DOBBELTMORAL: – Det ligger en sterk dobbeltmoral i at samfunnet seksualiserer kvinnebryst i motsetning til mannebryst, og at det kreves tildekning av førstnevnte, skriver kronikkforfatteren. Bildet er fra Sørenga i Oslo. Foto:,NTB scanpix

Debatt

Krenker puppene mine deg?

Menn får gå i bar overkropp, når kvinner må dekke seg til. Hvorfor lar vi en slik sosial og juridisk forskjellsbehandling få eksistere i likestillingslandet Norge?

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Hedda Susanne Molland, feminist og miljøvernsforkjemper.

Norge er et land hvor skikk og bruk sier at kvinner skal dekke til deler av kroppen sin, kroppsdeler som menn står fritt til å avdekke i full offentlighet, når komfort eller eksponeringslyst skulle tilsi det. På en varm sommerdag er det ikke uvanlig å se menn på Aker Brygge totalt usjenert over egen nakne overkropp. Det nærmeste en kvinne kommer slik kroppskomfort, er kanskje en magetopp, og det har også blitt mindre og mindre vanlig at kvinner soler seg toppløs på offentlige strender.

Vikarierende argument

Hva er grunnen til at kvinner må dekke seg til? Argumentet er at kvinnebryster er seksuelle. De får visst alle, alltid til å tenke på sex. Det argumentet blir absurd i sammenheng med salget av bikinier og badedrakter til jentebarn helt nedi tre-fireårsalderen . Hvor tidlig skal man si at jentebrystvorter er noe annet enn guttebrystvorter, og at førstnevnte bør dekkes til?

Hedda Susanne Molland. Foto: ,

Amming er en annen sammenheng hvor et bryst ikke er seksuelt. Men det er fortsatt ikke allmenn aksept for amming i offentlighet, noen mener at ingen bør gjøre det. Hvorfor tildekkes ammende mødre og småjentebryst, hvis argumentet er at kvinnebryst er seksuelle? Hvilken logikk ligger bak en slik tildekning?

At kvinnebryst er seksuelle i sin natur, er et vikarierende argument. Hele kroppen kan være seksuell i rett situasjon og alder. I Norge behandler man avkledde kvinnebryst som man gjør med løst hår i Saudi-Arabia, som noe man må skjule fordi det er seksuelt opphissende for menn. Kvinnebryst dekkes til fordi det kreves mer seksuell diskresjon og «tekkelighet» av kvinner enn av menn. Det bunner i gammel kvinneundertrykkelse, fra da kvinner ikke hadde eierskap over egen kropp og seksualitet.

LES OGSÅ: Instagram tråkker i sensursalaten

Sterk dobbeltmoral

Resultatet av slike oppfatninger er at folk tror at kvinner som viser seg toppløse er ute etter sex og seksuell oppmerksomhet. Noen menn mener det er kjempeflott at kvinner bader toppløse, det er jo sexy! Igjen, det seksuelle. Når jeg bader uten bikinioverdel, som jeg har gjort i hele sommer, gjør jeg ikke det fordi jeg tigger etter oppmerksomhet. Jeg gjør ikke det fordi jeg ønsker at alle skal beglo mine halvslappe bryster, eller fordi jeg soler meg i de slibrige kommentarene jeg får. Det handler like lite om sex som det å bade i badebukse gjør for en mann. Rent fysisk er det komfortabelt å bade og sole seg toppløs.

Noen vil kanskje si at dette er en fillesak. Men det ligger en sterk dobbeltmoral i at samfunnet seksualiserer kvinnebryst i motsetning til mannebryst, og at det kreves tildekning av førstnevnte. Det finnes ingen andre grunner til at menn har denne friheten som kvinner ikke har, enn et utdatert syn på kvinner. Likevel opprettholder selv norsk rettssystem disse undertrykkende normene. I følge Oslo politidistrikt kan kvinner bli bøtelagt for blotting dersom de viser nakne bryst i Oslo sentrum. Den boten risikerer derimot ikke menn. Dette er lovfestet diskriminering, og selv deler av USA har kommet lenger.

Jeg sier ikke at menn bør dekke seg til. Jeg sier heller ikke at alle kvinner må ta til gaten og «free the nipple» . Jeg skjønner godt at man kan ønske å dekke seg til for å unngå solbrenthet eller blikk. Det som er feil er den allmenne formeningen at synet av et bryst er noe helt annet enn synet av et annet, bare fordi det ene er festet til en kropp vi kaller «kvinne». Noen mannebryst er større enn mange kvinners, og en brystvorte er en brystvorte, uavhengig av kjønn. En bildekampanje som nå går på Facebook illustrerer det godt. Vi opplever kvinnebryst som mer seksuelle enn mannebryst nettopp fordi de dekkes til!

LES OGSÅ: Toppløs-soling helt av moten på franske strender

Overseksualisering

For at Norge skal kunne kalles et likestilt land bør ikke et kvinnebryst være noe mer sjokkerende enn et mannebryst. Det at de skilles mellom slik det gjøres både sosialt og lovmessig opprettholder generell forskjellsbehandling mellom kjønn og overseksualiserer kvinner.

Likestilling vil være å la kvinner gå toppløse når de vil det, uten å bli sjikanert. Og ikke minst må vi fjerne politiets lovfestede rett til å diskriminere i denne sammenhengen, for en slik rett hører ikke hjemme i et likestilt samfunn.

Eller skal kvinner dekke til overkroppen sin fordi noen vil at den skal forbli et pirrende mysterium? Skal småjenter dekke til overkroppen sin fordi de en gang vil få pupper? Skal småbarnsmødre dekke til overkroppen sin fordi babymunn og mammapupp er sjokkerende? Skal jeg dekke til overkroppen min fordi den kan krenke deg?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder