Leder

Kan ikke avvise kunder i hijab

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

For litt under et år siden ble frisør Merete Hodne anmeldt for å ha nektet en kvinne med hijab adgang til salongen sin på Bryne. Malika Bayan ba om pris på å få håret farget, men ble avvist fordi Hodne etter eget utsagn «ikke ønsket å ta på sånne som henne». Det er ulovlig, og dermed ble frisøren ilagt et forelegg på 8000 kroner som hun nektet å betale. Saken havnet derfor i retten, hvor Hodne nektet straffskyld. Mandag morgen falt dommen i Jæren tingrett. Hodne er idømt en bot på 10.000 kroner samt saksomkostninger.

Frisøren forklarte i retten at hun ser på hijaben som «et ekstremt politisk symbol», og at hun fikk angst og «helt hetta» da Bayan kom inn i salongen. Malika Bayan på sin side, sa i retten at hun syntes det var vondt å bli avvist, og at hun følte seg diskriminert.

Malika Bayan til VG: – Det handler om noe mye større enn meg og henne

Frisøren har tidligere vært aktiv i innvandringskritiske organisasjoner. Det er også kommet beskyldninger mot Bayan om at hun oppsøkte salongen for å provosere. Men dette har ikke noe med saken å gjøre. Norsk lov slår fast at diskriminering er ulovlig. Man kan altså ikke avvise kunder på grunn av for eksempel hudfarge eller religion.

At taxisjåfører og andre i servicenæringer har avvist kunder, for eksempel folk med hund, er blitt lagt frem som et argument i sosiale medier. Men heller ikke det har noe med saken å gjøre. At andre har tatt ukloke valg, er ingen unnskyldning for å gjøre dumme ting på nytt. Hodne innrømmet da også i retten at hun ville opptrådt annerledes om hun kunne gjort dette om igjen.

Kastet ut kvinne med hijab: – Jeg ser på det som et totalitært symbol

Likevel sier Hodne at hun ønsker å anke dommen. Det er det ingen grunn til. For det er ingen viktig prinsipiell sak hun vil gå videre med. Tvert om burde den angrende frisør innsett at saken ikke er verdt å belaste et presset rettsvesen med.

For hva slags kamp er det hun kjemper her? Om norsk rett tillot å avvise kvinner i hijab hos frisøren, hadde vi vært på en farlig vei. Blant de første til å omfavne en slik mulighet, ville antakelig vært de kreftene Hodne påstår hun kjemper imot. For om det blir lov å avvise en gruppe, kan man i neste omgang også avvise andre. Islamister kunne begynne å kreve at kun kvinner i hijab fikk handle i deres butikk, kjøre i deres taxi eller klippe seg i deres salong.

Slik er realiteten i en rekke land Norge ikke ønsker å sammenligne seg med. For å åpne for et nei til hijab, åpner også for krefter som vil påby hijab. Da fransk politi nærmest forsøkte å tvangsavkle burkini-kledte kvinner tidligere i sommer, kunne det ikke vært en større gavepakke til islamistene. En slik hjelp skal ikke Norge gi disse kreftene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder