Sumaya Jirde Ali har mottatt så mye hets og trusler at hun trekker seg fra arrangementer. Foto: Helge Mikalsen

Leder

Hvorfor ytre seg?

Anonyme nett-troll stanses best med åpne og tydelige avvisninger.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Tirsdag skulle 20 år gamle somalisk-norske Bodøjenta Sumaya Jirde Ali deltatt i en debatt på Deichmanske bibliotek på Tøyen i Oslo under tittelen «Hvorfor ytre seg?».

Mandag ble det kjent at hun trakk seg fra panelet etter nye trusler. Truslene er de foreløpig siste i en lang serie med hets og angrep Ali har vært utsatt for det siste året hvor noen av de groveste utfallene i kommentarfelt og på sosiale medier nå er godt kjent; oppfordringer til å slå ring om henne, helle på bensin og tenne på, og karakteristikker som «sugge», «trygdepudding» og «akbar-kjerring» hagler.

les også

Solberg om behandlingen av Sumaya Jirde Ali: – Forkastelig

Sumaya Jirde Ali står i en tradisjon av engasjerte, på grensen til sinte unge norske debattanter som har bidratt til å prege norsk samfunnsdebatt siden 1930-tallet. Hun studerer, har utgitt en diktsamling og skriver kronikker og leserinnlegg i aviser. Ved et par anledninger har hun brukt det engelske uttrykket «fuck» om så vel justisminister Sylvi Listhaug som om politiet. De fleste voksne mennesker kan enes om at det er en umoden måte å uttrykke seg på. Det er dog ikke verre enn hva generasjoner med sint norsk ungdom på 1960, −70, −80 og 90-tallet har brukt om autoritetene, uten at de ble utsatt for voldstrusler og grov hets av den grunn.

les også

Er lei av hets – trekker seg fra arrangementer

Denne uproporsjonale reaksjonsformen er en klar trussel mot ytringsfriheten. En trussel som best kan møtes med klare motargumenter. Vi er derfor glad for at statsminister Erna Solberg henger bjella på katten når hun i en epost til avisen Klassekampen skriver at «Det er helt uakseptabelt at Sumaya utsettes for negativ sosial kontroll fra nett-troll på ytterste høyre». For, som statsministeren poengterer, «Negativ sosial kontroll er alltid uakseptabelt. Det er et paradoks at norske mannfolk/menn som klager over æreskultur i innvandrermiljøer, utøver en minst like streng sosial kontroll – bare med andre virkemidler». Mer presist kan det knapt sies. Den sosiale kontrollen mørke krefter prøver å tilta seg fra anonyme posisjoner på nettet, stoppes best ved denne typen åpne og tydelige avvisninger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder