bilde

Hvor er alle ungdommene hen?

IKKE EN ENESTE UNGDOM: De stylede bilene med fulle ungdommer i, er ikke like vanlig å se lenger. Foto: HARALD MOEN

RUTEBILSTASJONEN I RINDAL (VG): Det er ingen som er ute og cruiser lenger. Ingen som drikker og raver rundt. Ingen som slåss. Dagens ungdom er tidenes kjedeligste.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

For et par tiår siden hang det fullt av ungdom ute på kveldene. Guttene var 18, og hadde bil, Volvo eller en gammel Ascona så lav at den måtte kjøres på tvers over fartsdumpene.

I helgene byttet de på å være sjåfør. Ikke at de skulle noe sted. Jenter, hjemmebrent, rød Prince, Elefant-øl, 130 km/t eller seige runder mellom rutebilstasjonen og parkeringsplassen foran S-laget.

Nå er det helt tomt her. Jeg har ikke sett en full tenåring på det jeg kan huske. Hvor er alle ungdommene?

Få flere kommentarer og kronikker: Følg VG Meninger på Facebook

En streit gjeng

De er på Snapchat. Eller de leser lekser på biblioteket. I lunsjen passer de på å få i seg nok frukt og grønt. Også skulker de ikke. Det er bare å spørre en av dem. De svarer høflig.

Stadig mer statistikk tyder på at vi har å gjøre med den streiteste, skikkeligste, mest pliktoppfyllende ungdomsgenerasjonen helt siden ungdom oppsto.

Ingen røyker, selvsagt. Og de drikker mindre enn før. Hasjbruken daler.

Nesten ingen blir gravid før de skal. Den seksuelle debuten skjer når jenta er i snitt 17 år og gutten 18, med kondom og lite bondeanger.

De får i seg mindre sukker enn før. Og de trener like mye som de gjorde for 20 år siden.

På skolen er det mindre bråk, elevene bruker mer tid på lekser og trives bedre. Aldri har så mange tatt lang utdannelse, mens stadig færre unge begår kriminalitet. På slutten av 1950-tallet var det 14-åringene som var kriminelle. Nå er lovbryterne eldre.

Var 68-opprøret unntaket?

Ungdom er ikke like mye ute i sentrum eller henger på kjøpesenter blant annet fordi husene er blitt større. Flere har eget rom, film på iPad'en og foreldrene er ålreite. De har faktisk aldri vært så bra som de siste 20 årene. Unge har aldri har vært så fornøyd med dem.

Likevel bekymrer vi oss for ungdommen. De er ikke politisk engasjert, de forspiser seg, overmedisineres, har psykiske problemer, også er de altfor mye på internett.

Men problemene overdrives, stort sett går det meste mye bedre.

Det kan det virke som opprør likevel ikke er noe hver ungdomsgenerasjon gjør. Hverken før eller siden har vi hatt noe som ligner 68'erne. De gjorde opprør i riktig øyeblikk. Det var akkurat da det ble mulig å tåle sanksjonene, samtidig som frustrasjonen var stor nok.

Dagens unge bruker ikke politikk som opprør, men som tilpasning. De stemmer som foreldrene. Og valgdeltagelsen blant de unge har gått opp etter 22. juli-angrepet og holdt seg der.

Sosiale medier

Samfunnet forandrer seg, også uten ungdomsopprør. Det er ingen grunn til å oppsøke rutebilstasjonen lenger. Dating skjer via mobilen. Store tenåringer er hjemme. Akkurat nå er de forresten på sommerferie. Med foreldrene sine.

De unge er innfødte på internett. Med sosiale medier er det mulig å holde kontakt med venner, uansett. Vi kan takke internett for mer enn vi tror.

Mye er blitt bedre fordi gutter har sluttet å henge rundt, uten tilsyn. Disse guttegjengene som fløt omkring, først drev de med epleslang, så avtalte de møter, de hadde territoriale kriger, de slåss. Så ble det fest. Og jentene ble med.

Men dagens unge har vokst opp uten å leke alene. Foreldre er med over alt. Fritiden er gjennomorganisert. Og kunnskapssamfunnet har gitt dem informasjon om alt vi ikke visste noe om, som graviditet og seksuelt overførbare sykdommer.

Fortsatt er det noen som ikke slår seg til ro. Atferdsmedisineringen har økt. Det bekymrer. Men for urokråkene er det mest bra.

Vi tror vi var best

Det er alltid den forrige generasjonen som analyserer den neste. Men det er vi dårlig egnet til. Vi blir nostalgiske, vi tenker på hvor mye bedre vi var, tøffe, selvstendige. Dagens unge skulle fått hyre på båt, det var det de skulle! De bør settes til å gjøre et skikkelig dagsverk!

Les også: Da jeg var barn lekte vi alene

Men sannheten er at foreldre flest har forkastet mye av oppdragelsen de selv fikk. Nå vil de vite hvor barna er. De lar dem ikke leke alene. Og når de blir større venter de oppe til de kommer hjem fra fest.

For en stund siden var jeg på samfunnshuset i hjembygda, der det alltid var fest før. Det er det for så vidt ennå. Eller «fest». De ansvarlige fortalte at det er få problemer med rus. Det settes opp buss nå. Og voksne passer på hele tiden. Ungdommen ønsker det selv. De synes det er tryggere slik.

For noen pingler, tenkte jeg.

Og det er klart det finnes noe negativt med den polstrede generasjonen. Overdreven frykt, for eksempel. Men egentlig er det mest bra. Vi har alltid etterlyst fornuftig ungdom.

Nå har vi fått det. Og blir det for lite å sladre om, så er det jo bare å gå på Facebook. Der er det alltid noen representanter for foreldregenerasjonen som dummer seg ut.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder