Kommentar

Det viktigste var å få henne ut

Av Astrid Meland

Benådingen av Marte Deborah Dalelv (24) er en seier for diplomatiet.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over seks år gammel

* LES OGSÅ: Marte benådet i Dubai

Det hørtes ut som en tragisk rettsparodi, historien til Marte Dalelv. For fire måneder siden løp hun ned i hotellresepsjonen på hotellet hun bodde på i Dubai og ba om hjelp. Hun fortalte at hun hadde blitt voldtatt av en kollega på vei hjem fra fest. Hun spurte om de kunne ringe politiet.

Politiet ble oppringt. Men isteden for å bli trodd, ble Dalelv anklaget for å bryte religiøse lover.

Det utrolige skjedde, at kvinnen som ble utsatt for overgrep selv ble hardt straffet i rettsvesenet. Dalelv ble dømt til 16 måneder i fengsel for å ha hatt sex utenfor ekteskapet. Mannen fikk en mildere dom. Marte fikk i tillegg sparken av arbeidsgiveren sin i Qatar på grunn av «upassende oppførsel»., og har sittet fast i Dubai uten pass siden overgrepet skjedde.
Dommen strider mot det mest grunnleggende i alt vi forbinder med en rettsstat. I De forente arabiske emirater kan altså en anmeldelse føre til at en selv blir rammet av et juridisk overgrep.

For finans- og turistmetropolen Dubai, som markedsfører seg med med verdens høyeste bygning, kritthvite strender og shoppingpalasser, er ikke det paradiset som det gir seg ut for å være. For samtidig som byen fremheves som en fredelig idyll i Midt-Østen, opererer myndighetene med strenge sharialover. Seksuell omgang utenfor ekteskapet er straffbart.

Utenriksminister Espen Barth Eide har måttet tåle skarp kritikk fra både opposisjonen, forskere og aktivister for å ha fart for stille i dørene i saken. I den opprørende saken er det da også lett å tenke at en utenriksminister må trykke på den virkelig store knappen, true med å avslutte viktig samarbeid og trekke ut norske investeringer.

Men et sterkere påtrykk fra norsk side kunne også endt i at partene hadde gått i baklås før ankesaken til Marte skulle opp.
Nå som Martes sak ser ut til å være løst er det takket være neddempet norsk diplomati og stor oppmerksomhet internasjonalt. Nyhetsmedier over hele verden har omtalt saken, blant andre CNN, Al-Jazeera og BBC. På nettet har titusenvis skrevet under på opprop for å støtte Marte.

Norske myndigheter skal selvsagt påtale brudd på menneskerettighetene internasjonalt og stå opp mot behandling som Marte har fått.

Hun er ikke alene, det finnes mange eksempler på andre kvinner fra andre land som har havnet i samme situasjon. I Emiratene begår gifte kvinner og menn som ikke er i familie lovbrudd bare ved å være i samme rom uten anstand og det skal svært mye til at anklager om voldtekt godtas av domstolene. At kvinner som blir utsatt for traumatiske overgrep ender opp med å straffes er absurd, og må på dagsorden.

Men det viktigste i denne saken nå var å få Marte hjem. Og det ser det heldigvis ut til å bli en løsning på nå.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder