SØRGER: Politisjefen i Dallas, David Brown, sørger over tapet av fem kolleger. Foto: Laura Buckman AFP

Kommentar

Mannen som kan samle Dallas

Politisjef David Brown har sagt at det vanskeligste han gjør er å trøste familien til en politimann skutt i tjeneste. På fredag måtte han gjøre det fem ganger.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Heldigvis er det nettopp David Brown som har den jobben. Som tredjegenerasjon «Dallasite» har han en bakgrunn som kan gjøre ham i stand til å lege noen av de sårene byen opplever etter at militærveteran Micah X. Johnson torsdag kveld skjøt tolv politimenn og to sivile under en fredelig demonstrasjon mot politivold.

Tirsdag møter president Obama de etterlatte og politiet i Dallas. Obamas utfordring er å roe ned de økte rasekonfliktene i USA etter en uke med drap begått av politiet og politiet. Mannen som skal svare på utfordringen i Dallas er David Brown.

Sønnen drepte to

Politisjef Brown vokste opp i South Oak Cliff, et fattig, afroamerikansk nabolag hvor han på nært hold kunne se eksplosjonen i kriminalitet og crack-kokain. Folk holdt seg unna politiet i mitt nabolag, sa han i et intervju med Dallas Observer tidligere i år.

Selv søkte han seg inn i politiet etter college. På nært hold opplevde han tragedier knyttet til byens stigende kriminalitet. I 1988 ble partneren drept i tjenesten. Tre år senere ble hans egen bror drept av narkohandlere nær Phoenix.

Skrevet av Mona Grivi Norman Foto: Jan Petter Lynau VG

Den største tragedien i David Browns liv skjedde på farsdagen i 2010, like etter at han hadde fått jobben som politisjef i Dallas. Hans psykisk syke sønn David Brown Jr. skjøt og drepte en politimann og en sivil, før han selv ble drept av politiet. På en samling for kollegene beskrev han den overveldende smerten av å miste en sønn og samtidig vite at sønnen var ansvarlig for at to personer døde, skriver Dallas News.

Følelsen av ikke å ha forstått, ikke å ha forhindret, er det nå foreldrene til Micah X. Johnson (25) som beskriver. Torsdag kveld drepte han fem og skadet ni andre. David Brown var øverste ansvarlige da politiet etter flere timers forhandlinger og skuddvekslinger, valgte å sende inn en bomberobot som tok livet av Johnson.

«Svart og blå»

Som afroamerikansk politisjef har David Brown sagt at han representerer både svart og blått. Sin egen hudfarge og fargen på politiuniformen. Internt i politiet har han fått kritikk for store reformer som legger bånd på hvordan politiet kan oppføre seg. Han har jobbet for å knytte politiet og samfunnet de tjener tettere sammen gjennom folkemøter og kampanjen «Coffee with Cops».

I løpet av de seks årene han har vært sjef har angrep mot politifolk sunket med 30 prosent, og våpenbruk blant politifolk sunket med 40 prosent, ifølge Dallas News. Likevel var det hans menn som ble målet for det verste angrepet på amerikanske politifolk siden 2011.

I dagene etter er det David Brown som fikk oppgaven med å trøste: En by som føles mer delt, et samfunn fylt av ny frykt og en politistyrke i dyp sorg. «Ingen skal klare å rive oss fra hverandre», sa han på akuttavdelingen få sekunder etter at skuddvekslingen var over.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder