Kommentar

Maos lille døde

Av Hans Petter Sjøli

KAMERATER: Labour-toppene Jeremy Corbyn og John McDonnell. Foto: Leon Neal Leon Neal , Afp

Farsen i britiske Labour fortsetter med uforminsket styrke
under kamerat Jeremy Corbyns forsøksvise ledelse.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Labour, en av det europeiske sosialdemokratiets stolteste ørner, er for tiden som et førerløst fartøy, med stadige mytterier og en uro som får feiden mellom Jagland og Stoltenberg til å virke som et sommerfuglvingeslag i forhold.

Corbyns nærmeste fagfelle, skyggefinansminister John McDonnell, er minst like rød som røde Jeremy, og har nå havnet i en pikant strid som burde fått enhver sosialdemokrat av den skikkelige sorten til å rødme.

Og det ved å sitere Formann Mao, den kinesiske kommunismens far og totempel og en av de mest hensynsløse diktatorer i verdenshistorien, i selveste Underhuset, i et forsøk på å være morsom på Tory-finansminister George Osbornes bekostning.

Med Maos Lille Røde – en eiendommelig samling visdomsord redigert av Maos om mulig enda mer brutale marskalk Lin Piao – i neven, utbrøt McDonnell: «Let’s quote from Mao, rarely done in this chamber».

Sjelden, ja, visst, og sitatet som fulgte er ikke det viktige her. Spørsmålet er heller: Er det comme-il-faut for en toppolitiker, selv langt ute på venstrefløyen, å sitere fra Maos skrifter, som om det var en godslig samling a la Per Fugellis siste (ikke at det er innenfor å sitere fra den heller, men det er en annen skål)?

For å snu på det: Hva hvis McDonnells ærede motpart, finansminister Osborne, på sedvanlig underhus-friskt vis hadde sitert fra Maos brutal-diktator-kollega A. Hitlers Mein Kampf? Greit? Selvsagt ikke, og jeg beklager den overtydelige satiren her, selv om den i takt med tidsånden har et visst høyresidepreg over seg.

Les også: I en annen verden

McDonnell har fått atskillige mengder edder og galle for stuntet, ikke minst fra egne rekker. For sosialdemokratiets historiske øyeblikk, det som staket ut og legitimerte det sosialdemokratiske prosjektet, var da partiene vendte seg bort fra marxismen og leninismen og andre venstreautoritære -ismer og ble liberale demokrater.

Einar Gerhardsens tale på Kråkerøy i 1948 var vendepunktet i Norge, og kommunistene ble Arbeiderpartiets hovedfiende. I 70-årene, da visse grupperinger ville gjenreise kommunismens ære og gjorde Formann Mao til ledestjerne, var reaksjonen fra Ap en blanding av forakt og forskrekkelse.

«Forstår du ytre venstre, forstår du hvorfor John McDonnell syntes det var en utmerket idé å vitse om en av verdenshistoriens største kriminelle», skriver forfatteren av boken What's Left?, spaltisten Nick Cohen.

Ytre venstre ler ikke av og med Mao for å gjøre narr av kommunismens historie, men for å få oss til å glemme den, hevder Cohen. For Maos «innsikter» har intet å gjøre i en politisk samtale i et demokratisk rom annet enn som en advarsel mot hans menneskefiendtlighet og «visjonære» vanvidd.

Det er nedslående å se det en gang så stolte, britiske arbeiderpartiet leke med den bekmørke, totalitære arven på venstrefløyen, uansett McDonnells intensjoner med opptrinnet.

Vi lever i merkelige tider.

Les også

 1. Cameron må skrinlegge Syria-avstemning

  Statsminister David Cameron må legge på is et forslag om at Storbritannia skal slutte seg til luftangrepene mot IS-mål i…
 2. Kommentar: Byron, Beatles, Bond, BBC & Bean

  Britene tapte den industrielle revolusjon, men vant kulturrevolusjonen.
 3. Et lenge varslet farvel

  Bård Vegar Solhjell er den beste partilederen SV aldri fikk.
 4. Appetitten på midten

  Det sosialdemokratiske prosjektet i vår tid er å gjøre kapitalismens ansikt mest mulig menneskelig.
 5. Britisk avis: Corbyn trekker seg fra verv etter dikt-angrep på Dronningen

  Et dikt som angrep britenes dronning Elisabeth skal ha påført…
 6. Kommentar: Det ulykkelige valg

  EGINA (VG) En krise, to presidenter, tre valg, fire år, fem…
 7. Corbyn sang ikke nasjonalsangen - det skapte storm

  Nyvalgt Labour-leder Jeremy Corbyn (66) sang ikke nasjonalsangen under en minneseremoni.
 8. Omstridt 66-åring blir ny Labour-leder

  Venstreradikale Jeremy Corbyn (66) er valgt til ny Labour-leder, til tross for at flere fremtredende partikolleger har…

Mer om

 1. Storbritannia

Flere artikler

 1. Amper stemning da Labour diskuterte mistillit mot Corbyn

 2. En ventet politisk rystelse

 3. Kulturrevolusjon mot Corbyn

 4. Pluss content

  Hva skal vi med Arbeiderpartiet?

 5. Cameron står skolerett for parlamentet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder