Kommentar

Issmelting kan gi ny migrasjonsbølge

Av Yngve Kvistad

Foto: TEGNING: ROAR HAGEN

ROMA (VG) – Migrasjonen over Middelhavet er ingenting sammenlignet med masseflukten vi kan få nordfra …

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over ett år gammel

Franco Frattini (61), Italias tidligere utenriksminister, tar av seg brillene. Blikket er alvorlig idet han lar utsagnet synke inn.

- I de arktiske områdene lever det mer enn fire millioner mennesker. Hvis temperaturstigningen og issmeltingen fortsetter, vil de miste hele sitt livsgrunnlag. På et tidspunkt blir det ikke mulig å bo der lenger. De kommer til å måtte flytte på seg. Sørover. Ikke fordi de vil. Fordi de må. Migrasjonsstrømmen vi har sett over Middelhavet blir en bagatell i sammenligning, sier Frattini, som vi møter i forbindelse med et internasjonalt Nordområde-seminar i Roma.

les også

Alarmerende klimarapport

Den konservative politikeren med flere poster i Berlusconis regjeringer, i Lamberto Dinis teknokratregjering og med fartstid som EUs justiskommissær i Brussel, er oppriktig bekymret for utviklingen i nord.

Han er i dag president for SIOI (Società Italiana Organizzazione Internazionale), et rennomert foretak som siden krigen har fremmet samarbeid mellom internasjonale organisasjoner og institusjoner.

les også

Forskere: 1,5 grader oppvarming globalt kan bli 3 grader i Norge

Som FNs klimapanel (IPCC) påpekte i sin nedslående rapport sist uke, kreves en umiddelbar snuoperasjon hvis vi skal ha noen reell mulighet til å unngå ireversible klimaendringer.

Klimagassutslippene må reduseres med 40-50 prosent innen 2030. Det vil kreve endringer vi ikke har sett maken til, skal vi tro panelets leder, Hoesung Lee, sørkoreansk økonomiprofessor med fortid i oljebransjen.

les også

Klimaendringene vil skape storflom

Franco Frattini selv er den første til å påpeke at migrasjon og flyktninger ikke vil bli det største problemet om vi ikke makter å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. Men det er et nærliggende bilde som italienere og søreuropeere, langt unna polarsirkelen, kan forstå.

Ifølge IPCC tyder deres innsamlede data og modeller på at ytterligere oppvarming er farligere enn antatt. Den nye rapporten bygger på 6000 vitenskapelige studier. Isen i Arktis smelter raskere enn antatt, og det er registrert flere tilfeller av ekstremt vær.

les også

Dyster klimarapport: – Viser alvoret

Da Franco Frattini åpnet konferansen i Palazzetto Venezia, en fløy av Mussolinis hovedkvarter Palazzo Venezia (med balkongen der han 10. juni 1940 erklærte Storbritannia og Frankrike krig), var han særlig opptatt av Arktis’ globale betyding.

Hvis vi ødelegger de arktiske områdene vil naturen ta hevn, mente Frattini. Tilbakeslaget vil være absolutt og endelig.

les også

Trump trekker påstanden om at klimaendringer er en bløff

Det var et dystert scenario forsamlingen av forskere, akademikere, næringslivsfolk og diplomater fra både Italia og Norge ble til del.

I tillegg var representanter for den italienske marinen og forsvarsledelsen til stede. Italias marine har i mange år hatt et eget program med fokus på forurensningen av havet, vel vitende om at et ødelagt klima kan man vanskelig forsvare seg mot.

les også

Flomtoppen trolig nådd: Advarer evakuerte mot å vende hjem

Samtidig var budskapet på konferansen entydig: Det er ikke aktiviteten i nord som er problemet. Det er eksos, kull og kufjert i resten av verden som skaper utslippene polene smelter av. Nordområdene både tåler og trenger at folk kan leve sine liv der. En bærekraftig næringsutvikling i arktiske strøk er ingen trussel mot Arktis selv.

Forhenværende miljøstatsråd og senere handels- og utenriksminister Børge Brende (H) har omtalt Arktis som verdens klimavarsel. Den nåværende presidenten i Verdens økonomiske forum kaller nordområdene «kanarifuglen».

Metaforen stammer fra den gangen gruvearbeidere tok med seg en kanarifugl ned i sjakten. Dersom tilsig av gass, eller fravær av oksygen nådde et visst nivå, falt fuglen om og arbeiderne kunne rømme.

les også

Internasjonal studie slår alarm om global oppvarming: – Gir grunn til frykt

Klimaendringene skjer to til tre ganger raskere i Arktis sammenlignet med resten av verden. Hele femti prosent av isen i Barentshavet har forsvunnet siden 1980. Med denne hastigheten vil all is ha smeltet innen 2050.

Det i seg selv kan gi Norge nye transportmuligheter og handelsgevinster. Prisen er imidlertid ødeleggelse av sårbar natur og økosystemer. En x-faktor er hvilke geopolitiske utfordringer et åpent Barentshav kan gi.

Også dagens utenriksminister, Ine Eriksen Søreide (H), har sett viktigheten av å bremse klimaendringene i nord. Samtidig som at ambassadene i Roma og Oslo i samarbeid med Nord Universitet og FN-assosierte SIOI arrangerte konferansen «Arctic Connections» i den italienske hovedstaden, hadde Søreide invitert forskere og finansfolk til det årlige Ny-Ålesund Symposium for å belyse klimaendringer og risikohåndtering.

les også

Hetebølger, ekstremvær og skogbranner verden over: – Det vil fortsette å bli varmere

I 93 måneder på rad er det nå i Longyearbyen målt høyere temperaturer enn normalen. Som utenriksministeren selv uttrykte det: «Man kan nærmest se klimaendringene mens man er her.» Permafrosten smelter. Sjøisen krymper. Breene trekker seg tilbake.

Budskapet fra Ny-Ålesund og Roma er likelydende. Dersom vi i fellesskap ikke når klimamålet er de vitenskapelig prognosene dystre: Stadig hyppigere naturkatastrofer, hetebølger og stigende havnivå.

les også

Rapport: Klimaendringer ødelegger norske kirker

Jorden ødelegger seg selv minutt for minutt. Til slutt vil overbelastningen være fatal. Menneskeheten er bare et par knepp unna å sette dommedagsbryteren i selvdestruksjonsmodus, frykter mange.

Noen færre, såkalte «klimarealister» (sic!), tror ikke på FNs klimapanel og mener alt bare er oppspinn og sosialistisk skremselspropaganda for å få oss til å betale enda mer bompenger.

les også

VG mener: Uansvarlig klimaskepsis

Global oppvarming er ikke et trosspørsmål. Men i den grad det er det, bør vi heller tro på konservative stemmer som Kåre Willoch og Franco Frattini. De har begge betonet den overveiende sannsynlighet for at klimaendringene er menneskeskapte, og at vår beste forsikring mot kollektiv undergang er å forsøke å endre kollektiv adferd i tide.

Les også

 1. Flom truer husdyr i Sauda

  To gårder med dyr er truet av flom i Sauda kommune i Rogaland, melder politiet.
 2. Ekstremværet Michael raserte kystsamfunn i Florida

  Kystsamfunnet Mexico Beach i Florida ligner en krigssone etter at orkanen rammet denne uken.
 3. Skjåk oversvømt og isolert

  I Skjåk kommune i Oppland er mange hus omringet av vann og folk redder unna det de kan.
 4. Forskere: Umulig å stanse issmelting i Vest-Antarktis

  Isbreene vest i Antarktis smelter, fastslår amerikanske forskere. De frykter det er for sent å stanse smeltingen, som…
 5. Her forsvinner den norske vinteren

  Mot slutten av vårt århundre kan store deler av Norge miste opplevelsen av snø og vinter.
 6. FNs klimapanel: Klimaendringene truer vår planet, vårt eneste hjem.

  Stor klimarapport viser at jorden blir varmere som følge av menneskeskapte drivhusgasser.
 7. Kostbar issmelting i Arktis

  Pengene verden vil tape på at Arktis smelter kan tilsvare hele fjorårets verdensøkonomi, advarer forskere.
 8. Her er tallene som skremmer klimaforskerne

  Titusener omkommet i ekstremvær – høres det…

Mer om

 1. Global oppvarming
 2. FNs klimapanel
 3. Klima
 4. Arktis
 5. Barentshavet
 6. Utslipp
 7. IPCC

Flere artikler

 1. Rapport: 0,5 grader kan «redde» Arktis

 2. Pluss content

  Den tikkende bomben i Arktis

 3. Dyster klimarapport: – Viser alvoret

 4. Farlig svette: Hetebølge gir smelterekord på Grønland

 5. Den glovarme baksiden av værmedaljen

Fra andre aviser

 1. Arktis smelter. Det skyldes ikke bare varmen.

  Bergens Tidende
 2. Lekket klimarapport: All permafrost kan begynne å tine

  Bergens Tidende
 3. Forskere og politikere ble overrasket over klimamålet: – Selv om det er teknisk mulig, er det ekstremt usannsynlig

  Aftenposten
 4. Brutal klimarapport fra FN i dag: Havnivåene kan stige langt mer enn forskerne tidligere har trodd

  Aftenposten
 5. Isen smelter – spenningen øker

  Bergens Tidende
 6. Arktis smelter. Det skyldes ikke bare varmen.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder