I BØNN: En kinesisk kvinne ber under julegudstjenesten i en offisiell katolsk kirke i Beijing.

I BØNN: En kinesisk kvinne ber under julegudstjenesten i en offisiell katolsk kirke i Beijing. Foto: AP,

Kommentar

Kirkevekst vekker partiets uro

Kinas kommunistparti har 80 millioner medlemmer, men kinesiske kirker har mer enn 100 millioner. Og menighetene vokser hurtig. Om 15 år kan Kina ha flere kristne enn noe annet land.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Partiet styrer fortsatt, men den kommunistiske ideologi er i beste fall et tomt skall makthaverne viser frem til pynt. Kristendommen lever og vokser i Kina, til tross for mange energiske forsøk på å motarbeide religionen etter Mao Zedong og kommunistenes seier i 1949. Mange av dem som nå søker til kirkene er fra den nye og velstående middelklassen, de som allerede har fått dekket sine materielle behov.

Det bekymrer en allmektig partiledelse, hvis viktigste mål er å bevare det bestående ved å sikre innbyggerne økonomisk vekst. Riktignok er religionsfrihet grunnlovsfestet, men i 2014 har myndighetene trappet opp kampanjen mot kristen innflytelse ved å rive kirker, fjerne religiøse symboler og slå ned på uregistrerte menigheter.

Gamle spor

Kristendommen er ikke ny for kineserne. Sporene etter misjonsvirksomheten går mange hundre år tilbake i tid.

En lørdag for et par år siden sto jeg utenfor St. Josef kirken, lokalt bedre kjent som Wangfujing-katedralen, bare noen kvartaler fra Den forbudte by i Beijing. I en kald novembervind sto lettkledde brudepar for å bli fotografert etter å ha avgitt sine ekteskapsløfter i den vakre katedralen i romansk stil.

St. Josef symboliserer den kristne kirkes turbulente historie i Kina. Den opprinnelige kirken ble oppført av misjonærer i 1655, men bygningen er blitt skadet og ødelagt i branner og jordskjelv, for deretter å bli gjenoppbygget gang på gang. Den siste store ombyggingen fant sted for 111 år siden.

I Maos tid ble St. Josef ekspropriert og omgjort til skole. Under Kulturrevolusjonen på 1960-tallet, en periode med katastrofale feilgrep, ble kirken stengt og skadet. Partiet tok oppgjør med sine feil. St. Josef ble gjenåpnet som kirke i 1980, etter en oppussing betalt av det offentlige.

Trykker bibler

Kina er fullt av paradokser. I det ateistiske Kina trykkes det flere bibler enn i noe annet land. Bibel-trykkeriet i Nanjing passerte i høst 125 millioner eksemplarer av den hellige skriften. Vel halvparten av den totale produksjonen er for hjemmemarkedet, men nesten like mange bøker eksporteres til 70 andre land.

I mer enn 30 år har kommunistpartiet tolerert både kristendom og andre trosretninger i Folkerepublikken. Men myndighetene forsøker etter beste evne å kontrollere religionsutøvelsen. Katolske menigheter tillates så lenge de ikke anerkjenner paven og Vatikanet. Protestantiske kirker aksepteres så lenge de er tilsluttet den godkjente «patriotiske bevegelse».

Problemet for myndighetene er at flere titalls kinesere deltar i illegale husmenigheter. Særlig øker tilstrømmingen til protestantiske kirker.

Hva blir det neste når kinesere praktiserer religionsfrihet uten å spørre myndighetene om lov? Vil de også kreve politisk frihet? Ytringsfrihet?

River kirker

Flere tusen kristne demonstrerte i april forgjeves i den kinesiske byen Wenzhou for å redde en ny kirke det hadde tatt dem seks år å bygge. Myndighetene rev kirken på en dag og viste til bygningsforskriftene. Det er en vanlig begrunnelse. Over 100 menigheter i Zhejiang-provinsen har de siste månedene fått beskjed fra myndighetene om at deres kirker må rives fordi bygningsloven angivelig ikke er oppfylt. Flere hundre godt synlige kors er fjernet fra bybildet. Det rapporteres om trakassering av kristne, internering av demonstranter og økt overvåkning.

Det samsvarer med andre rapporter fra menneskerettighetsorganisasjoner om at Kina nå strammer grepet om det sivile samfunn. Det rammer også blant andre demokratiaktivister og uavhengige bloggere.

Ifølge forskningssenteret Pew er det 2,2 milliarder kristne i verden og 1,8 milliarder muslimer. I den vestlige verden øker antallet sekulære humanister, men i tidligere og nåværende kommunistiske regimer er det kirkevekst. Det er et tankekors at kristendommen vokser hurtigst i samfunn der alt ble gjort for å utslette troen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder