Kommentar

Vil drepe Tunisias håp

Av Per Olav Ødegård

Foto: Roar Hagen.,

Mørke krefter frykter at Tunisia vil bli et lysende eksempel for den arabiske verden. Derfor utløser de terror og massedrap.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Tunisia har gjennomført en vellykket overgang fra diktatur til demokrati. Når ekstremistene ikke kan vinne, forsøker de å ødelegge. De vil drepe tunisiernes håp om en bedre fremtid.

Rammer turister

I mars angrep terroristene nasjonalmuseet i Tunis og fredag en strand i Sousse. Begge steder var angrepene rettet mot utenlandske turister. Hensikten er åpenbart å ramme Tunisias viktige turistindustri.

Da en tunisisk fruktselger tente på seg selv i protest, utløste han den arabiske våren i 2011. Tragedien ledet til massedemonstrasjoner som førte til en diktators fall. En annen ung manns grufulle ugjerninger sist fredag er et anslag mot alt tunisierne siden har forsøkt å bygge opp.

Tunisiere dannet «menneskelig skjold»:- Tenkte han ikke ville skyte så mange arabere

Tunisia tok i mot over seks millioner turister i fjor og over 15 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (BNP) kommer fra turisme. Nesten 500.000 tunisiere arbeider i turistindustrien. 11 millioner tunisiere har høyere levestandard og flere med høyere utdanning enn andre arabiske land i nabolaget. I tillegg til turisme har Tunisia lenge hatt en utstrakt handel med Europa. Men de økonomiske utfordringene er store.

Etter revolusjonen i 2011 stupte den økonomiske aktiviteten. Det har tatt seg opp siden og i år er veksten forventet å komme opp i tre prosent. Men høy arbeidsledighet på om lag 15 prosent og store økonomiske ulikheter består. For å utvikle økonomien, og stabilisere landet etter en kaotisk tid, trenger Tunisia økte inntekter fra turisme.

Nå skremmer terroren utlendinger bort. Tunisiere mister jobben. Landet taper inntekter. Det er en vond sirkel som bare tjener folkets fiender.

Les også: Frykter nye terrorangrep

Økonomisk misnøye

Den arabiske våren oppsto som en bred folkebevegelse mot autoritære ledere og for større politisk frihet. Men minst like viktig var dette en oppstand mot økonomisk vanstyre, fattigdom og stigende priser på dagligvarer.

Tunisia har lykkes politisk, men økonomien er fortsatt sårbar. I fjor høst vant et sekulært parti, Nidaa Tounes, et åpent, fritt og fredelig parlamentsvalg. Like viktig var det at det nest største partiet, det moderate islamistiske Ennahda-partiet, aksepterte utfallet og gratulerte valgvinneren.

- Tunisia er det eneste treet som står igjen i en rasert skog, sa lederen for Ennehda, Rachid Ghannouchi.

I Syria ble det borgerkrig, i Libya anarki og i Egypt et comeback for generalene. Bare Tunisia klarte overgangen fra diktatur til demokrati, men det har ikke skjedd smertefritt eller uten betydelig tilbakeslag.

Beskyttet forloveden mot skudd: Takker for støtten fra sykesengen

Først vant Ennahda regjeringsmakt i 2011, men deres konservative og religiøse agenda ble omstridt. Etter omfattende vold og uro måtte partiet gi fra seg makten til en regjering av teknokrater i 2013. Nidaa Tounes, som ble etablert i 2012 som et sekulært alternativ til islamistene, vant deretter valget sent i fjor.

Sekulær arv

Etter at det franske kolonistyret tok slutt i 1956 ble Tunisia ledet av Habib Bourguiba helt frem til 1987. Han tilegnet seg nærmest uinnskrenket makt, men innførte også allmenn skolegang og lover som sikret kvinnene større rettigheter enn i noe annet arabisk land.

Tunisia har en lang sekulær tradisjon og nå er demokratiet i ferd med å slå rot. Samtidig finnes det en underskog av militante islamister som vil bekjempe folkestyret. I fjor ble det anslått at den største gruppen fremmedkrigere for IS i Syria og Irak kom fra Tunisia, anslagsvis 3000. Noen hundre av dem er kommet tilbake. Sammenbruddet i nabolandet Libya har gitt IS solid fotfeste. Terrornettverket Ansar al-Sharia har opprettet celler i regionen. Alt dette skaper et komplisert trusselbilde for Tunisia.

Ekstremistene vil skape sosial uro og spre frykt. De vil på alle vis forhindre at et demokratisk Tunisia lykkes. Deres ideal er et samfunn som eksisterte for mer enn tusen år siden, mens tunisierne forsøker å bygge et moderne land.

Det tydeliggjør et kritisk veivalg i den arabiske verden mellom religiøst diktatur og demokrati. Tunisierne har gjort sitt valg. Et overveldende flertall, både sekulære og religiøse, har tatt et klart standpunkt mot ekstremisme. Stilt overfor en alvorlig trussel må det unge tunisiske demokratiet bestå prøven. Det er avgjørende for Tunisia og hele regionen.

Les også: Står sammen mot terror

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder