Leder

Folkets konge

I en tid hvor vi blir oppfordret til å holde avstand til hverandre kommer kong Harald oss nærmere. I åpen bil kjørte kongen til øst og vest i hovedstaden på 17. mai. På en svært annerledes nasjonaldag gjorde han noe helt spesielt. Slik forankrer han sin plass som hele folkets konge.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

17. mai i coronaens år vil bli husket for denne kjøreturen. Da det ikke var mulig å gå i barnetog eller samle store folkemasser på Karl Johans gate kom kongen i stedet til folket. Det er en dyp symbolikk ved at kongeparet kjørte i bilen med nummerskilt A1, roadmasteren fra 1939 som kong Haakon VII benyttet da han 7. juni 1945 kom hjem etter krigen. Vår konge kjørte i noen av de samme gatene, 75 år senere.

les også

Erna Solberg: - Håper de dystre og vanskeligste dagene er forbi

I år var det riktig nok langt færre i gatene, av naturlige grunner, men denne gang kunne hele Norge følge kongefamiliens overraskende tur direkte på TV. Kronprinsparet fulgte etter i en Lincoln Continental som ble brukt både i kongeparets og kronprinsparets bryllup. Det minner om viktige dager i kongefamiliens og nasjonens historie.

Vi fikk på ny se kong Haralds nærhet til sitt folk. Hans kloke ord i vanskelige tider har trøstet og gitt mening. Hans evne til å inkludere alle, også våre nye landsmenn, har stadig tydelig kommet til kjenne. Fra Slottet kjørte han først til Oslos østlige bydeler. Deretter gikk turen til Ullevål sykehus der kortesjen stanset opp. Slik hyllet kongefamilien helsearbeidere i en svært krevende tid. Dette er en konge som ikke distanserer seg, men står folket nær i en tid med stor usikkerhet og mange bekymringer. Han er en av oss. 

Derfor står kongehuset også så sterkt i Norge. Oppslutningen om monarkiet er overveldende høyt. Den viktigste årsakene til dette er måten kong Harald og hans far og bestefar før ham har fylt denne krevende oppgaven.

les også

Se den store forskjellen: Så annerledes er årets feiring

Adgangen til Slottsplassen var strengt begrenset, for å hindre store folke-ansamlinger. Kongefamilien var på plass på slottsbalkongen, sang nasjonalsangen og hilste de fremmøtte barna som representerte skoler i byen. Tusen tegninger, som viste barns beste 17. mai-minner, ble overrakt. Og kongen, som har reist landet rundt i sin tid som monark, bidro sterkt til minnet om årets 17. mai ved sin tur i byens gater.

Les også

 1. Feirer 17. mai med bunad og flagg på fjellet

  SNØRVILLEN 995 MOH (VG) Over to hundre mennesker gikk den knapt timelang turen til Sjusjøens høyeste punkt for å feire…

Mer om

 1. 17. mai
 2. Kongehuset

Flere artikler

 1. Kongefamilien overrasket alle på nasjonaldagen

 2. Jo, kongen er «en av oss»

 3. Forsinkelser gir kongehuset millioner på bok

 4. Her er kongeparet helt lovlig på «hytta» i påsken

 5. Norgesferie for kronprinsfamilien – nyter sommeren på Sørlandet

Fra andre aviser

 1. Kongefamilien overrasket alle. Se bildene.

  Bergens Tidende
 2. Kongeparet kjørte i «Frihetsbilen» gjennom Oslo

  Aftenposten
 3. Kongefamilien kjørte gjennom Oslos gater i åpen bil

  Fædrelandsvennen
 4. Hele kongefamilien i sommermodus

  Aftenposten
 5. Kronprinsparet i bisettelse til Marit Tjessems kjæreste

  Fædrelandsvennen
 6. Kongeparet: – Gleder oss til den dagen vi igjen kan gi hverandre klemmer

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no