Kommentar

Hollandsk psyke

Av Yngve Kvistad

Tegning: ROAR HAGEN Foto: Yngve Kvistad

Ryktene om Europaparlamentets snarlige død synes overdrevet.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fem år gammel

Frykten for at det nye EU-parlamentet skulle bli et gjøkerede for nasjonalister og ytterliggående krefter er kraftig redusert etter at valgdagsmålinger i Nederland og faktiske resultater i Storbritannia tyder på at de etablerte partiene gjør det bedre enn ventet.

Hollenderne har påført ekstremhøyre et sviende nederlag, ifølge to ulike valgdagsmålinger. Dersom disse slår til har Frihetspartiets karismatiske leder Geert Wilders gjort sitt dårligste valg siden han dukket opp på politikkens ytterflanke. Meningsmålingene ga ham støtte fra hver fjerde velger. Nå har hver tredje, av hans egne velgere, vendt ham ryggen. Fortsatt ifølge valgdagsmålinger

Den kontinentale flørten med nasjonalistlederen Marine Le Pen i Frankrike for å etablere en felles EU-plattform mot innvandring, islam og EU selv har i så fall vært en dundrende fiasko.

Også franske målinger er negative for Nasjonal Front etter at partilederens far og NF-grunnlegger Jean Marie Le Pen nok en gang fant det opportunt å strø om seg med rasistiske bemerkninger i nærheten av en mikrofon som ikke var slått av.

I Nederland går det sosialliberale partiet D66 mest frem, og snapper muligens også et mandat eller to fra kristeligdemokratene som tilhører den konservative sentrum-/høyregruppen EPP i Europaparlamentet. Det markedsliberale partiet VVD, sosialdemokratene og De grønne opprettholder sin representasjon omtrent som i dag, ifølge valgdagsmålingene, mens ytre høyre kan bli halvert.

De nederlandske målingene er utført av en TV-stasjon samt en høyreradikal nettside som publiserer valgdagsresultater i protest mot at det egentlig er forbudt. Først etter at valgbodene er stengt i Italia søndag kveld, er det lov å offentliggjøre slike målinger i EU-landene.

I Storbritannia er det nasjonalistiske Uavhengighetspartiet (UKIP) en vinner i lokalvalgene i den forstand at partiet øker fra en representant til 90 representanter. Hvis dette er overførbart til EU-valget vil briten Nigel Farage også bli en vinner på høyrepopulistisk side i Europaparlamentet.

Det er likevel pro-EU-partiet labour som øker mest i engelske lokalvalg. Mens begge regjeringspartiene har tapt 103 mandater hver seg, går det britiske arbeiderpartiet frem med 112 seter. Totalt er de tre største partiene 16 ganger større enn UKIP i representasjon.

Men ett parti ser ut til å få rent flertall, ifølge den nederlandske valgdagsmålingen: Hjemmesitterpartiet fikk en oppslutning på 63 prosent.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder