Det amerikanske militærfengslet på militærbasen på Cuba. På bilde Camp Delta som ble åpnet i 2002. President Barack Obama lovte å stenge det innen ett år etter at han ble president, menGuantanamo er fortsatt er i drift. Foto: Thomas Nilsson , VG

For sent for Guantanamo?

Obamas løfte om å legge ned fangeleiren Guantánamo på Cuba kommer sent, og med små muligheter til å lykkes.

 • Anders Giæver

Artikkelen er over fire år gammel

– Obama kunne ha stengt leirene med en gang han ble president. Ved å vente og vike unna, har han dessverre befestet en juridisk presedens som sier at det er enkelte typer fanger som vanlige menneskerettigheter ikke gjelder for i USA, sa Ramzi Kassem, professor i jus ved City University i New York, og advokat for femten av fangene på Guantánamo på 2000-tallet.

Jeg møtte ham på flyet fra Guantánamo Bay etter at jeg hadde vært med på en pressedelegasjon til de beryktede fangeleirene, høsten 2010. Det var allerede da ganske klart at Obama ville få store problemer med å gjennomføre sitt valgløfte fra to år tidligere, om å stenge fangeleiren hvor opptil 600 menn hadde sittet uten lov og dom siden 2002.

Fanger som ble arrestert i Afghanistan og Irak under invasjonene etter 11. september 2001, og som USA etter hvert ikke visste hva de skulle gjøre med.

Det er altså fem og et halvt år siden, og endelig, i sitt siste år som president, ser det ut som om Obama har tenkt å innfri valgløftet. Av de 91 gjenværende skal 35 sendes til sine respektive hjemland.

10 stykker får sakene sine prøvet i det militære rettssystemet, mens 22 skal stilles for sivile domstoler. De siste 34 er det ikke avklart hva man skal foreta seg med.

Disse planene kreves en lovendring vedtatt av Kongressen og med det samarbeidsklimaet som råder mellom Capitol Hill og Det hvite hus for tiden, er det ikke overdrevent sannsynlig at noe som helst kommer til å skje.

«Etter syv år har president Obama fortsatt til gode å overbevise det amerikanske folk om at å flytte Guantanamos terrorister til fastlandet er et smart eller trygt forslag», sa republikanernes majoritetsleder og Speaker i Representantenes hus, Paul Ryan.

Slik sett frykter mange at dette bare er en skinnmanøver fra Obama, som ønsker å vise at «jeg forsøkte i hvert fall», før han går av til neste år.

Så har Guantánamo skapt en ny presedens, slik jusprofessor Ramzi Kassem sa til VG i 2010?

«Ikke fortell meg at tortur ikke virker, tortur virker», sa Donald Trump på et valgmøte for en snau uke siden. Til vill jubel.

Han har vunnet to primærvalg med soleklar margin siden den gang.

Det er grunn til å frykte at Ramzi Kassem har helt rett.

Mer om

 1. Guantánamo
 2. Barack Obama
 3. USA
 4. Afghanistan
 5. Cuba

Flere artikler

 1. Pluss content

  Sent, men dårlig

 2. Amnesty om Guantanamo: – Helt uakseptabelt at Obama har godtatt dette i åtte år

 3. Bror til Guantánamo-fange venter på løslatelse: – Han har tilgitt sine torturister

 4. Bin ladens angivelige livvakt flyttet fra Guantanamo

 5. 10 ting Obama vil bli husket for

Fra andre aviser

 1. Kjemper mot klokken for å stenge Guantánamo

  Bergens Tidende
 2. Under 100 fanger igjen i Guantánamo

  Fædrelandsvennen
 3. Flere Guantánamo-fanger skal ha sluttet seg til militante

  Fædrelandsvennen
 4. USA forbereder rettssak mot fem Guantánamo-fanger. To tiår etter verdens verste terrorangrep.

  Aftenposten
 5. Flere Guantánamo-fanger skal ha sluttet seg til militante

  Aftenposten
 6. Obama med plan for å stenge Guantánamo-fangeleiren

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no