Kommentar

Utspekulert svindel for å tyne ut penger

Av Astrid Meland

Vi nordmenn må være sånne folk som gir mat-juksere vann i munnen. Vi er ikke så gode på sosseri. Men vi er rike. Om noen skriver «trøffel» på en gammel potet, blar vi glatt opp 3000.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Det er her restauranten Mona Lisa fant sitt forretningskonsept. Det de har drevet med er ikke annet enn svindel, satt opp for å tyne ut mer penger av naive restaurantkunder. Vi snakker om en typisk turistfelle midt i Oslo sentrum. Det er ikke maten som er viktigst, det er førsteinntrykket.

Og restauranten virker ved første møte proff og forlokkende med sin flottenfeierske meny og et tilsynelatende varmt og nært forhold til det italienske kjøkken. Det er på slike steder man kan gå når man skal flotte seg litt mer enn på Egon. Og når vi har vært på Mona Lisa, kan vi reise hjem til Indre Nordmøre og fortelle at vi har spist villsvin.

Nå er villsvinet borte fra menyen. Men det er fortsatt gjevt. Til lunsj kan du for eksempel kjøpe noe så fint som «Asparagi prosciutto crudo e parmigiano» til 155 kroner. Kanskje det er restene som ligger igjen på slakterigulvet etter dagens innsats, sopet opp og puttet i kvernen – altså lungemos? Eller er det levergryte? Det er umulig å vite selv for folk som kan italiensk. For restauranten sier de serverer noe finere enn de gjør.

I det hele tatt er det lite som virker ekte på Mona Lisa, forhåpentlig blant de få spisestedene som satser på placeboeffekten. Vi tror vi spiser noe dyrt, og da blir det bedre, ikke sant? Og de fleste av oss liker å pynte litt på virkeligheten, ungene våre arbeider så hardt på skolen og selv gikk vi over tre mil på ski i helgen. Sånn sett er det litt dumt at dette har blitt avslørt. Nå kan vi ikke lenger dra hjem og snakke om hvordan villsvin smaker. Først må vi finne et sted på Vestkanten hvor vi må betale det hvite ut av øyet for ekte villsvin.

IKKE DET SOM BLE BESTILT: VGs journalister har DNA-testet maten på restauranten Mona Lisa og ble servert vanlig gris da de bestilte villsvin. Foto: NINA ANDERSEN

Selvsagt går det ikke an å holde på sånn som Mona Lisa. Det er juks, lureri og svindel. Bortforklaringene restauranten serverer oss i VG, står ikke til troende. Men det hadde vært artig å vite hvor langt restauranten tror de kunne dratt det. Ville det fungert å servere rosiner og kalt det kapers? Jeg ville sikkert gått på den. Min gane er utsøkt norsk, som jernbanetunneler nord for Bodø.

Mer om

 1. Mat og drikke
 2. Oslo
 3. Kostholdsråd
 4. Personlig økonomi

Flere artikler

 1. Drammen-restaurant serverte gris i stedet for villsvin

 2. Restaurantjukset: Mattilsynet vil gjennomføre tilsyn etter VG-avsløring

 3. Restaurantjukset: Leder ved Kulinarisk Akademi: – Ni av ti vil ikke kunne se forskjell

 4. VG AVSLØRER: Restaurant jukset med maten: Byttet ut eksklusive råvarer med billigere alternativer

 5. Faren er stor for at du har juksemat i skapet

Fra andre aviser

 1. Mattilsynet varsler flere kontroller mot Mona Lisa Huset

  Aftenposten
 2. Enkel fusjon

  Bergens Tidende
 3. Luksus på Norge

  Bergens Tidende
 4. Stjernekokken serverer gjerne en skål med brune bønner

  Aftenposten
 5. Ny restaurant i Øvregaten: - Forfaller allerede etter én måned

  Bergens Tidende
 6. Her spiser du ekstra godt i Provence

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no