Kommentar

En reise til India

Kronprinsesse Mette-Marit hylles av det politiske Norge. Sosiale medier utviser et helt annet sosialt sinnelag.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Bent Høies twitter-melding mandag morgen var en raus gest noen hver kunne legge seg på hjertet:

«Kronprinsessen gjorde det alle ønsker at gode venner skal gjøre i en vanskelig situasjon. Barn er barn, uavhengig av metode.»

Selvsagt kan det være et utslag av servilitet som gjør at uttalte surrogatimostandere og ellers storsnutede silkeraddiser og leilighetsrepublikanere finner det mindre opportunt å kritisere en populær kronprinsesse enn for eksempel en utskjelt og avgått politidirektør.

Eller så kan det jo faktisk også være slik at i dette tilfellet er det nokså enkelt å la nåde gå for rett; slik saken fremstår har ikke Mette-Marit gjort annet enn akkurat det du og jeg håper på fra en venn - at vedkommende stiller opp.

Det betyr ikke at saken er ukomplisert, eller uten politiske implikasjoner. Og slett ikke udelikat.

Det er en nokså enkel retorisk øvelse å gjøre dette til en sak om at et medlem av kongehuset har benyttet sine diplomatiske privilegier til en privat reise for å bistå et homofilt vennepar som har kjøpt surrogatitjenester og fått barn på en måte den norske stat ikke anerkjenner, og i andre tilfeller aktivt motarbeider.

Slik mener i hvert fall et stort antall stemmer på såkalte sosiale medier at dette henger sammen. Ikke rent få mener at kongehuset med dette har legitimert livmorkjøp fra fattige kvinner i utlandet. En aktiv politisk handling, med andre ord.

Det kan godt være at kronprinsessen har et mer liberalt syn i surrogatidebatten enn det Høyres Bent Høie og KrFs Øyvind Håbrekke har.

Det er mulig hun støtter den avgåtte politidirektør Øystein Mæland som har fått massiv kritikk for at han og partneren fikk barn via en surrogatmor.

Men om det tier både historien, og hun selv, for den del, og forsøkene på å gjøre denne saken til et innlegg i den debatten faller på sin egen urimelighet.

Mette-Marit har ikke gjort noe ulovlig. Hun har heller ikke gjort noe uetisk, etter mitt skjønn.

Hennes India-reise ble gjort uten pauker og basuner nettopp så ingen skulle kunne ta henne til inntekt for hverken det ene eller andre. I hemmelighet dro hun utenlands, utelukkende for å hjelpe et vennepar som hadde fått barn, og som trengte hjelp. Mette-Marit har en særstilling i vår offentlighet som ikke uten videre lar seg frikoble fra hennes kongelige verdighet. Slik er det bare.

Men venninnen Mette-Marit må ha full anledning til å være det også - en som bryr seg om sine, og som stiller opp, jeg hadde nær sagt, også når det blir krevet.

Som en skikkelse i en Rudyard Kipling-fortelling reiste kronprinsessen inkognito til et sykehus i India der den opphøyde legestanden tok henne for å være barnepike. Er ikke det en vakker beretning om en god venn som våger noe, så vet ikke jeg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder