KANDIDAT: Ismaele La Vardera stilte til ordførervalget i Palermo - og smugfilmet møter han deltok på. Foto: Faksimile : Valgplakat fra La Varderas hjemmeside på Facebook.

Kommentar

Ny dokumentarfilm: - Mafia-samrøre med høyrepolitikere

En dokumentar filmet med skjult kamera på innsiden av La Legas valgkamp i Sør-Italia hevder å avsløre forbindelser mellom ytre høyre og siciliansk mafia.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Nyheten om at La Legas ordførerkandidat i Palermo, Ismaele La Vardera, har gjort hemmelige opptak fra interne møter, utløste panikk i det høyrepopulistiske partiet. Da det viste seg at den 22-årige journalisten akter å offentliggjøre opptakene i form av en dokumentarfilm, tok Lega saken til domstolene.

Det eneste partiets koordinator på Sicilia har oppnådd ved å stevne La Vardera, er at den unge journalisten nå har fått rettens medhold i at opptak med skjult kamera både kan forsvares og publiseres, selv om de medvirkende motsetter seg. Filmen «Italiensk politikk for begynnere» får premiere i november.

les også

Valget: Frykter mafiaens dødskyss

Dommer Giulio Corsini ved Tribunale di Palermo skriver i sin kjennelse at det Ismaele La Vardera har gjort ikke kan karakteriseres som ulovlig eller utilbørlig, selv om han har filmet i skjul.

Tatt i betraktning at La Vardera på det tidspunkt opptakene ble foretatt var politiker, og møtene han deltok på var i egenskap av ordførerkandidat, mener retten at dette er dokumentasjon, ikke lovbrudd.

Ifølge La Vardera selv hadde han i utgangspunktet ingen plan om at hans valgkamp skulle bli film. Han bedyrer at engasjementet var oppriktig, og at det bak lå et reelt ønske om å gå inn i politikken i hjembyen. Samtidig hadde han en idé om å beskrive politiske prosesser journalistisk og gi disse en transparens – en åpenhet som ikke akkurat preger italiensk politikk.

les også

Mafiadrapene: Såret som aldri gror

I 2017 overrasket han Sicilias etablerte partier ved å bekjentgjøre sitt uavhengige kandidatur til vervet som ordfører i Palermo. Deretter overrasket han potensielle velgere ved å si ja til å stå på La Legas liste, et parti som helt siden grunnlegger Umberto Bossis storhetstid på 1990-tallet har bygd sin politiske retorikk på å rakke ned på søritalienere generelt og sicilianere spesielt.

Filmen oppsto som en gryende idé underveis i valgkampen da den unge kandidaten opplevde tilnærminger fra også andre høyrepartier - og etter hvert utilslørte tilbud fra mafiaen. Dels som et utslag av å huske hva som ble sagt i møter, dels for å dokumentere påstander og dels som en sikkerhetspolise for seg selv, begynte han å gjøre skjulte opptak .

les også

Italias sterke mann

Ismaele La Vardera oppholder seg nå i London, og overfor The Guardian beskriver han et miljø hvor han via «unevnelige overenskomster» og «farlige avtaler» ble lovet valgsuksess og politiske posisjoner.

I en scene blir han tatt med av et bystyremedlem i Palermo til nabolaget Kalsa, et strøk kjent for å huse navngitte mafiatopper. Her møter han en slektning til den fengslede Cosa Nostra-bossen Gino Abbate. Slektningen tilbyr La Vardera 300 stemmer, til en stykkpris av 30 euro.

les også

Italia nedgraderes, men nekter å lage nytt budsjett

Filmen skal også inneholde en sekvens med skjulte opptak fra et to timer langt møte med Matteo Salvini, der Lega-lederen forklarerer La Vardera at han skal profileres som «noe helt nytt i sumpen av gammel politikk». I en annen forsøker nyfascistenes leder å overtale ham til å stå på hennes liste. En tredje scene viser La Vardera på besøk hos Sicilias mafia-dømte eks-guvernør Salvatore Cuffaro, som tilbyr Silvio Berlusconis støtte om han slutter seg til Forza Italia.

Hvor stor skandale denne dokumentarfilmen evner å skape, gjenstår å se. En som bekymrer seg lite for La Varedas skjulte mikrofon er imidlertid Cuffaro. I en lakonisk kommentar sier han at «retten allerede har tonnevis av overvåkningsmateriale med meg. Et opptak fra eller til spiller ingen rolle».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder