Foto: Illustrasjon: OLE JOHNNY HANSEN ,

Rom og hjerterom

Den første gangen jeg fikk øye på Sunita, tigget hun på gaten under kontoret mitt.

VG Debatt
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

LORELOU DESJARDINS, fransk blogger, bosatt i Norge

I likhet med mange andre tiggere holdt hun en liten papirkopp og et bilde av en baby mens hun ventet på at et par kroner skulle lande i koppen. Men i motsetning til dem jeg ellers ser rundt kontoret mitt i Oslo sentrum, var hun ung. Hun hadde vakre, grønne øyne, langt, svart hår og et direkte blikk. Det var på begynnelsen av høsten, og hun så vakker og stolt ut. Hver dag passerte jeg henne på vei til kontoret. Jeg ga henne ikke mynter hver gang, men jeg smilte alltid og hilste.

Lorelou Desjardins. Foto: ,

Jeg har lest i mange artikler at blant de verste tingene med å bo på gaten, er at man er usynlig for folk. De som går forbi later som om du ikke eksisterer. Men hver og en er berettiget til verdighet, og det koster ikke mer enn et smil og ett ord (som «Hei») fra hver av oss.

Ingen fremtid

En dag spurte jeg henne hvor hun var fra, og hvor gammel hun var. Hun snakket gebrokkent engelsk og fortalte meg at hun var 23 år. Allerede med to barn, og kom fra Romania. Jeg tok et nærmere blikk på henne. Hvor mye ulykke må ha rammet deg for at du skal til med tigging på gaten i så ung alder? I et fjerntliggende land som Norge? Da jeg var på hennes alder studerte jeg og tenkte på den spennende tiden som lå foran meg. Jeg gikk på fest og reiste. Men hun er født der, og det eneste hun ser mot er sementveggen til en sportsbutikk.

Etter som månedene gikk, begynte vinteren og jeg kunne se hvordan hun krøllet seg selv sammen til en ball mens lagene med klær ble flere og flere. En ettermiddag etter jobb tilbudte jeg henne mat og noe å drikke. «Ta hva du vil», sa jeg. Vi var i et kryss ved en Kiwi-butikk, Narvesen- og Deli de Luca-kiosk. Hun gikk inn på Narvesen og stoppet ved vinduet. «Jeg vil ha en pølse i brød, takk», sa hun mens hun pekte på pølsedisken. «Er du sikker? Vil du ikke ha noe mer næringsrikt heller?» Nei, dét og en Coca-Cola. Dum som jeg var, trodde jeg at hun drømte om sunne quinoafrø, ferskpresset gulrot og ingefærjuice. Er det bare rike folk som har råd til å spise sunt?

Hun ville ikke bli med inn på Narvesen-kiosken, hun sa at hun ikke følte seg vel der inne. Så hun spiste pølsa mens hun satt utenfor. Hun fortalte meg hvor hun var kald. Jeg prøvde å forklare henne det jeg hadde lært i løpet av noen få år i Norge: hvordan kle seg lagvis for å ikke fryse, ha ull innerst og alltid lage et luftrom mellom sokkene og skoene dine for å gjøre føttene varmere. Kanskje jeg hadde ullundertøy hjemme som jeg kunne gi henne.

100 kroner på én dag

Da vi gikk inn i vintermånedene, ble ansiktet og kroppen hennes mer tildekket med klær. Jeg frøs bare av å gå de 800 meterne fra t-banestasjonen til kontoret mitt. Hvordan takler hun å sitte der hele dagen? En morgen da jeg passerte henne gikk jeg og grublet på egne problemer. Da så jeg henne. Glimtet og stoltheten jeg hadde sett i øynene hennes første gangen jeg så henne, hadde forsvunnet. Hun hadde gått inn i overlevelsesmodus. Jeg måtte på jobb, men lovet å invitere henne på kaffe senere på dagen, og ga henne litt penger. Jeg jobbet, hadde lunsj og jobbet enda litt mer. Hadde et møte, og enda et til. Jobbet litt mer, hadde en kaffe. I løpet av alle de timene var hun ute i kulda, sittende på gata mens hun prøvde å holde seg varm. Da jeg kom tilbake senere på dagen, så hun meg og reiste seg. Denne gangen stanset hun ikke ved kioskens glassdør. Hun sprang inn i hjørnet på Deli de Luca, det som var lengst borte fra ytterdøren og kulden. Hun tok en varm kaffe med melk, og klarte knapt å ytre en hel setning.

«Dette landet er veldig kaldt om vinteren. Hvorfor valgte du ikke heller et varmere land, som Frankrike eller Spania?» «Du er fra Frankrike, du vet hvor mye romafolk er hatet der. Mye problemer med politiet også. Her oppe i nord er livet så hardt at færre kommer hit for å tigge.» Hun hadde tårer i øynene. «Men dette er for vanskelig.» Vel, der forduftet mine egne problemer. Uansett hvor dårlig dag jeg hadde hatt den dagen, kunne den ikke sammenlignes med å sitte ute åtte timer i ti minusgrader og overnatte i en kirke, uten mulighet til å ta seg en dusj. Hun tjener omtrent 100 kroner om dagen. I tillegg må hun spise, sove og sende overskuddet hjem til Romania. Jeg nølte og sa så at jeg kunne invitere henne hjem til huset mitt. «Kan jeg ta en varm dusj der?», spurte hun. «Ja, det kan du.»

Vil dette forandre livet hennes og få henne ut av fattigdom? Garantert ikke. Vil det gjøre Romania til et bedre sted? Norge til et varmere land? Ikke det heller. Men når vi sier «Det er ingenting vi kan gjøre med det», er ikke det sant.

Når folk ikke har andre valg enn å sitte ute i ti minusgrader, hva koster det egentlig deg å slippe dem inn? De er også mennesker, og selv om du ikke løser problemene deres, kan det godt være at de setter pris på en god nattesøvn og et varmt måltid. Og å kunne lukke døra til badet og vaske klærne. Å betrakte hennes egne vakre, grønne øyne i speilet og gre det lange, mørke håret. Jeg kommer ikke til å redde noen ved å åpne døren min, men hvis jeg kan gi en 23 år gammel jente en dag hvor hun kan se på TV under en varm dyne og slippe å tenke på problemene hennes, er det ikke forgjeves. Hvis jeg hadde blitt født på feil side av kloden og måtte vært blant de fattigste av de fattige i denne verden, tror jeg at jeg ville satt pris på det.

Smil og si hei

Jeg møter fremdeles på Sunita, og selv om jeg ikke hjelper henne hver dag, prøver jeg å gi henne noen øyeblikk med håp. Jeg låner henne iphonen min slik at hun kan snakke med barna sine og se dem på skjermen. Og jeg smiler til henne, uansett hvor travel dagen min er. Jeg er klar over det, vi oversvømmes med folk som trenger hjelpen vår, pengene våre, folk som er på flukt. Vi blir ufølsomme i møte med misere, noe som er tristere enn miseren selv.

Hvis du vil hjelpe uten å skulle måtte åpne hjemmet ditt, kan du gi et måltid eller to til Kirkens Bymisjon som åpner kirkedørene for folk som må sove på gatene i minusgrader og forhindrer at de fryser i hjel. Eller Frelsesarmeen, eller til og med Fattighuset. Du kan også gi litt tid og bli frivillig. Du kan også smile og si hei, det er helt gratis!

afroginthegfjord.com

Les også

 1. Ny rapport: Oslo-politiet anklages for rasisme

  Romfolk og afrikanere har dobbelt så stor risiko for å bli vist bort som europeiske uteliggere, og enkelte…
 2. Oslos visepolitimester: Tigger-rapporten er for bombastisk

  FAFO-Forskere hevder at ingenting tyder på at organiserte bakmenn tar deler av inntekten fra rumenske tiggere og at…
 3. Barnevern mot romfamilier bekymrer Europarådet

  Barn i romfamilier plasseres «ekstremt ofte» i fosterhjem eller barnevernsinstitusjoner i Norge, ifølge Europarådets…
 4. Jusprofessor om tiggeforbud-forslag:  - Grunnleggende svakt

  Regjeringens forslag til tiggeforbud var grunnleggende svakt, dårlig lovteknisk og laget for å kunne diskriminere, mener…
 5. Regjeringen vil putte tiggere i fengsel: – Helt hårreisende

  Norske hjelpe- og menneskerettighetsorganisasjoner mener regjeringens lovforslag om et nasjonalt tiggeforbud kan stride…
 6. «Et av verdens rikeste land vil se litt mindre til sine fattige»

  Ap mener regjeringens tigger-forslag kriminaliserer hjelpsomme mennesker.
 7. Piken med flaxloddet: Nå er Elena husløs og tigger på gaten

  I bitende minusgrader har Elena (25) denne romjulen sovet i bil og satt seg ned for å tigge penger til sønnen igjen.
 8. Ap-Raymond tar «hetsoppgjør» med Frps Ulf Leirstein: - Leirstein må endre oppførsel

  Ap-topp Raymond Johansen frykter alvorlige konsekvenser dersom Frp ikke rydder opp i Ulf Leirsteins adferd i sosiale…
 9. Lokalt tiggeforbud i år – nasjonalt neste år

   Regjeringen fikk med seg Senterpartiet på en hasteordning med kommunale tiggeforbud fra 1. juli.
 10. Romfamilie fant campingvogna smadret i Porsgrunn

  Politiet i Porsgrunn har startet etterforskning etter at en romfamilie mandag fant campingvogna sin fullstendig ødelagt.
 11. KrF og Venstre vil ha omkamp om tiggeforbud

  KrF og Venstre mener at den ferske Fafo-rapporten, som slår fast at rumenske tiggere ikke styres av kriminelle…
 12. VGTV: Hvorfor vekker tigging så sterke reaksjoner?

  Det er spørsmålet som VGTV i dag prøver å finne ut av. Lørdag befant de seg på Karl Johan i Oslo, og vil snakket med…
 13. Sp sikret flertall for fortsatt kommunalt tiggeforbud

  Høyre og Frp fikk Senterpartiet med på laget for å sikre flertall for at kommunene fortsatt skal kunne legge ned…
 14. Sp gikk fra pådriver til motstander

  Sp var i fjor pådriver for nasjonalt tiggeforbud. Etter forslaget fra Anders Anundsen (Frp) ble de innbitte motstandere.
 15. Carl I. Hagen forlanger nasjonalt tiggeforbud

  Frp-nestor Carl I. Hagen krever at Frp og Høyre følger sine partivedtak og stemmer for et nasjonalt forbud mot tigging.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder