Kommentar

Siste sjans for kutt i formuesskatten

Av Tom Staavi

GRIPER SJANSEN: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen griper sjansen i sitt første statsbudsjett og kutter i følge lekkasjene formuesskatten betydelig. Det kan bli en stund til det byr seg ny sjanse for et slikt kutt. Foto:Krister Sørbø,VG

Skal Solberg-regjeringen endre formuesskatten, må det skje
før Scheel-utvalget. Etter har de antagelig ikke råd eller støtte i det brede stortingsforliket en skattereform krever.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fem år gammel

Lekkasjene fra det kommende statsbudsjettet viser at regjeringen planlegger å redusere skattesatsen på formue fra 1 prosent til 0,7 prosent. I tillegg planlegges det å øke innslagspunktet fra 1 million kroner til 1,2 millioner kroner. Effekten er i korte trekk at litt færre i kategorien «minstepensjonist med boligverdier» må betale formuesskatt, og de rikeste får en real skattegave. VG har beregnet at Norges 10 rikeste får i gjennomsnitt 15 millioner kroner lavere skatt. Eller om lag 30 ganger bruttoinntekten til gjennomsnittsnordmannen.

Dette er også i følge lekkasjene det største skattegrepet som kommer i årets budsjett. Det snakkes om totalt 10 milliarder kroner i skattelette. Det betyr mindre justeringer i andre skatter. Det er antagelig en god grunn til at formuesskatten blir så høyt prioritert i Solberg-regjeringens første egne budsjett og ikke andre skatter. Den heter Scheel-utvalget.

Scheel-utvalget var satt ned i utgangspunktet kun for å se på næringslivets skatt. Siden alle andre land rundt oss reduserer skattesatsen for næringslivet ned mot 20 prosent, kan ikke satsen på 27 prosent i Norge bestå. Men finansminister Siv Jensen utvidet mandatet til utvalget til også å se på skatten for lønnstagere. Store satsforskjeller mellom næringslivet og lønnstagere skaper lite hensiktsmessig skattetilpasninger.

Scheel-utvalgets innstilling kan inneholde særlig to forhold som kommer til å skyte ned drømmen om å fjerne formuesskatten en gang for alle. Det ene er at utvalget meget vel og langt fra usannsynlig kommer til å peke på at andre skatter skaper betydelig større negative effekter for økonomien enn formuesskatten. Noe som vil ha møte nikkende blikk i Stortingets mindretall. En skattereform etter Scheel-utvalget vil kreve et bredt forlik i Stortinget. Da overlever formuesskatten.

Det andre problemet til regjeringen etter Scheel-utvalget vil være at det koster blod hvis man skal kutte skattesatsen for næringslivet og lønnstagernes alminnelige inntekt. Man må antagelig finne noe inndekning i andre skatter eller forbruksavgifter. Regjeringen har også satt ned en grønn skattekommisjon. Uansett vil dette behovet for noe økt skatteinngang andre steder gjøre kutt i formuesskatten vanskelig.

Regjeringen til Erna Solberg griper dermed kanskje den siste mulighet. Det er ikke utenkelig at både formuesskatten og nivået på den blir faststøpt i dette statsbudsjettet.

Les også

 1. Carl I. Hagen varsler oppvask om oljepengebruk

  Finansminister Siv Jensen (Frp) legger opp til å bruke 2,8 prosent av Oljefondet i neste års statsbudsjett.
 2. Ordenes mester og slave

  Jonas Gahr Støre tror på ord. Det er ikke lett å skjønne om…
 3. Offentlig produktivitet

  Hva skal til for å øke produktiviteten når prismekanismen og…

Mer om

 1. Skatter og avgifter
 2. Politikk
 3. Statsbudsjettet

Flere artikler

 1. VG mener: Uheldig skattemanøver

 2. Statsbudsjettet for 2016: Erna & Co. foreslår milliard-skattekutt for tredje gang

 3. Varsler ny skattefest for de superrike

 4. Nesestyver for kutt i formuesskatt

 5. Hareide: Nekter å kutte mer i formuesskatten

 6. Formuesskatten: Siv måtte kutte nå

Fra andre aviser

 1. Det er folket som må bære staten | Ola Storeng

  Aftenposten
 2. Refser Regjeringen for raske skattekutt

  Aftenposten
 3. Snur opp-ned på skatten din

  Bergens Tidende
 4. Krever skattepause

  Aftenposten
 5. Disse skattene vil Regjeringen kutte

  Aftenposten
 6. I dag kommer forslagene som vil endre skattesystemet

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder