Kommentar

Kommentar: Møtet i Washington DC

Av Frithjof Jacobsen

NATO-eventyret til Jens Stoltenberg begynte rundt et iskaldt middagsbord.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over seks år gammel

Norges USA-ambassadør Kåre Aas bor for tiden midlertidig i et fornemt murhus i Washingtons ambassadestrøk. I begynnelsen av januar arrangerte han et lite middagsselskap for forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H), som var på sitt første statsrådsbesøk i den amerikanske hovedstaden. Det var en arbeidsmiddag, der forsvarsministeren møtte sentrale personer i President Obamas sikkerhetspolitiske team, og utvalgte folk fra noen tenketanker.

Jeg var på den middagen. Satt nederst ved bordet og hørte de utvalgte gjestene holde ti-femten minutter lange innlegg om forholdet mellom NATO, Norge og Europa. Samtalen var saklig og faktatung, med nennsom bruk av høflighetsfraser og diplomatspråk. Det eneste samtaleemnet bortsett fra sikkerhetspolitikk var temperaturen i rommet. Den var nemlig svært lav.

Bakgrunn: Slik ble Jens NATO-sjef

Den midlertidige residensen til Norges ambassadør hadde store, gamle vinduer ut mot gaten. Januardagene da Søreide var i Washington DC var blå av minusgrader. Så kaldt at skolene var stengt, og gatene var nesten tomme. Vinterkulden sivet inn gjennom vinduene, og bet seg fast i ryggmargen på gjestene. Flere av dem gikk ned i garderoben og hentet jakker og sjal. «The Norwegian Icehouse» var visst en stående vits i Det hvite hus noen uker etterpå.

Da middagen var over og gjestene skulle gå, kikket Obamas «special assistant to the president and senior director for European affairs at the National Security Council (NSC)» Karen Donfried inn på ambassadørens private kontor i første etasje. Der brant det på peisen og var lunt og varmt.

Donfried gikk inn dit med Søreide og de lukket døren etter seg. Der inne skal Norge, for første gang så vidt jeg erfarer, ha fått beskjeden om at USA ønsket Jens Stoltenberg som ny generalsekretær i NATO.

Bakgrunn: Slik ble Jens NATO-sjef

Jeg sto på den andre siden av døren, sammen med en rekke andre gjester, og ante ingen ting. Ikke da, og heller ikke senere, før det vi nå har fått vite de siste dagene.

Ikke så mye som en antydning eller et lite hint ble gitt etter det som må ha vært en svært spesiell beskjed å få for en fersk forsvarsminister på sitt første offisielle besøk i USA. Søreide holdt maska, slik alle involverte i denne prosessen har klart helt til den var avgjort.

Journalisten i meg er selvfølgelig begeistret over å ha vært til stede på et slikt historisk øyeblikk, men den samme journalisten er selvfølgelig flau over at jeg ikke forsto hva som skjedde.

Jeg får lene meg på det gamle ordtaket: Han fant ikke akkurat opp kruttet, men han var der da det smalt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder