MED HIJAB: – Jeg har flere ganger kommet i diskusjon med muslimske kvinner om hvorfor små jenter skal bruke hijab, skriver Noman Mubashir. Bildet er fra en jenteskole i Afghanistan. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Debatt

Kronikk: Nei til barnehijab!

Nylig sa norske muslimer et rungende nei til IS og Profetens Ummah. Nå må vi ta et oppgjør med en annen type ukultur: barnehijab!

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Noman Mubashir, journalist og forfatter.

Hver dag kjører jeg gjennom Tøyen på vei til jobben og hver eneste dag møter jeg små jenter, av og til nede i fireårs alderen med et stort, stramt skaut som dekker hodet og håret. Jeg kjenner at jeg blir provosert. Jeg er garantert ikke alene om å reagere på denne måten.

Små jenter iført hijab er heldigvis fortsatt ikke normen i Norge men likevel er de for mange. Kvinner i hijab derimot er et dagligdags syn i mange norske byer og tettsteder. Dette er selvsagt uproblematisk så lenge kvinnen har valgt det selv.

Men i dag vil jeg ikke snakke om mødrene men døtrene; de små, smilende jentene med røtter i Somalia, Irak og Pakistan som løper nedover parken eller butikken med skautet knyttet stramt rundt ansiktet.

Rett bak kommer ofte brødrene deres iført shorts, T-skjorte og caps. Jeg må innrømme at det er vanskelig å reagere politisk korrekt i en slik situasjon.

Jeg er ingen Islamekspert men jeg har aldri lest en tekst som påbyr barn å bære hijab. Det finnes like mange Islamtolkninger som det finnes hijabfarger.

Noman Mubashir. Foto:Frode Hansen,VG

Men alle opplyste muslimer vet at hijab hører voksenlivet til og ikke minst skal det være opp til den enkelte kvinne å bære plagget. Hijab innebærer å dekke de delene av kroppen som trekker menns oppmerksomhet mot dem som kvinne.

Spørsmålet er, hvem skal jentene dekke seg for? Voksne menn eller gutter på sin egen alder? Synes vi det er greit at jenter på barneskolen seksualiseres på denne måten? Og hvis poenget ikke er at de skal dekke seg til for gutter/menn, hvorfor må de da bære hijab?

Rollemodeller

Jeg har flere ganger kommet i diskusjon med muslimske kvinner om hvorfor små jenter skal bruke hijab. De blir ofte veldig provosert av spørsmålet, men argumentene deres holder ikke mål. Enkelte hevder at små jenter gjerne kopierer sine mødre og dermed selv ønsker å bære hijab. Ja, det stemmer.

Foreldrene er barnas store rollemodeller. Barna adlyder foreldrene blindt. De kjenner ikke noe annet. Blir det nødvendigvis riktig av den grunn?

Også ikkemuslimske jenter over hele verden vil gjerne etterligne sine mødre og maler leppene røde, neglene rosa og trippet rundt i stiletter. Men er det riktig at små jenter skal bruke rouge og bikini? Nei, tenker de fleste.

I dagens overseksualiserte verden må jenter – på samme måte som gutter - få lov til å være barn så lenge det er fysisk mulig.

La de slippe sjokkrosa bikinioverdeler når de ikke har utviklet bryster. Si nei hvis de vil bruke leppestift når vi vet at de allerede fra tenårene vil bli bombardert med sminkereklame på tv og i rosablogger. Og; si nei til hijab når de fremdeles går i barnehage eller barneskole.

Spørsmålet er, ville foreldrene til jenter som bærer hijab gitt dem tillatelse til å bruke bikini, leppestift og parfyme i en alder av fem år? Neppe. Så hvorfor hijab?

Bevisst strategi?

Nylig gikk jeg i demonstrasjonstog sammen med 5000 andre nordmenn mot religiøs ekstremisme, Profetens Ummah og IS. Foran Stortinget ble det holdt mange sterke appeller. Det var en ung kvinne som skilte seg ut i mengden: 19 årige Faten Mahdi Al-Hussaini.

Minutter etter appellen ble hun hyllet over hele Norge. Jeg hyllet henne selv på Facebook for hennes styrke, mot og oppgjør med ekstremistene.

Et par dager etter leste jeg et portrettintervju med Faten i Dagbladet. Hun fortalte at hun begynte å bruke hijab som syvåring OG sier: «Det var mamma som snakket mye om hijab til meg og hun fikk meg til å elske det. Mamma var forbildet mitt og jeg ville bli som mamma. Jeg har aldri blitt tvunget til det og hijaben har jeg alltid vært veldig glad i. Det er en del av meg.»

Det er flott at Faten aldri ble fysisk tvunget til å bruke hijab men spørsmålet er, hvorfor ønsker en mor å glorifisere et plagg overfor en liten jente på bare sju år? Burde ikke Faten få lov til å ta valget selv da hun ble tenåring eller myndig? Jeg ønsker ikke å kritisere hennes mor men handler ikke dette om en bevisst strategi?

Man skal tidlig krøkes.

Til hvilken pris?

Enkelte foreldre med minoritetsbakgrunn har et paranoid forhold til det norske samfunnet. De frykter at døtrene vil nekte å bære hijab i tenårene, fordi de fleste jenter i Norge – slik foreldrene ser det – ikke går tekkelig nok kledd. Derfor mener de det er viktig å tukte dem i en ung alder, slik at de allerede fra barndommen av blir vant til å bære hijab og mister «opprørsgenet» i tenårene.

Mitt spørsmål er da igjen, burde ikke barna selv få lov til å ta slike viktige valg senere i livet? Selvsagt er det forståelig at Ali og Fatima ønsker at barna skal følge hjemmets muslimske skikker. Men til hvilken pris?

Jeg tenker at foreldrene må gjøre det enklere for barna å vokse opp i Norge. Ikke vanskeligere. Det er nok stigma rundt hijab i det norske samfunnet. Kanskje de skal ta hensyn til barna fremfor seg selv? Jeg har besøkt mange muslimske land i verden. Pakistan, Syria, Libanon, Tyrkia, Bangladesh, Marokko, Algerie og Dubai. Jeg ser sjelden småjenter i hijab i disse landene.

Må ta et oppgjør

Nå er det på tide at muslimer tar et oppgjør med denne ukulturen. Islamsk råd, imamene i de ulike moskeene og ikke minst kvinner som selv har valgt å bruke hijab, til tross for protester fra mor og far burde snakke åpenlyst om dette på sosiale medier, i studentgruppen, i moskeen og rundt kjøkkenbordet.

Generalsekretær Mehtab Afsar i IRN leverte en tordnende tale foran Stortinget under demonstrasjonen. Han var opprørt over at datteren hans ble nærmest mobbet av sin egen lærer fordi hun hadde valgt å bære hijab. Det er veldig trist. Men da tenker jeg at Afsar bør være like engasjert i kampen mot at små muslimske barn skal påtvinges et voksenplagg.

Dette handler ikke om å angripe en svak, liten, muslimsk minoritet men tvert imot å hjelpe dem. Barn må få lov til å være barn. Vi kan ikke bare snu oss en annen vei og tenke at foreldrene bestemmer over barna sine.

Mange muslimer slår seg stolt på brystet og sier at det er ingen tvang i Islam. Da må vi gjøre alt vi kan for å befri små jenter fra hijaben.

Les også

 1. Hijab-strid i SV

  LILLESTRØM (VG) Det er full splid i SV om man skal tillate hijab i politiet og domstolene.
 2. Alla (23) hevder hun må slutte på studiet fordi hun bruker niqab

  Etter en uke som bioingeniør-student ved Høgskolen i Oslo og Akershus føler Alla Ahmadi (23) at hun må slutte dersom hun…
 3. Høyskoler strammer inn nikab-regler

  En lærerstudent ved Høgskolen i Telemark har fått beskjed om å ta av seg nikaben som dekker ansiktet – eller slutte ved…
 4. På innsiden av det muslimske teltet

  Niqaben rommer undertrykte kvinner, motebloggere, ungdomsopprørere, nyfrelste pietister og potensielle terrorister.
 5. Utvalg går inn for hijab og turban i politiet

  Dommere og politi kan bruke hijab og turban på jobb, konkluderer livssynsutvalget som mandag overleverer sin rapport til…
 6. Kronikk: En forent nasjon

  200 år etter at grunnloven ble vedtatt på Eidsvoll, bor det folk med bakgrunn fra mer enn 200 nasjoner i Norge.
 7. Debatt: Jenter taper på idrettsbanen

  Det haster med å få jenter med minoritetsbakgrunn og familiene deres inn i idretten, slår en fersk rapport fra…
 8. Refser Storhaug etter Faten-kritikk

  Venstrepolitiker Abid Raja går hardt ut mot Hege Storhaugs kronikk. – Faten fortjener samfunnets takk, ikke samfunnets…
 9. Hadia Tajik avlyser hijabdebatten

  Hadia Tajik slår fast at hijab ikke blir en del av politiuniformen i overskuelig framtid, slik tros- og livssynsutvalget…
 10. VG mener: Muslimer må med

  Moderate muslimer blir ikke trodd, skrev avisen Vårt Land i går. Islamforsker Olav Elgvin ved Fafo forteller at muslimer…
 11. SV sier ja til politi-hijab

  LILLESTRØM (VG) SV vil åpne for å bruke hijab og andre religiøse symboler som en del av politiuniformen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder