Kommentar

Tillitsbrudd, men ingen overraskelse

Av Jon Magnus

Joda, USA er en god og solid alliert. En viktig og pålitelig handelspartner, og en vennligsinnet nasjon med de aller beste hensikter.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over seks år gammel

Dette hevdes i hvert fall med jevne mellomrom av så vel Obama som av andre i den amerikanske statsadministrasjonen. Og vi opplever det vel stort sett i praksis også.

KOMMENTERER: VGs Jon Magnus.

Men vår venn supermakten har også et avlyttings- og etterretningsapparat som overgår vår hjemlige, norske fatteevne. Man behøver ikke å lide av tvangstanker og forfølgelsesvanvidd for å tro at USAs overvåking ikke bare rettes mot de gamle arvefiendene Russland og Kina, men mot enhver nasjon som kan besitte noe av interesse.

Inkludert Norge og andre trofaste USA-allierte.

Det er faktisk en del av etterretningens grunnidé: Ethvert regime, eller enhver politisk gruppe, henter sine informasjoner der man «tror» de er noe å finne, enten de fins eller ikke. Man skal faktisk ikke Ienger enn til våre hjemlige militære- og politifaglige etterretningsorganer for å se det:

Norge har spionert på egne borgere helt siden siste verdenskrig. Og kanskje før det også, for alt det jeg vet. Og USA har med eller uten norske myndigheters vitende og velsignelse brukt norske statsborgere med politibakgrunn til å samle informasjoner for seg. Og betalt med svarte penger.

Og så lar man seg overraske av at en supermakt som USA retter mikrofonene mot sine allierte?

Det virker i overkant naivt når man i det politiske miljøet her hjemme hisser seg så voldsomt opp over en gryende skandale man ennå ikke kjenner det fulle omfanget av.

Statsminister Erna Solberg har selvfølgelig helt rett når hun sier at man ikke skal avlytte venner. Om hun selv, eller hennes forgjengere på taburetten er avlyttet, vet man ennå ikke.

Og det ryster selvfølgelig enhver tysker helt inn i sjela at USA kan ha overvåket Angela Merkels samtaler i nesten 10 år.

Den slags øvelser kan fort svekke et vennskap som baserer seg på gjensidig tillit og samarbeid, enten det gjelder forsvar eller sivile prosjekter.

Ødeleggende, og et grovt tillitsbrudd? Ja.

Men overraskende? Nei.

Indignasjonen er sterk fordi det er en «venn» som lytter. Og konsekvensen er at amerikanske ambassadører nå kalles inn på teppet i det ene vennligsinnede landet etter det andre.

Hva med alle de andre? Russere, kinesere, og franskmenn, japanere, briter og sørafrikanere for alt vi vet.

Selv om «den kalde krigen» er over, vet vi at russere og kinesere - og flere andre, ifølge PST - driver utstrakt spionasje i Norge. Vårt lille land besitter kunnskap og meninger som svært mange ønsker å få del i. Det være seg oljeteknologi, politiske strategier eller kunnskap om viktige personers privatliv, til bruk for senere utpressing.

Når skal disse nasjonenes ambassadører kalles inn for å forklare seg?

USA skal ha overvåket hele 60 millioner telefonsamtaler på en måned i Spania, skriver avisen El Mundo, med lekkasjemesteren Snowdons kontakter i Brasil som kilde. Det framkommer ikke om USA faktisk har avlyttet samtalene, eller bare registrert telefonnumre.

Hvorfor de har drevet avlytting, er heller ikke kjent. Men det er nærliggende å tro at kan dreie seg om jakten på terrorister og/eller narkotikakarteller. Under mottoet «hensikten helliger middelet».

Det er indikasjoner på at også Norge og nordmenn kan være avlyttet og overvåket av USA. Hvem, og eventuelt hvorfor, vet vi ennå ikke.

Men det kan være om alt fra framtidige norske strategier i arktiske områder, via norsk petroleumsteknologi og tanker om innkjøp av militært materiell, til et konkret ønske om å avsløre terror før terroren skjer.

For eksempel basert på konkret viten om norske statsborgeres flittige reiser til Afghanistan, Syria, Somalia og andre steder der terrornettverk opererer.

Selv om Erna og Angela nå gir vennen Barack en verbal klaps på hånda, er det ingen grunn til å tro at uvesenet stopper der. USA har aldri spurt om lov til noe før, og kommer neppe til å gjøre det i framtiden heller.

Og europeiske statsledere er altfor avhengige av USA til klippe navlestrengen.

Flere artikler

  1. Her nekter Obama å svare på om han visste om spionasjen

  2. Dagbladet: USA overvåket 33 millioner norske mobilsamtaler

  3. Pluss content

    USA har avlyttet og overvåket i 100 år

  4. Stoltenberg krever svar fra USA om overvåkning

  5. Australias statsminister beklager til Indonesia

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder