- Tusenvis av krigere i Irak og Syria vil en dag vende tilbake til landene de opprinnelig kom fra. Vi står overfor vår tids største sikkerhetstrussel, skriver Abdullah Alsabeehg.
- Tusenvis av krigere i Irak og Syria vil en dag vende tilbake til landene de opprinnelig kom fra. Vi står overfor vår tids største sikkerhetstrussel, skriver Abdullah Alsabeehg. Foto:KRISTOFFER KLUNK,

Vår tids største sikkerhetstrussel

MENINGER

Situasjonen i Irak og Syria angår oss i Norge mer enn
det vi tror. En tikkende bombe i Bagdad kan ende med å eksplodere i Oslo, skriver Abdullah Alsabeehg (Ap).

debatt
Publisert: Oppdatert: 06.07.14 20:11

Abdullah Alsabeehg, politiker i Arbeiderpartiet og medlem av Oslo bystyre

De arabiske golfstater har lang erfaring med terrorisme fra landsmenn som har vært i krig i Afghanistan og andre land, og som vender tilbake og utgjør en sikkerhetstrussel. Det samme kan skje i Norge.

Tilbakevennende krigere

Det er et faktum at et titalls norske menn og kvinner har reist til Syria og Irak for å krige. Situasjonen i Irak og Syria er så komplisert og kaotisk at vi ikke har oversikt over hvor mange som har dratt og hvilke handlinger de har begått. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har noe, men ikke full oversikt.

Krigere som vender tilbake til Norge, og som har kriget med for eksempel Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), kommer tilbake med en mentalitet om at krigen ikke er over.

I tillegg har norske krigere for ISIL fått seg trening og krigserfaring.

Sikkerhetstrussel

Både sunni- og sjiamuslimske lærde har erklært at ISIL må bekjempes. ISIL er så brutale i sin voldsbruk at sentrale ledere i al-Qaeda har tatt avstand fra terrorgruppen. Likevel har jeg registrert at flere ungdommer her i Norge støtter ISIL og dens handlinger åpent i sosiale medier.

Det finnes altså ungdommer oppvokst her i Norge som støtter ISILs halshugging, voldtekt av kvinner, henrettelse av uskyldige og bombing av sykehus, skoler og kirker.

Regjeringen la frem handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme - en plan som den rødgrønne regjeringen la grunnlaget for. Det er fint med handlingsplaner, men hva hjelper planene hvis de ikke følges opp med handling som gir resultater?

Tusenvis av krigere i Irak og Syria vil en dag vende tilbake til landene de opprinnelig kom fra. Vi står overfor vår tids største sikkerhetstrussel.

Fred i Irak og Syria vil føre til en fredeligere verden. Om ISIL lykkes med sine planer for ekspansjon i Irak og Midtøsten, vil det føre til katastrofale konsekvenser. Irak trenger mye sterkere og tydeligere støtte i sin kamp mot terrorisme. Og vi har en jobb å gjøre her hjemme. Terrorgruppers forsøk på spredning av sitt budskap i Norge må stanses.

Her kan du lese mer om