FORTJENER ROS: Carl I. Hagen med tydelig advarsel. Foto: Helge Mikalsen , VG

Leder

Riktig av Hagen

Mannen i hornet på veggen i Frp-kammerset, tidligere partieier Carl I. Hagen, fortjener ros for et av de mest selvfølgelige utspillene han har levert i offentligheten, nemlig at innvandringskritikk aldri må utarte til voldsbruk og selvtekt

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

På sin Facebook-side skriver Hagen at det er «meget urovekkende og bedrøvelig å nå være vitne til asylmottaksbranner i Sverige og visse støtteerklæringer til vold også i vårt land».

Hagen var i sine glansdager en av de dyktigste til å måle pulsen på det som rørte seg i folkedypet, og var tidlig ute med å adressere de utfordrende sidene ved innvandringen. Men etter at han gikk av som Frp-formann og det overraskende comebacket i Oslo- politikken har planketreffene vært langt sjeldnere. Den siste tiden har Hagen og andre seniorer i Oslo Frp vært en klamp om foten for partileder Siv Jensen og de ansvarlige kreftene i regjeringspartiet, med utspill som knapt har gitt Frp en eneste ny stemme.

Desto viktigere er det at Hagen rykker ut som han nå gjør. «Vold mot de som søker trygghet og lykke hos oss er forkastelig og uakseptabelt!», skriver han, og tar dermed fullstendig avstand fra alle som forsøker å legge skylden for asylbrannene i Sverige på den svenske innvandringspolitikken. Folketingspolitikeren Dorthe Ullemose i det innvandringskritiske Dansk Folkeparti sier at brannene er en «forventet reaksjon», mens Sverigedemokratene i Lund i Skåne har publisert adresser og kart som viser hvor kommunen planlegger asylmottak. Den lokale Frp-eren i Kragerø som sist uke rykket ut med et lignende budskap, forsvant raskt fra partiets rekker.

Vår feirede forfatter Karl Ove Knausgård sier i et intervju med Aftenposten at «Fremskrittspartiet er en velsignelse for norsk politikk» ved at partiet har bidratt til å åpne innvandrings- og integreringsdebatten. Det er mye å si om Frp og måten vi diskuterer innvandring på i Norge, men det er iallfall ingen berøringsangst for temaet her til lands, slik tendensen har vært i Sverige. Frp har vært et talerør for innvandringskritikken og har stort sett holdt seg innenfor folkeskikken.

Det er selvsagt nær absurd å rose en politiker for å ta avstand fra voldsbruk, men i et oppskjørtet klima som det som nå råder, er det viktig og riktig at Hagen, som fortsatt har et symbolsk grep om de aller mest ampre innvandringskritikerne her hjemme, i klare ordelag og med bred pensel slår fast at slike reaksjonsmønstre er totalt uakseptable og brudd på alle spilleregler i et demokrati.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder