IKKE SOM LILLEHAMMER: - Det er en illusjon å tro at man kan oppnå den samme nærheten, folkefesten og idrettsgleden i 2022 som man gjorde på Lillehammer i 1994. IOC har som organisasjon utviklet seg i veldig feil retning, skriver Frp-leder og finansminister Siv Jensen.

IKKE SOM LILLEHAMMER: - Det er en illusjon å tro at man kan oppnå den samme nærheten, folkefesten og idrettsgleden i 2022 som man gjorde på Lillehammer i 1994. IOC har som organisasjon utviklet seg i veldig feil retning, skriver Frp-leder og finansminister Siv Jensen. Foto:Trond Solberg,VG

Debatt

Kronikk: Nei til OL i Oslo

Det er mange argumenter for å si nei til OL i Oslo 2022. Den
viktigste grunnen til å si nei er og blir den enorme prislappen.
Fremskrittspartiet har fattet sitt vedtak, og nå bør de andre partiene gjøre det samme.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Siv Jensen, leder i Fremskrittspartiet

OL i Oslo handler ikke om man er for eller mot idrett. Det handler om man skal legge til rette for en ekstremt dyr fest i noen få uker, eller om man skal sørge for å videreutvikle idrettsglede, barne- og breddeidrett i hele landet.

Jeg er stolt av å være leder i et parti som tør å si nei til IOC. Det er mange grunner til at Norge ikke bør arrangere OL i 2022.

En statsgaranti på 35 milliarder kroner er veldig, veldig mye penger. Det betyr at idrettsanlegg i andre deler av landet, viktige infrastrukturprosjekter, styrking av helsevesen, politi og beredskap blir skjøvet ut i tid. Politikk handler om å velge, og vi i Fremskrittspartiet velger det viktigste først. Det er vanskelig å forsvare at alle norske innbyggere skal være med å betale for noe som ikke kommer hele landet til gode.

Ekstra spesielt er det at kun Oslos innbyggere fikk si sin mening i folkeavstemmingen, selv om alle må betale. Meningsmålingene viser ganske så tydelig at det norske folk ikke aksepterer disse kostnadene for et OL i Oslo. Jeg er enig med dem. Nå er det på høy tid å skrinlegge OL-søknaden i 2022.

Uakseptabelt av IOC

Siv Jensen. Foto: NTB SCANPIX.,

Den internasjonale olympiske komité, IOC, har som organisasjon utviklet seg i veldig feil retning. Det er synd for de verdiene olympiske leker har stått for. OL og idrett skal ikke handle om pampenes sjampanje, privatbiler og andre unorske, snobbete krav om luksus og spesialordninger, men om glede, konkurranse, likhet og tilskuere. Jeg kan vanskelig se at Norge skal klare å snu den entydige trenden IOC har stått for de siste årene. Det er et faktum at de fleste vestlige land har takket nei til å arrangere OL i 2022, selv om mange av landene, Sverige inkludert, aldri har arrangert et vinter-OL. Norge har arrangert OL både Oslo i 1952 og Lillehammer i 1994.

IOCs kravliste til vertsnasjonene har blåst ut av alle proporsjoner. Det er prinsipielt uakseptabelt at IOC stiller krav om skatteamnesti, særordninger og unntaksregler. Hvorfor Gerhard Heiberg og hans internasjonale kamerater skal slippe å betale skatt, mens sykepleiere, lærere, selvstendig næringsdrivende og lastebilsjåfører både skal stå bak en statsgaranti på 35.000 millioner kroner samtidig som de betaler skatt er ikke en fornuftig prioritering slik jeg ser det.

Det er en illusjon å tro at man kan oppnå den samme nærheten, folkefesten og idrettsgleden i 2022 som man gjorde på Lillehammer i 1994. IOC har fått nye og langt strengere krav til sikkerhet, organisering, tilgang og tilgjengelighet siden 1994. Det er mange gode grunner til å ta sikkerhet på alvor, men det går ut over nærheten til utøverne, anleggene og seremoniene vi hadde på Lillehammer.

Koster mer enn det smaker

Den viktigste grunnen til å si nei er og blir den enorme prislappen. Det å gi en blankofullmakt til IOC på 35.000 millioner kroner på vegne av norske skattebetalere er ingen god idé. Det er heller ikke realistisk å tro at sluttsummen «bare» blir rundt 20.000 millioner, når man samtidig sier at skattebetalerne uansett skal betale dersom prislappen blir nær det dobbelte.

Det er med andre ord ikke mange incentiver til å holde igjen på pengebruken. Uansett hvordan man snur og vender på dette vil de enorme utgiftene stå i veien for veiprosjekter, idrettsanlegg, sykehjem og andre viktige investeringer i hele landet, også i Oslo. Det er planlagt store, viktige og nødvendige investeringer i osloområdet de nærmeste årene.

For meg er det viktig å realisere store prosjekter i hele landet, som kommer alle til gode. Et vinter-OL hadde vært flott, men det er andre, og viktigere, prosjekter Norge trenger.

Ikke et evig nei

Frp har tatt standpunkt. For meg handler ikke dette om å si nei til et OL i Oslo. For oss handler det om å si ja til store infrastrukturprosjekter, idrettsanlegg, styrking av barne- ungdoms og breddeidrett, bedre helsetilbud, styrking av politiet og bedre velferdstjenester i hele landet. Det er det politikk handler om. Ulike valg og ulike mål.

Jeg utelukker ikke at Norge skal arrangere store idrettsmesterskap i fremtiden. Denne gangen er imidlertid argumentene så enormt sterke for å si nei takk.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder