POLITISK PROSESS? – Beskyldningene mot Brasils tidligere president Lula dreier seg om korrupsjon, hvitvasking og ulovlig bruk av innflytelse. Men dette handler ikke bare om juss og hvorvidt Lula er skyldig eller ei. Det handler også om politikk, skriver kronikkforfatteren. Anklagene mot Lula er en del av den store etterforskningen av den såkalte Petrobras-skandalen, som regnes som verdens største korrupsjonssak. Foto: Miguel Schincariol , Afp

Debatt

Lula: Brasils sønn

Om tre år kan Luiz Lula da Silva igjen være president i Brasil. Om han da ikke sitter i fengsel.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

ROAR NERDAL, frilansjournalist, bosatt i Brasil

Da Barack Obama møtte daværende president Luiz Lula da Silva fra Brasil under G-20 toppmøtet i 2009 utbrøt den amerikanske presidenten: «Dette er min mann. Jeg liker denne karen. Han er verdens mest populære politiker.»

Den innflytelsesrike, nå avdøde, britiske historikeren Eric Hobsbawn mente at valget av Lula som president i 2002 kunne endre maktbalansen i verden og daværende statsminister Jens Stoltenberg uttalte stolt etter å ha møtt Lula i Brasil i 2008: «Vi kommer fra samme politiske familie.»

Korrupsjonsanklager

Lula var mannen som sto på god fot med både Hugo Chavez i Venezuela og George W. Bush i USA. Samtidig.

Roar Nerdal. Foto: ,

På hjemmebane scoret han over 80 prosent på popularitetsmålingene og har fått hovedæren for å bringe 40 millioner brasilianere ut av fattigdommen. Han rangeres fortsatt som tidenes beste president i Brasil.

Nå er situasjonen annerledes. Både den føderale påtalemyndigheten og den delstatlige påtalemyndigheten i São Paulo kives om å være den første som får Lula arrestert og tiltalt.

Forrige fredag ble Lula hentet inn til tvunget avhør av den føderale politiet, torsdag ble det kjent at den delstatlige påtalemyndigheten har innstilt på tiltale og varetektsfengsling. Beskyldningene dreier seg om korrupsjon, hvitvasking og ulovlig bruk av innflytelse.

Men dette handler ikke bare om juss og hvorvidt Lula er skyldig eller ei.

Det handler også om politikk. Som den kjente redaktøren Mino Carta nylig påpekte: «Valgkampen for 2018 er startet».

Tilliten er borte

For det er faktisk en god mulighet for at Lula blir president i Brasil igjen. På meningsmålingene ligger han jevnt med de andre mulige kandidatene, i hvert fall før denne siste ukas begivenheter.

For det er ikke sikkert at oppmerksomheten bare fungerer negativt. Dette er tross alt Brasil, og Brasilia er fylt opp med politikere som er under offentlig etterforsking. Det er tatt ut tiltale mot presidenten i Underkammeret, det samme gjelder for presidenten i Senatet. Fire av fem Brasils nålevende presidenter, inkludert den sittende presidenten Dilma Rousseff, er under føderal etterforsking. Femtemann, som ikke blir etterforsket, var kanskje mest korrupt av alle.

Derfor viser en nylig meningsmåling at 92 prosent av brasilianere at de ikke har tillit til politikere.

Det var Lulas popularitet som fikk valgt den sittende president Dilma i 2010. Da rådet fortsatt framtidsoptimismen i landet. Siden har det gått fra vondt til verre. Dilma er en upopulær president og er truet av riksrettssak (impeachment), landet er i økonomisk resesjon og korrupsjonssaker involverer store deler av både næringslivet og politikere fra alle partier.

Særlig de to siste årene har Lula virket sliten og uten særlig entusiasme. Hans oppgave har vært å forsvare Dilmas politikk som særlig har rammet de svakeste. Lula er ikke bare stifteren av Arbeiderpartiet (PT), han er PT. Nå kan det se ut som om livsprosjektet hans kan gå i knas.

Les også: Det hardner til i Brasil

Trussel mot overklassen

Det er det mange i Brasil som vil være glade for. Lula har alltid vært en trussel mot den klassen som alltid har styrt i Brasil. De har ment at han er analfabet, inkompetent, uforberedt og en kjeltring. Forakten for Lula er så stor at når noen av mine venner hører hans navn, så fråder det rundt kjeften deres.

De store mediene jubler også. De har utgjort den viktigste opposisjonen mot både Lula og Dilma. Toneangivende medier har gjennom en årrekke kjørt kampanjejournalistikk mot særlig Lula. Nå har de ham der de vil.

Lula er også tilbake der han startet. Hanskene er av. Nå kan han igjen være underdogen som trues og forfølges av eliten. Nettopp denne biografien er Lulas viktigste kort nå:

Han er guttungen som fødtes i det fattigste av de fattige i Brasil der storebrødrene jaktet på preá – en mindre og slankere fetter av marsvinet – for proteiner til søndagsmiddagen. Han er gategutten i havnebyen Santos som livnærte seg av å selge peanøtter samtidig som han tok grunnskolen. Han er mekanikeren hvis første kone og barn døde i barsel. Han er fagforeningslederen som organiserte streiker mot militærdiktaturet, og der diktaturet svarte med å sette ham i fengsel. Han er det nærmeste man kommer en brasiliansk drøm, fattiggutten som ble president og en av verdens mest innflytelsesrike politikere. Nå kommer de for å ta ham nok en gang. Ingen annen politiker er blitt så mye etterforsket av både politi og medier som ham.

Folkets skurk

Denne fortellingen om Lula som Brasils ektefødte sønn har fortsatt gjenklang, selv om historien viser at slike politiske comeback sjelden lykkes. Det er heller ingen tvil om at kjøret mot Lula fører til økt polarisering i Brasil. Mange vil se ham bak lås og slå, andre mener man ikke kan fengsle den brasilianske drømmen.

Lula sjøl ser ut til å ha våknet opp igjen fra dvalen. Ingen andre i Brasil kan skape samme begeistring i en forsamling som ham. Lulas beste sjanse for å unngå fengsel er sannsynligvis også å bli president igjen. En sittende president kan ikke tiltales for andre lovbrudd enn det han eventuelt gjør som president.

Som en kompis sa det nylig: «Det er mulig Lula er en skurk, men han er vår skurk.»

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder