VINNER: Volodymyr Zelenskyj. Her snakker i valghovedkvarteret søndag kveld. Foto: GENYA SAVILOV / AFP

Kommentar

Nå blir det alvor for komikeren

Den tidligere komikeren, nå president, Volodymyr Zelenskyjs parti har fått 44 prosents oppslutning i valget i Ukraina. Nå er spørsmålet om han blir «Folkets tjener».

Det er nemlig navnet på partiet hans – det samme som navnet på TV-komedien der han spiller en lærer som via tilfeldigheter plutselig blir valgt til Ukrainas president (Sluha Narodu).

Det er bare et halvt år siden han plutselig gjorde det klart at han ville inn i politikken, og Zelenskyj har ikke hatt noe etablert politisk parti i ryggen – og dermed ingen støtte i parlamentet, Verkhovna Rada.

Derfor er det viktig for Zelenskyj at han faktisk får så stor oppslutning for sitt parti. Nå må han levere. Folket har gitt ham tillit både ved presidentvalget og parlamentsvalget. Nå er det på tide at han gjennomfører det han har lovet dem.

les også

Valgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina

Det handler først og fremst om å ta et kraftig tak i korrupsjonen i landet. Da han avga sin stemme søndag, lovte Zelenskyj å fjerne loven om at landets folkevalgte har immunitet. Det bidrar definitivt til korrupsjonen.

Det faktum at Volodymyr Zelenskyj hadde null erfaring med politikken, har vært til hans fordel. Han har ingen tidligere bindinger og eller «lik i skapet».

Nå sier Zelenskyj at han vil ha en type lik seg selv som statsminister: «En profesjonell økonom uten en politisk fortid».

Forventningene til Zelenskyj og en ny statsminister er skyhøye. Ikke minst håper mange at de kan forhandler fram en fredelig løsning på konflikten i Øst-Ukraina, der russiskstøttede opprørere kjemper mot regjeringsstyrkene.

les også

5 år siden: Slik var de dramatiske timene etter Malaysian Airlines-styrten

Pluss content

Vladimir Putin hyllet nylig Volodymyr Zelenskyj som en talentfull komiker. Den russiske presidenten la til at det som skjer i Øst-Ukraina ikke er noen komedie, men snarere en «tragedie». De to ble nylig enige om å fortsette samtalene for å få en slutt på konflikten.

Zelenskyj ringte sin russiske kollega Putin – ifølge ham selv mot råd han fikk fra vestlige ledere. Men Zelenskyj mener at det er nødvendig å snakke med Putin for å få en løsning.

De prorussiske kreftene i Opposisjonspartiet ligger an til å få bare 11–12 prosent av stemmene ved valget. Zelenskyj har utelukket at han vil inngå noen form for koalisjon med dem.

les også

Fem år siden Russland annekterte Krim – Volodymyr fikk én dag på å flykte

Pluss content

Resultatet av søndagens valg viser med all mulig tydelighet at tilliten til de gamle politiske koryfeene er borte. Det betyr et generasjonsskifte – og forhåpentligvis et helt annet syn på det å drive politikk i Ukraina.

Zelenskyj klarer tilsynelatende å samle det splittede Ukraina gjennom oppslutningen både ved president- og parlamentsvalget, men samtidig vet alle at det er en skjør samling. Hvis han ikke leverer, forsvinner velgerne raskt.

Ukraina ligger i dag på 120. plass på Transparency Internationals liste over de minst korrupte landene i verden (samtlige nordiske land, minus Island, er topp 10). Det er riktignok 18 plasser bedre enn nabo Russland, men ukrainerne er møkk lei korrupsjonen og vet at det er et vesentlig hinder for nærmere økonomiske og politiske forbindelser til vesten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder