SNUDDE: Ap-leder Jonas Gahr Støre snudde i spørsmålet om hvorvidt regjeringen må arbeide for et internasjonalt forbud mot atomvåpen. Foto: HELGE MIKALSEN, VG Foto: ,

Uansvarlig atomstrid

Striden mellom Høyre og Ap om atomvåpen ser ut til å være løst. Det er på høy tid – faktisk på overtid.

VG Leder
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL
Våre politikere må være voksne nok til å klare å sette norske interesser foran egen irritasjon og ønsker om egenmarkeringer.

Det er svært alvorlig når våre to store, ansvarlige partier skiller lag i spørsmål som angår vår sikkerhet. Særlig i den tiden vi står oppe i, med økte spenninger mellom stormaktene, er det avgjørende viktig at Høyre og Ap står sammen når det handler om Norges Nato-medlemskap, og om forholdet til vår viktigste allierte, USA.

Stridens kjerne er om regjeringen skal arbeide for et verdensomspennende forbud mot atomvåpen. Ap, med lederen av Stortingets utenrikskomité, Anniken Huitfeldt i spissen, har ivret for dette. Hun har argumentert for at Norge i FN skal støtte resolusjoner som bygger opp om ønsket om et slikt forbud. Ingen andre Nato-land har gitt sin stemme til slike resolusjoner. Huitfeldt og Ap har altså ment at Norge skal velge en annen linje enn alle våre allierte i dette spørsmålet. Det er for oss uforståelig at Ap kunne gå inn for å bryte enigheten mellom Nato-medlemmene i en så viktig sak.

Striden mellom Ap og Høyre spisset seg til under Stortingets behandling av stortingsmeldingen om globale sikkerhetsutfordringer, da Ap i innspurten i midten av februar gikk inn for et forslag om at regjeringen må jobbe for et internasjonalt forbud mot atomvåpen. Alarmen gikk i regjeringen. I ukene etterpå har det vært intense runder mellom de to store partiene. Mandag kveld snudde Ap-leder Jonas Gahr Støre. Ap vil ikke lenger gå inn for et vedtak om forbud mot atomvåpen.

VG har avdekket spillet i kulissene forut for enigheten mellom de to. Mye tyder på at Høyre kunne gjort en bedre jobb overfor Stortinget. En viktig del av utenriksministerens jobb er nettopp å sørge for å bevare den brede enigheten om de store linjene i norsk utenrikspolitikk. Her har han ikke levert. Men det forandrer ikke sakens innhold: At Ap valgte å legge seg på en uansvarlig linje i forhold til Norges rolle som Nato-medlem, på tvers av alle andre Nato-lands politikk, og på tross av sterke advarsler fra vår viktigste allierte; USA.

I Ap mener man at striden kunne vært løst allerede i januar. I Høyre ønsket man i utgangspunktet ikke å mene noe om dette spørsmålet. I prosessen videre gikk det helt galt mellom både partier og personer. Det som skjedde, er svært alvorlig. Våre politikere må være voksne nok til å klare å sette norske interesser foran egen irritasjon og ønsker om egenmarkeringer. Vi forventer at de ansvarlige utenrikspolitikerne i både Høyre og Ap nå gjør alt de kan for å skape et bedre samarbeidsklima seg imellom.

Følg VGs kommentaravdeling på Facebook: VG Meninger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder