkelig militær styrke. Resultatet er at Boko Haram har tatt kontroll over et område som er like stort som den såkalte Islamske staten i deler av Syria og Irak. Nigeria, et land med om lag like stor kristen som muslimsk befolkning, står overfor en overhengende fare som gjelder dem alle. Utviklingen er også dypt urovekkende for det internasjonale samfunn.

Boko Haram viser i handling hvilket redselsregime de forsøker å opprette i Vest-Afrika. Det illustrerer på grotesk vis hvilken dødelig fare slike ekstreme bevegelser nå utgjør over landegrensene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder