TYSK MESTER: Asbjørn Halvorsen (innringet) sammen med storscorer Otto Harder ble tysk mester med HSV for andre gang i 1928. - «Bronselaget» til Asbjørn Halvorsen løftet hele Norges selvbilde i årtier, skriver kronikkforfatterne.Foto: Hamburger SV

Debatt

Kronikk: Den glemte generalen

Norges største fotballpersonlighet gjennom tidene: Likevel er han nesten ukjent. Det er på tide at Norge gir Asbjørn Halvorsen den plass han fortjener.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Jan Åge Fjørtoft, Morten Wetland, Ketil Lindseth, Jan-Erik Larsen, Torbjørn Giæver Eriksen

I vinter satt en av kronikkforfatterne, Jan Åge Fjørtoft, på et fly og leste etter å ha kommentert fotball i Tyskland. I et tysk tidsskrift kom han over en historie om en for ham ukjent norsk storspiller på HSV på 1920-tallet. Samtidig var politisk avdeling i First House på tur til Berlin.

For en godt over gjennomsnittlig fotballinteressert gjeng er besøk til Poststadion med «høytidelig» blomsternedleggelse til minne om bronselaget fra OL i Berlin en selvfølge.

Likevel kunne ingen i gruppen svare på spørsmålet om hvem som var landslagstrener i 1936.

Arkivene i Hamburg

En telefon til Fjørtoft ga svaret. Samtidig en enighet om å skrive en artikkel til fotballbladet Josimar om den ukjente fotballgeneralen. Merkelig nok er det ingen som har skrevet en bok om Asbjørn Halvorsen. Våre undersøkelser førte oss til HSVs arkiver i Hamburg, Halvorsens konditori i Sarpsborg, Norsk Hjemmefrontmuseum, Fotballforbundets arkiver på Ullevaal og en gravstein på Ullern kirkegård.

Sporene etter Halvorsen er mange, men fragmenterte. Stilt sammen gir kildene den klare konklusjonen at Asbjørn Halvorsen er Norges største fotballpersonlighet gjennom alle tider.

I en og samme person har vi 1920-tallets svar på Ole Gunnar Solskjær, 1930-tallets svar på Egil «Drillo» Olsen, generalsekretær i Fotballforbundet i 20 år og motstandsmannen som nesten omkom i Hitlers mest brutale konsentrasjonsleire.
Halvorsen debuterte på Sarpsborgs A-lag som 17-åring, og er fortsatt den yngste lagkapteinen i en norsk cupfinale:

Han var 18 år da Sarpsborg slo Brann 4-1 i det første åpne norgesmesterskapet i 1917. Samme år debuterte han på landslaget, fikk 19 landskamper og var med å slå England 3-1 under OL i Antwerpen i 1920.

Tysk mester

I 1921 reiste Halvorsen til Hamburg for å prøve seg som forretningsmann. Nesten tilfeldig kom han med på HSV hvor han ble en av lagets store spillere, lagkaptein og æresmedlem av klubben. Han ble tysk mester i 1923 og 1928.

I Hamburg fikk han tilnavnet «Assi» og ble nær venn med lagets og Tysklands store spiss, den senere krigsforbryteren Otto Harder .

Etter at Hitler tok makten i 1933, dro Halvorsen tilbake til Norge. Han ble trener og baneinspektør i Norges Fotballforbund, og fra 1936 sekretær og landslagssjef. Halvorsens erfaringer fra Tyskland ble brukt til å revolusjonere norsk fotballs anlegg, trening, forberedelser og spillestil.

Kronen på verket er landslagets sensasjonelle bragd: 2-0 seieren over Tyskland i kvartfinalen under Berlin OL i 1936, den eneste fotballkampen Adolf Hitler så i sitt liv. «Bronselaget» løftet hele Norges selvbilde i årtier.

Etter Tysklands overfall på Norge i 1940 prøvde okkupasjonsmakten å få til et samarbeid med den for dem mest berømte nordmannen: Men «Assi» nektet tyskerne «vennskapslandskamp» og truet med å avlyse cupfinalen hvis nazistene inntok kongetribunen på Ullevål. Han kastet i stedet kreftene inn på å organisere idrettsboikotten og å utgi illegale aviser.

Fange nr. 4796

Gestapo tok Assi høsten 1942. Spiller nr. fem på Hamburger SV ble etter hvert fange nr. 4796 i KZ Natzweiler.

Halvorsen var en såkalt «Nacht und Nebel»-fange, som skulle dø og forsvinne sammen med blant annet Trygve Bratteli og Kristian Ottosen som var sammen med ham i flere leire.

I Natzweiler var dødsraten om lag 50 prosent for de 500 nordmennene.

Bratteli og Ottosen forteller i sine memoarer at Assi hadde en stor kjendisstatus blant de tyske fangevokterne. Videre at Halvorsen brukte posisjonen til å hjelpe de andre nordmennene i leirende han kom til, blant annet grep han inn på et kritisk tidspunkt for vår senere statsminister Bratteli.

Asbjørn Halvorsen var sterkt redusert og syk da redningen kom våren 1945. Assi veide 48 kilo og hadde lungebetennelse og flekktyfus da Bjørn Heger bar han inn på en av de hvite bussene.

Heger hadde lett etter leiren Vaihingen i tre dager, og hadde nær gitt opp. På bussen observerte Bratteli følgende om den dagen: «Merk dere denne dagen, 5. april - det er vår annen fødselsdag. Nå går det til livet.»

Venn var fangevokter

Først gikk bussen til kjente trakter for Assi, oppsamlingsleiren Neuengamme nær Hamburg. I et av historiens store paradokser hadde hans gamle lagkamerat og venn Otto Harder vært fangevokter der noen måneder tidligere.

I sannhet to forskjellige skjebner: en lagkamerat ender som politisk fange og setter nesten livet til, den andre blir krigsforbryter med 15 års fengselsstraff for drap på fanger.

Etter krigen ble Halvorsen igjen norsk fotballs ubestridte leder. Han brukte sine siste krefter til gjenoppbyggingen av norsk fotball. Nye baneanlegg, et moderne seriesystem og etableringen av Norsk Tipping var blant de sentrale oppgavene.

Asbjørn Halvorsen døde av belastningene i tysk fangenskap, på post for norsk idrett i Narvik i 1955.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder