Foto: Illustrasjon: OLE JOHNNY HANSEN. ,

Debatt

Bli integrert i Norge? Delta i verdens største dugnad!

«Dugnad»: Enda et norsk ord – som «koselig», «tidsklemma», «snus», «utepils» og «ka farsken» – som er vanskelig å oversette til andre språk.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fire år gammel

LORELOU DESJARDINS, fransk blogger, bosatt i Norge
I begynnelsen ble jeg forvirret av ordet «dugnad». «Bli med på dugnad i mitt nye hjem på Nesodden, vi skal male og flytte ting», sa en venn. Hvorfor skulle jeg ta med en bunad til Nesodden for å male? Er det ikke en vel skitten aktivitet for så dyre og delikate klær?

Du må innrømme at de to ordene høres litt like ut for ikke-norske ører. Men så forklarte noen dugnadskonseptet, som jeg aldri hadde hørt om før jeg flyttet til Norge.

Fantastisk konsept

Lorelou Desjardins. Foto: ,

Dugnad er arbeid nordmenn gjør frivillig uten betaling, sammen med andre i nabolaget for å unngå å føle seg skyldig hver gang de støter på naboer eller andre foreldre i barnehagen eller skolekorpset.

Jeg overdriver, som vanlig. Sannheten er at dugnad er et fantastisk konsept som bringer sammen voksne og barn i arbeid mot et felles mål, som for eksempel å vedlikeholde venners hus, selge toalettpapir eller kaker for et fotballag, lage vafler for barnehagen, eller rydde i bakhagen sammen med naboene. Det gir deg et genialt påskudd til å snakke med folk og spise masse vafler og pølser.

Er det ikke fint å vite at våre moderne, individualistiske liv fremdeles rommer plass for en felles innsats mot et felles mål som ikke involverer penger?

De sosiale reglene

Som vanlig i norsk kultur, finnes det uskrevne regler som alle forventer at du vet om og følger: For det første, hvis du blir bedt om å ta med en kake til dugnaden, er det utenkelig å ta med en kjøpekake fra Baker Hansen. Se for deg, foran alle foreldrene som våknet klokken seks om morgenen og begynte å kokkelere, på tross av en slitsom arbeidsuke og tre skrikerunger, at du åpner en eske fra Baker Hansen og TaDA! Nei, nei, nei, en viss grad av forpliktelse og lidelse er nødvendige innslag i dugnader. Kakene og vaflene du har laget, må smake av svetten din. Og hvis du topper det med hjemmelaget syltetøy fra selvplukka bær, desto bedre.

For det andre kan du ikke nekte å delta i dugnad så lenge du ikke har gode unnskyldninger. Spesielt hvis det er snakk om dugnadsarbeid som du og familien din også drar nytte av. I mitt borettslag skrev de i påminnelsen at «De som ikke kan hjelpe til med fysisk arbeid på dugnaden, må steke vafler og bidra med godt humør for å motivere de som jobber». Med andre ord, hvis du er veldig gammel, veldig syk eller veldig gravid, har du muligens en god unnskyldning for å slippe og bære tunge ting rundt i hagen.

Men hvis du ikke er veldig syk (influensasyk holder ikke, her snakker vi mer kreft), blir du nødt til å bidra og vise at du virkelig setter pris på å rengjøre søppelbøttene 150 personer har brukt gjennom et helt år. Men er du syk, må du dessverre sitte på sidelinjen og håndtere rømme og jordbærsyltetøy istedenfor vaskekoster som lukter døden.

LES: Kongen slår regnskogalarm

Verdens største dugnad

Dugnadskonseptet finnes i mange samfunn hvor folk er avhengig av hverandre for å overleve, spesielt i avsidesliggende strøk som Norge ble regnet for tidligere. Samme begrep er å finne på mange språk, som «gotong-royong» (indonesisk), «naffir» (sudansk arabisk), «mink'a» (quechua, i Andesfjellene) og «talkoot» (finsk). Men ingen av disse kulturene har løftet opp dugnadskonseptet til en nasjonal-solidarisk mentalitet som nordmenn gjør med TV-aksjonen.

TV-aksjonen er verdens største dugnad, og den finner kun sted i Norge. Det hele begynte for mer enn 40 år siden da NRK laget et fulldagsprogram for å hjelpe flyktninger fra Biafra. Siden da har opp til 100.000 frivillige gått fra hus til hus hvert år for å samle inn penger til aksjonen. TV-aksjonen kan hjelpe folk med tilgang på rent vann, hjelpe flyktninger, styrke kvinners rettigheter og bekjempe sykdommer eller miljøkatastrofer.

Er det ikke utrolig at opp til 75 prosent av befolkningen deltar i denne nasjonale innsatsen for solidaritet hvert eneste år? Ingen fellesinnsats i noe land (utenom de som er tvunget gjennom av kommunistdiktatorer) mobiliserer en så høy prosentandel av innbyggerne. Og det som virkelig er fantastisk, er at nordmenn deltar i TV-aksjonen selv om den ikke gagner deres egen familie og venner. Dette er ikke en dugnad som utføres av plikt, men en som ledsages av generøsitet.

Altså jobber hundretusenvis av nordmenn gratis hvert år, inkludert bøssebærere som tråler Norges bygder og byer en søndag i oktober, samt frivillige i byråder, kirker, organisasjoner og privatpersoner som gir av sin tid og av og til sine penger for at denne kjempeaksjonen blir gjennomført.

LES: – Regnskogen halvert siden Andre verdenskrig

Jobber for regnskogen

I år holdes TV-aksjonen nå på søndag, og setter seg som mål å beskytte tropisk regnskog og sikre menneskerettighetene til folk som bor i skogen. Denne saken betyr mye for meg, for når jeg ikke er a Frog in the Fjord, så jobber jeg med å beskytte regnskog i Sørøst-Asia for Regnskogfondet.

For oss som jobber i Regnskogfondet, er det en kontinuerlig kamp å sikre at regnskogen og folk som er avhengige av skogen for sin fysiske og kulturelle overlevelse, er trygge. Vi trenger din hjelp, bare én dag!

Så her er sju gode grunner til å delta i årets TV-aksjon:

• Du vil skjønne hva ekte dugnadsånd er når du marsjerer i takt med tusenvis av andre for å øke bevisstheten om, og skaffe midler til, en god sak i samtlige av Norges nabolag. Kanskje får du til og med nye venner!
• Du kan bidra til å bekjempe ødeleggelsen av regnskog som spises opp, dag for dag, av palmeoljeplantasjer, soyaplantasjer, kvegdrift, osv.
• Kongen er TV-aksjonens høye beskytter i år. Hvor kult er ikke det?
• Sting, den internasjonale superstjernen, kommer til Norge i anledning TV-aksjonen.
• Å være bøssebærer tar bare opptil to timer av din tid søndag 18. oktober. Det tilsvarer tiden det tar å se to episoder av «Game of Thrones».
• I løpet av en hel dag på NRK kan du se bilder og film av hvordan regnskogen faktisk ser ut, med dens utrolige trær, farger, barn og elver.
• Nordmenn elsker naturen sin, det gjør også regnskogfolket. Hjelp dem med å redde hjemmene deres og fortsett å gå på tur!
Hjelper du regnskogens folk med å vokte sin egen skog, hjelper du også deg selv. Regnskogsødeleggelse fører til global oppvarming.

Derfor må du ikke glemme å være regnskogvokter den 18. oktober, og bli med på verdens største dugnad. Bli en blid bøssebærer. Så lover jeg at ingen vil be deg om å vaske søppelbøtter, dette handler bare om å smile og banke på dørene til folk!

www.froginthefjord.com

Les også

 1. Kunstneren Julius donerer malerier

  Her maler Julius så alle kan se - han svinger seg med pensel for TV.
 2. Ezinne: Rio-planen snart klar

  BISLETT (VG) Ezinne Okparaebo (27) er stiv og støl to dager etter at hun startet treningen foran OL-sesongen, men Norges…
 3. Kjendisene gratulerer Giske og N’jie med baby-nyheten: – Nyt tiden!

  Det strømmer på med gratulasjoner etter at programleder Haddy N’jie (36) offentliggjorde på sosiale medier at hun venter…
 4. Sting til TV-aksjonen

  Den verdenskjente musikeren er til stede i Oslo når årets TV-aksjon går av stabelen 18. oktober.
 5. Selger Michael Jackson-solbriller til inntekt for morens rehabiliteringssted

  Artisten Omer Bhatti (31) gir tilbake til stedet som ga moren muligheten til å leve igjen.
 6. Ta ansvar for verdens havområder

  Hvorfor bryr Norge seg mer om regnskogen i land langt fra oss selv enn havområdene rett utenfor vår egen kyst?
 7. Mini-frosker oppdaget i regnskogen

  Syv knøttsmå frosker har blitt funnet i høyt oppe i fjellene i den brasilianske regnskogen.
 8. Ernas elleville ferd gjennom regnskogen

  SENAMAT ULU (VG) Statsminister Erna Solberg måtte få hjelp for å ta seg gjennom gjørmete regnskog.
 9. I dag legger KrF frem sine budsjettforslag: KrF gir skattelette ved salg av skog

  KrF legger 145 millioner kroner inn i statsbudsjettet for å redde den norske skogsatsingen.
 10. Zero har gitt karakterbok til statsråder: Miljøslakt av regjeringen
  - Erna får strykkarakter

  Miljøstiftelsen Zero har gitt Erna-regjeringen karakterer etter ett års innsats og ett statsbudsjett.
 11. Kongen slår regnskogalarm

  I 2013 var kong Harald på besøk hos indianerne…
 12. Rapport: – Regnskogen halvert siden andre verdenskrig

  Regnskog tilsvarende tre ganger arealet av Norge er blitt borte på tolv år.
 13. Rapport: – Regnskogen halvert siden andre verdenskrig

  Regnskog tilsvarende tre ganger arealet av Norge er blitt borte på tolv år.

Mer om

 1. Miljøvern

Flere artikler

 1. Sting til TV-aksjonen

 2. Skogen for bare trær

 3. Over 218 millioner samlet inn i årets TV-aksjon

 4. Derfor sparer Norge penger på at Brasil ødelegger regnskogen

 5. Ustoppelig skogbrann i Indonesia koster milliarder

Fra andre aviser

 1. TV-aksjonen mangler bøssebærere

  Bergens Tidende
 2. Søndag kan klimaministeren dukke opp på døra di

  Fædrelandsvennen
 3. Her går klimaministeren fra dør til dør

  Fædrelandsvennen
 4. TV-aksjonen svir av 40 millioner kroner på verdens største dugnad

  Aftenposten
 5. Med regnskog på tanken

  Fædrelandsvennen
 6. "Kan føre til en bølge av klimaflyktninger langt større enn flyktningebølgen vi ser i dag"

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder